"Tykkään siitä, että työ on toiminnallista"

Keltanokasta nokkamieheksi

 

Kun 25-vuotias Karoliina Lintinen pohti ammatinvalintaa peruskoulun päättymisen jälkeen, halusi hän valita alan, jossa pääsisi näkemään omien kättensä jäljen. Hän kertoo tutkailleensa monia eri vaihtoehtoja, mutta päätyneensä lopulta opiskelemaan sähköalaa.

– Tykkään siitä, että työ on toiminnallista, sillä se pitää virkeänä. Sähköala on sopivan fyysinen, mutta ei kuitenkaan liian raskas, kuten moni virheellisesti kuvittelee. Joihinkin työvaiheisiin saattaa toki tarvita kaveria avuksi, mutta yhtä lailla tällä alalla tarvitaan näppäryyttä ja tarkkuuttakin, hän toteaa.

Kuvassa entinen sähköalan opiskelija työssään kerrostalotyömaalla.

 

Karoliina kertoo ensimmäisen opiskeluvuoden olleen oman työuran kannalta merkittävä, sillä voimavirtapuoli vei mennessään, ja suuntautumisala vaihtui kuin lennosta.

– Ensimmäisen vuoden aikana pääsimme tutustumaan kaikkiin sähköalan suuntautumisvaihtoehtoihin, ja huomasin pian, että voimavirta oli minun juttuni, vaikka olin aikaisemmin valinnut ICT-asentajapuolen. Opojen ja opettajien kanssa keskusteltuani päädyinkin lopulta siirtymään voimavirtapuolelle.

Karoliina oli opiskeluaikanaan ryhmän ainoa naispuolinen opiskelija. Hän toteaa, että hänet otettiin hyvin porukkaan mukaan, ja opiskeluissa oli rento meininki.  

– Tietyllä huumorintajulla pärjäsi pitkälle, hän toteaa nauraen.

Kuvassa entinen sähköalan opiskelija työssään kerrostalotyömaalla.

 

Sähköalan opintojen lisäksi Karoliina opiskeli ammattilukiossa ja harjoitteli samalla tavoitteellisesti salibandya urheiluakatemiassa. Aikaansaava nuori nainen valmistui vuonna 2015 kolmoistutkintoon, ja työllistyi saman tien Bolidenille kesätöihin. Sen pestin jälkeen hän siirtyi Sähköpalvelu Walbergin kirjoille, jossa toimii tänä päivänä nokkamiehenä.

– Teen töitä vastuusähköasentajana, ja hoidan esimerkiksi tavarantilaukset, ja teen yhteisyötä muiden aliurakoitsijoiden kanssa. Tykkään siitä, että saan pitää kaikkia lankoja käsissäni. Olen muutenkin sellainen, joka tykkää järjestää ja organisoida.

Karoliina kertoo toimivansa myös työpaikkaohjaajana perehdyttäen sekä uusia työntekijöitä että opiskelijoita eri työvaiheisiin.

– Työpaikalla tapahtuva oppiminen on tärkeä osa opiskelua. Muistan itsekin, kuinka jännittävää oli tulla työmaalle, kun ei vielä tiennyt mistään mitään. Tärkeintä on kuitenkin tulla ajoissa paikalle ja olla kiinnostunut asioista, sillä pärjää pitkälle.  

Kuvassa entinen sähköalan opiskelija tutustumassa entisiin opiskelutiloihinsa.

 

Entisiin opiskelutiloihinsa Keski-Pohjanmaan ammattiopistolle hiljattain tutustumaan päässyt Karoliina kehuu tilojen olevan tänä päivänä valoisat ja avarat. Myös päivittynyt laitekanta saa häneltä kehuja.

-On hyvä, että laitteet ovat nykyaikaisia, sillä se tekee siirtymisen työelämään helpommaksi. 

 

Kuvat: Eeva Huotari