"Haavetyöpaikka voisi löytyä robotiikan tai hyvinvointiteknologian alalta"

Juuli Ervasti opiskelee hyvinvointiteknologia-asentajaksi

Juuli Ervasti, 17, opiskelee toista vuotta hyvinvointiteknologia-asentajaksi. Kiinnostus alaa kohtaan lähti yläkoulun valinnaisaineista.

- Yläkoulussa minulla oli valinnaisena tietokoneen tehokäyttö ja koodaus. Sain niistä stipendinkin. Kävimme opon kanssa täällä tutustumassa, jolloin varmistui se, että haluan tänne opiskelemaan, kertoo Juuli.

- Tieto- ja viestintätekniikan ala uudistuu koko ajan ja tällä alalla ei työt lopu. Valitsin suuntautumiseksi hyvinvointiteknologian, koska se tuntui kaikkein ihmisläheisimmältä. Haluan parantaa maailmaa, ja juuri siksi tykkään tietotekniikasta, tuumii Juuli.

Juuli osallistuu Taitaja-kilpailussa tietojenkäsittelylajiin. Ensimmäisenä opiskeluvuonna hän karsiutui täpärästi pois finaaleista. Yhdessä Taitaja-kisoihin valmentavan opettajan Heli Marjalan kanssa he ovat nyt käyneet läpi vanhoja finaalitehtäviä.

Juuli Ervasti ja opettaja Heli Marjala

 

- Me on panostettu taulukkolaskentaohjelman harjoitteluun, koska siinä tarvitaan laajaa tietämystä. Harjoitellessa ongelmanratkaisutaidot myös kehittyvät, ja siitä on sitten iso apu kilpailutilanteessa, kertoo Heli Marjala.

- Heli on tosi kannustava. Jo se, että pääsin finaaleihin, on minusta hieno juttu. Semifinaaleissa Word ja PowerPoint -tehtävät olivat yllättävän helppoja ja Excel-tehtävä oli myös helpompi mitä olin odottanut. Finaalissa tehtävät ovat laajempia ja vaativampia.

Toista vuotta opiskeleva Juuli tietää jo haluavansa jatkaa alalla ja suunnittelee hakevansa tietotekniikan insinööriopintoihin valmistumisen jälkeen.

- Haavetyöpaikka voisi sitten löytyä robotiikan tai hyvinvointiteknologian alalta, miettii Juuli.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu. Tänä vuonna kilpailut järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Kpedusta finaaleihin osallistuu kymmenen opiskelijaa.

 

Teksti ja kuvat Eeva Huotari 05/2024