"Olen kasvanut yhtä matkaa perheyrityksemme kanssa."

Isoisän jalanjäljissä perheyritykseen

-Olen kasvanut yhtä matkaa perheyrityksemme kanssa, ja aina on takaraivossa kytenyt ajatus siitä, että päädyn jossain vaiheessa tänne töihin.

Näin toteaa kokkolalainen Gina Tallqvist, joka aloitti työt kokkolalaisen Ab Tallqvist Oy:n henkilöstöpäällikkönä viime vuoden alussa.

Perheyrityksen historia juontaa juurensa 50-luvulle saakka, jolloin Tallqvistin isoisä aloitti työt kahden kaverinsa kanssa soraa lapioiden. Sittemmin yritys on kasvanut konserniksi työllistäen jo yli 200 henkilöä kolmessa tytäryhtiössään.

Henkilöstöasioiden hoitaminen on aikaisemmin ollut osin toimitusjohtajan, osin palkanlaskijan ja osin kehitysjohtajan työpöydillä. Henkilöstömäärän kasvaessa tuli kuitenkin tarve siirtää henkilöstöasiat keskitetysti yhden työntekijän hoidettavaksi. Tässä tilanteessa astui kulttuurijohtamista ja kansantiedettä Åbo Akademissa aikaisemmin opiskellut Tallqvist kuvioon.

-Olin asunut Turussa kymmenen vuoden ajan, ja halu oli jo päästä takaisin Kokkolaan. En ole mikään suurkaupungin tyttö, sillä olen maalta kotoisin. Muutin takaisin Kokkolaan loppuvuodesta 2018 työskennelläkseni henkilöstöpäällikkönä perheyrityksessämme.

Kulttuurijohtaminen ja kansantiede eivät äkkiseltään kuulosta henkilöstöpäällikön opiskelualoilta, mutta Tallqvist kertoo saaneensa niistä hyvän pohjan työtehtäviinsä.

-Sain konkreettisia työkaluja esimerkiksi siihen, miten työpaikkakulttuuri materialisoituu työpaikalla. Tein Turussa myös töitä esimiestehtävissä ja palvelupäällikkönä, joten olin hoitanut henkilöstöasioita jonkin verran jo entuudestaan.

Kuvassa Gina Tallqvist kävelee kameraa kohti työpaikkansa pihalla.
 Gina Tallqvist työpaikkansa pihalla.

Uudessa työtehtävässä aloittaessaan sai Tallqvist kuulla Keski-Pohjanmaan ammattiopiston tarjoamasta henkilöstö- ja työhyvinvointijohtamiseen keskittyvästä HRq-valmennuksesta. Hän päätyi keskustelemaan valmennusta järjestävien EVE-hankkeen työntekijöiden Iiris Niemosen ja Irma Ikäheimon kanssa, jotka kertoivat valmennuksen tarkoituksesta. Valmennuksen sisältö kuulosti Tallqvistista mielenkiintoiselta, joten hän päätti osallistua.

-Se miten Irma ja Iiris olivat rakentaneet valmennuksen sisällön ja lähestymistavan henkilöstötehtäviin, oli hyvin käytännönläheinen. Kaikki turha ylimmän tason teoria oli jätetty pois – ja se sopii tällaiselle ihmiselle, joka haluaa puhua asioista niin kuin ne ovat.

Erityisesti Tallqvistin mieleen ovat jääneet valmennuksen aikana luennoineet Mari Katara, Riitta Viitala, Sari Innanen ja Minna Frilund.

-Kaikki he osasivat niin mukavasti kertoa omista kokemuksistaan ja omista töppäyksistäänkin. Kaikilla heillä oli lisäksi kokemusta erilaisista työtehtävistä, joten he toivat hedelmällistä sisältöä valmennukseen.

Omaan työtehtäväänsä Tallqvist kertoo saaneensa monenlaisia työkaluja, joiden avulla hän on pystynyt luoda uudenlaisia toimintatapoja ja uusia prosesseja henkilöstöhallintoa kehittääkseen.

-Olemme saaneet valmennuksen aikana käyttöömme työkaluja esimerkiksi osaamis- ja työhyvinvointikartoitusten tekemiseen. Olemme myös niiden avulla päässeet uudistamaan meidän rekrytointiprosessejamme.

Tälläkin hetkellä konsernissa on paljon kehityshankkeita meneillään, ja niihin Tallqvist kertoo kehittävänsä toimivia prosesseja. Lisäksi hänen työpöydällään on tällä hetkellä uusien työntekijöiden urapolkuna toimivan mentorointiohjelman rakentaminen.  

-Yksi tärkeä näkökulma minulle henkilöstöpäällikkönä on saada tieto kulkemaan uusien työntekijöiden ja kokeneiden konkareiden välillä. Uusilla työntekijöillä on tuoreita ideoita, joilla pystytään täydentämään sitä älyttömän vahvaa osaamista, jota kauan talossa työskennelleiltä löytyy. Ilman vanhaa on vaikea kehittää uutta.

Kuvassa Gina Tallqvist ja Frans Storbacka poseeraavat kameralle Ab Tallqvist Oy:n pihamaalla. Taustalla kuljetuskalustoa. Kuvassa Gina Tallqvist ja Frans Storbacka Ab Tallqvist Oy:n pihamaalla. Taustalla kuljetuskalustoa.

Nyt vuoden kestäneen valmennuksen läpikäyneenä Tallqvist kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että lähti matkaan mukaan. Vuoden aikana hän on saanut täydennettyä henkilöstöhallinnon osaamistaan sekä tutustuttua muihin alueella samaa työtä tekeviin kollegoihin.

-En ole sellainen ihminen, joka kehuu kehumisen takia, vaan olen ihan todella iloinen, että lähdin mukaan. Nostan Irmalle ja Iirikselle hattua siitä, että he ovat järjestäneet koulutuksen niin hienosti. Tämän perusteella lähtisin mukaan ihan mihin vain, mitä he ovat järjestämässä, Tallqvist toteaa nauraen.

EVE-hankkeen projektipäällikkö Iiris Niemonen iloitsee hänkin onnistuneesta yhteistyöstä, joka on ollut molemminpuolista.

-Tästä esimerkkinä se, että Gina siirtyy henkilöstöjohdon ja -ammattilaisten yhdistyksen Henry ry:n aluevastaavaksi jatkamaan ja kehittämään hankkeen jalkauttamaa Henry ry:n aluetyötä. 

Kuvassa Gina Tallqvist ja palkkahallintovastaava Solveig Bäck poseeraavat kameralle Ab Tallqvist Oy:n konttorissa. Gina Tallqvist ja palkkahallintovastaava Solveig Bäck Ab Tallqvist Oy:n toimistolla.

 

Ab Tallqvist Oy

Henry ry

EVE-hanke

Teksti: Martina Store
Kuvat: Eeva Huotari