"Valitsin osaamisalakseni sairaanhoidon ja huolenpidon."

Ikrasta tulee lähihoitaja

Pietarsaaressa asuva Ikra Osman pääsi Suomeen perheensä kanssa seitsemän vuotta sitten. Nyt 18-vuotias nuori nainen opiskelee viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja tähtää työelämään.

- Unelma-ammattini oli parturi-kampaaja, mutta yrittäjäksi ryhtyminen ei vielä kiinnosta, Ikra kertoo.

Ikran sisko oli jo valmistunut sosiaali- ja terveysalalle ja kannusti myös Ikraa ihmisläheiseen työhön. Kokkola valikoitui Ikran oppilaitokseksi, sillä hän kävi suomenkielisen yläasteen ja yksi uusi kieli riitti.

- Valitsin osaamisalakseni sairaanhoidon ja huolenpidon ja sain jo viime kesänä olla omalla alalla kesätöissä. Työt jatkuivat työssäoppimispaikassani kotihoidossa.

Somalikulttuurissa perhe huolehtii vanhuksista, joten suomalainen vanhusten palvelutaloasuminen tuntui Ikrasta aluksi vieraalta ajatukselta. Hänestä tämä kuitenkin sopii suomalaiseen yhteiskuntaan, sillä työssä käydään kodin ulkopuolella.

Pietarsaaressa on iso somaliyhteisö ja tuttuja on paljon. Sosiaali- ja terveysala Kpedussa on yksi maahanmuuttajien suosima ala ja motivaatio työelämään on suuri.

Ikra haluaa valmistuttuaan tehdä töitä ja tienata rahaa, mutta tulevaisuudessa hän saattaa opintoja vielä jatkaa. Uutena unelmana mielessä on laboratoriohoitajan työ.