"Kun hevoset on hyvällä tuulella, tulee tuloksia"

Hevosten onnistuminen palkitsee

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.

– Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Koukkari opiskeli 90-luvun lopulla Kaustisella ensin hevostenhoitajaksi ja talliyrittäjäksi, myöhemmin hevostenvalmentajan ammattitutkinnon. Välissä Koukkari opiskeli myös levyseppähitsaajaksi ja kengityssepäksi.

Koukkarin perhe asettui kuitenkin Kaustiselle, sillä alueen vireä hevosala veti puoleensa. – Tämä on hevospitäjä. Etäisyydet ovat lyhyet ja harjoitusmaastot hyvät, kertoo Koukkari. 

 

Tavoitteena menestys 

Koukkarin valmennustoiminta lähti uudelleen käyntiin, kun hän vuonna 2012 suoritti hevostenvalmentajan ammattitutkinnon. Alun perin yritys ”Kengitys & metalli Jyri Koukkari” oli ajateltu kengittämiseen ja metallityöhön, mutta nyt Koukkarin työllistää täysin hevosten valmennustyö.  

– Tutkinnon jälkeen sain hakea Suomen Hippokselta ammattivalmentajan lisenssin, minkä myös sain. Aika paljon papereita piti vaan lähetellä. 

Perheen esikoisen syntymän aikaan 2014 Koukkari ryhtyi valmentamaan Tanja ja Asko Kaustisen ATK-tallin hevosia. Valmennettavia on yhdeksän. 

– Hoidan tallin hevosten kengityksen, kilpailutuksen sekä valmennuksen.  

Jokaisella ravivalmentajalla on Koukkarin mukaan oma tyylinsä valmentaa hevosta.  

– Minä koetan mennä hevosen ehdoilla, enkä välttämättä katso kalenteria. Psyykkinen kunto on hevosillekin tärkeää; kun hevoset on hyvällä tuulella, tulee tuloksia, Koukkari sanoo. 

Koukkarin valmennettavien tähti on keväällä 2016 porukkahevoseksi Ruotsista hankittu Listas Rafiki. Kahdeksanvuotias ruuna on Koukkarin mukaan yksi harvoista alueen huippuhevosista ja lupaavia kilpailusuorituksia on jo tullut. Tulevaisuudelta Koukkari toivoo hevosilleen suurvoittoja. Hevosala on kuitenkin elämäntapa, josta hän haluaa pitää kiinni. 

– Helpommalla sitä pääsi kun kahdeksan tuntia hitsaili kalikoita yhteen, mutta saa sitä laskut maksettua näinkin, hän toteaa tyytyväisenä elämäänsä.