"Välineet eivät vaadi tai vastustele"

Elisa Kalliokoski opiskeli välinehuoltajaksi

Työn pikkutarkkuus ja järjestelmällisyys houkuttelivat Elisa Kalliokosken opiskelemaan välinehuoltajaksi

Alun perin Simosta kotoisin oleva Elisa Kalliokoski muutti nuorena Etelä-Suomeen, oli useamman vuoden kotiäitinä ja töissä puhdistuspalvelualalla. Kokkolassa asuvat puolison vanhemmat saivat perheen muuttamaan Kokkolaan ja samalla Elisalle tuli ajatus vaihtaa alaa. Elisa selvitti perusteellisesti ennen koulutukseen hakeutumista tietoa tehtävistä. Välinehuoltajan koulutus ja työ alkoivat kiinnostaa, kun siinä kerrottiin pikkutarkkuudesta ja järjestelmällisyydestä.

- Tämä työ ei ole mitään kainalosauvojen korjaamista, vaan me pesemme ja huollamme erilaisia lääkäreiden ja hoitajien käyttämiä instrumentteja. Esimerkiksi kaikki hammashuollon välineet, leikkauksissa käytetyt välineet pestään ja huolletaan täällä.

- Täytyy sietää erilaisia hajuja ja verta, sillä leikkaussaleista välineet tuodaan meille suoraan sellaisenaan. Pesu ja desinfiointi, silmämääräinen tarkastaminen ja pakkaaminen sekä sterilointi ovat meidän perustyötämme. Olemme infektioidentorjunnan asiantuntijoita, kertoo Elisa.

Välineitä on satoja erilaisia, joten osassa niistä on tunnistamisen helpottamiseksi QR-koodit. Osa välineistä on raskaita, joten työssä pitää pystyä välillä myös nostelemaan. Myös lastauskärryt pakataan täyteen ja ne ovat painavia. Omasta kropasta pitää siksi pitää myös huolta, että jaksaa töissä, kertoo Elisa. Välinehuollon tilat on jaettu likaiseen ja puhtaaseen puoleen ja välineet pestään desinfioivissa instrumenttipesukoneissa, jonka jälkeen välineet steriloidaan ja pakataan.

Lähes kaikki Kokkolassa työskentelevät välinehuoltajat työskentelevät Soiten välinehuollossa ja puhdistettavia välineitä tulee Kokkolan lisäksi Kälviältä, Lesti- ja Perhojoelta saakka. Välinehuoltajille löytyy töitä ympäri Suomea sairaaloista ja hammaslääkärien vastaanotoilta. Kokkolassa on jäämässä eläkkeellä lähiaikoina jonkin verran työntekijöitä ja sijaisia tarvitaan sairaspoissaoloja paikkaamaan sekä lomien ajaksi.

Elisa on tyytyväinen palkkaan. – Meillä on sama palkka kuin lähihoitajilla, vaikka emme ole kosketuksissa potilastyöhön kuin välineiden kautta, joten miellän tämän kevyemmäksi. Välineet eivät vaadi tai vastustele, toteaa Elisa.

Lue lisää koulutuksesta.

 

Elisa Kalliokoski opiskeli aikuisena itselleen uuden ammattin ja työskentelee nyt välinehuoltajana.

Elisa Kalliokoski opiskeli aikuisena itselleen uuden ammattin ja työskentelee nyt välinehuoltajana Soitella.

Teksti ja kuvat: Eeva Huotari