"– Tulevaisuudessa haluan jotenkin yhdistää eläimet ja yritystoiminnan."

Elämää eläinten kanssa

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Eläinten koulutus oma juttu 

Häggmanille maatalousala tuli tutuksi vasta perustutkintoa opiskellessaan. Eläintenhoitajan ammattitutkinnon opiskelijoilla on kaksi eläinlajia, joihin he paneutuvat. 
– Maatalous on lähellä sydäntä. Toisena eläimenä minulla on nauta. Naudan kouluttajia ei oikein ole tällä alueella, mutta tilallisilta saadun palautteen perusteella tarvetta olisi. 
Janita kertoo esimerkiksi uuden robottinavetan vaativan nautojen koulutusta, että lehmät osaavat kulkea robotille lypsylle.  
Janita toimii koirakoulu Easy dogin kouluttajana ja pitää koulutuksia Kannuksessa ja Ylivieskassa. Koirien ongelmakäytökseen hänen mukaansa haetaan apua kouluttajilta hyvin, mutta nautojen kouluttaminen on Keski-Pohjanmaalla vieraampi asia. 
Koulutus on tuonut Janitalle lisää tietoa ja valmistuttuaan keväällä 2017 hänellä on valmiudet toimia esimerkiksi eläinten ongelmakäytösneuvojana.  
– Tulevaisuudessa haluan jotenkin yhdistää eläimet ja yritystoiminnan.