"- Nyt olen oikealla alalla!"

Vuoden aikuisopiskelija 2018 taiteilee puusta

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Vuoden aikuisopiskelija 2018 on puualan opiskelija Eeva Sillanpää. Palkitsemisperusteluissa nousee esiin Sillanpään rohkeus tarttua uusiin, haastaviinkin, projekteihin. Sillanpäätä myös kehutaan taiteellisesti ja visuaalisesti lahjakkaaksi. 

- Olen ihan pienestä pitäen tykännyt tehdä kädentaitoja, ja edelleen saan jatkuvasti ideoita uusiin projekteihin. Monesti projektini kuulostavat muiden mielestä alkuun vähän hulluilta, mutta kyllä niistä yleensä jotain syntyy kuitenkin, Sillanpää nauraa. 

Sillanpään uusimpia projekteja ovat puusta valmistettu olkalaukku, kattolamppu, tuoli ja parhaillaan tekeillä oleva iltalaukku. Tulevaisuudessa Sillanpää voisikin kuvitella tuottavansa laukkuja ja koruja myyntiin.

- Puuteollisuuden perustutkinnosta valmistun teollisuuspuusepäksi, mutta sielultani taidan olla enemmän artesaani. Opintojen harjoitustöinä on tehty erilaisia pieniä huonekaluja, jotka opeteltiin valmistamaan viimeisen päälle oikeaoppisesti jokaista puutappia myöten. Sen sijaan omaa projektia aloittaessani en välttämättä aina tiedä, miltä se tulee valmiina näyttämään, Sillanpää kuvailee.

Ei mikään puusilmä


Puualalla työskentelyssä tarvitaan tarkkuutta, huolellisuutta, luovuutta ja materiaalien tuntemusta. Opintoja aloittaessa ei silti vaadita mitään erityistaitoja, joten Sillanpää kannustaa hakemaan rohkeasti alalle. Itsekin kun on alan vaihtaja.

- Lukion jälkeen lähdin Helsinkiin, josta muutin Kokkolaan 2006. Pääsin oppisopimuksella Benettonille, jossa opiskelin myynnin ammattitutkinnon työn ohessa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen jäin vielä moneksi vuodeksi töihin. Sen jälkeen opiskelin oppisopimuksella liiketalouden perustutkinnon ollessani töissä Yrityspalvelu Hollströmillä. Jollain tasolla puuala oli ehkä aina kummitellut mielessä, joten työttömyyspätkän aikana päätin, että nyt selvitän, olisiko minusta puusepäksi. Aluksi jännitti osaanko käyttää kaiken maailman koneita ja laitteita, mutta se oli turha pelko. Kaikki tarvittava opetetaan kyllä, Sillanpää kertoo.

Puualan opintoja on nyt takana vuosi, ja opinnot ovat noin puolivälissä. Alan vaihto ei ole kaduttanut.

- Nyt olen oikealla alalla! Opintopolkuni on henkilökohtaistettu, niin kuin kaikille opiskelijoille nykyään tehdään, joten olen saanut opiskella juuri niitä taitoja, mitä olen tarvinnutkin. Ammattiopistossa on hyvät oppimisympäristöt, ja uutta tietoa ja taitoa tulee koko ajan. Minusta on tosi hyvä, että opiskelija saa nykyään toteuttaa omaa opintopolkuaan. Se auttaa pysymään motivoituneena, Sillanpää pohtii.

Valoisa tulevaisuus


Parhaillaan Sillanpää on työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksolla Kokkolan kaupunginteatterin lavastamossa.

- Olen tykännyt tosi paljon! Täällä työskentelee neljä taitavaa ammattilaista, joiden porukkaan oli hieno päästä. Jo parin ensimmäisen viikon aikana olen päässyt tekemään kaikenlaisia mielenkiintoisia juttuja. Nyt on työn alla teatterin aulaan sijoitettava pienoismalli näyttämöstä, Sillanpää kertoo.

Valinta Keski-Pohjanmaan ammattiopiston vuoden aikuisopiskelijaksi yllätti Sillanpään täysin.

- En ensin edes uskonut koko juttua! Mutta kyllä kai sitä sitten on jotain tehnyt oikein, kun tällainen tunnustus annetaan. Aivan mahtavaltahan tämä tuntuu ja antaa itsevarmuutta mahdollisia jatko-opintojakin ajatellen. Tykkään aidosti puualan opiskelusta ja toivon, että mahdollisimman moni muukin lähtisi alalle. Meidän alueellamme on paljon puualan yrityksiä, ja nähdäkseni tulevaisuus näyttää hyvältä, Sillanpää rohkaisee.

 

Kiinnostuitko? Hae mukaan puuteollisuuden perustutkintoon

 

Kuva: Eeva Huotari