"– Vanhustyö on ihanaa ja arvokasta."

Arvokasta työtä

Kätilön ja karjakon töistä lapsena haaveillut Lea Haasala on työskennellyt jo pitkään hoiva-alalla. Esimies ehdotti hänelle eräänä päivänä kahvipöydässä Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittamista työn ohessa.

– Ryhmästämme lähes kaikki suorittivat tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Aluksi luulin, että kyseessä oli lyhyempi koulutus, mutta tässä sitä nyt ollaan, Haasala naureskelee erikoisammattitutkinnon tutkintotodistus kädessään.

Opiskelu-urakasta teki mielekkäämmän se, että samalta työpaikalta tutkintoa suoritti hänen lisäkseen toinenkin hoitaja.

– Oman ammattitaidon kehittäminen on tärkeää, mutta kyllähän tämä aikuisena opiskelu vaati tiettyä organisointia ja muiden joustamista. Opettajat, erityisesti ryhmävastaavamme, ansaitsee suurkiitokset oppisopimusryhmämme luotsaamisesta.

Koulutuksen tärkeää antia on ollut Haasalan mukaan tiedonhakutaitojen kehittyminen sekä oman näkökulman avartuminen. Oppisopimusopiskelu on madaltanut myös kynnystä hakeutua jatkossa muihin aikuiskoulutuksiin.

Opintojen aikana Haasala tutustui moniin alan työpaikkoihin, ja työelämän käytännöistä keskusteltiin paljon ryhmäläisten keskuudessa.

– Vanhustyö on ihanaa ja arvokasta. Monipuolinen ja haasteellinen työ palkitsee tekijänsä, hän summaa alansa parhaat puolet.

Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2014 -lehdessä.