"Koen, että minun kokemuksistani on hyötyä myös muille"

Ammattia kohti vaikeuksien jälkeen

20-vuotias Viia Siurua ehti opiskella Ylivieskassa lähihoitajaksi kahden vuoden ajan, kunnes raja tuli vastaan. Vaikea lukihäiriö ja tarkkaavaisuushäiriö hankaloittivat opiskelua, eivätkä rahkeet enää riittäneet jatkamiseen.

Onnekseen Viia sai kuulla Kälviä Arts -opinnoista, jotka sopivat tanssia miltei 12 vuoden ajan harrastaneelle ja näytelmäkerhoissa mukana olleelle Viialle kuin nenä päähän.

– Olen harrastanut hiphop-tanssia, show-tanssia ja nykytanssia jo pidemmän aikaa, joten Arts-opinnot olivat minulle tosi mieluisia.

Viia kertoo tutustuneensa Kälviä Arts -opintojensa yhteydessä samalla Kälviän kampuksella kasvatus- ja ohjausalaa opiskeleviin nuoriin. Nuoret kehuivat alaa hänelle, ja mielenkiinto heräsi. 

– Niinpä päädyin minäkin nyt vuoden alusta opiskelemaan kasvatus- ja ohjausalaa. Teen näiden opintojen ohessa edelleen jonkin verran Arts-opintoja, Viia kertoo.

Kasvatus- ja ohjausalan opinnot ovat Viian mukaan lähteneet hyvin käyntiin. Hän on muun muassa päässyt jo järjestämään Ammattiopisto Luovin opiskelijoille tapahtumaa.

– Ohjaamme heitä monenlaisilla pisteillä. Minun vastuullani on valkoinen huone ja siellä rentoutumisharjoitus, Viia kertoo.

Viian haaveena on työllistyä nuorten psykiatriselle osastolle tai mielenterveystyöhön. Hän kertoo ammentavansa tekemiseensä omakohtaisista kokemuksista.

– Minulla on itselläni oppimisvaikeuksia ja olen myös kamppaillut mielenterveysongelmien kanssa. Koen, että minun kokemuksistani on hyötyä myös muille – voin kertoa heille, että minäkin olen selvinnyt, joten kyllä tekin selviätte. 

Kuva: Eeva Huotari