"- Eläinavusteinen terapiatoiminta on haaveeni."

Ainolle eläimet ovat rakkaita työkavereita

Aino Ronkainen (18) valmistuu tänä keväänä maatalousalan perustutkinnosta eläintenhoitajaksi. Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista ja ala on vuodesta toiseen yhteishaussa Kpedun suosituimpia.

Lähes kaikilla eläintenhoitajaopiskelijoilla on oma koira mukana koululla, mutta pakollista se ei ole.

- Olen ihan pienestä pitäen lenkittänyt naapureiden koiria ja kävin myös dogsitter-koulutuksen. Oman koiran, Napon, sain 12-vuotiaana, kertoo Aino.

Napo osoittautuikin oikein tulikokeeksi, sillä omapäisen terrierin kouluttaminen ensimmäisenä koirana oli haastavaa.

Eläintenhoitajaopiskelijat saavat halutessaan hakea omia projektikoiria. Koirat tulevat toimeksiantona esimerkiksi tullilta, poliisilta ja opaskoirayhdistykseltä. Projektikoirat opiskelevat oman alansa perusteet opiskelijoiden kanssa ja mikäli koirat suorittavat soveltuvuuskokeen, niin noin vuoden kuluttua projektikoirat siirtyvät varsinaisille omistajilleen työhön.

- Luopuminen on ihan hirveää! Varsinkin, jos projektikoira sopii hyvin omaan käteen. Siihen luopumiseen pitää vain asennoitua alusta lähtien.

Ainolla on jo toinen projektikoira. Ensimmäinen lähti töihin poliisiksi ja nyt opissa on labradorinnoutaja Maisa. Maisasta tulee isona avustajakoira, liikuntavammaisen henkilön arjen apu. Siksipä Maisa on treenannut erityisesti rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä ja temppuina ovien sulkemista ja avaamista sekä valojen sytyttelyä ja sammuttelua. Maisa osaa myös ottaa pyykit pois koneesta.

Kennelalan eläintenhoitajaopiskelijat hoitavat myös muita eläimiä. Koulutilan navetta on tullut tutuksi ja sikalan työt opintojaksolla Perhossa.

- Koiraa ei ole pakko omistaa, mutta oman koiran avulla näistä opinnoista saa enemmän irti, Aino sanoo.

Äänekoskelta kotoisin oleva Aino suunnittelee jo hakevansa jatko-opintoihin. Häntä kiinnostaa fysioterapia ja alan yhdistäminen eläimiin.

- Eläinavusteinen terapiatoiminta on haaveeni. Käyttäisin koiria ja ehkä hevosiakin, kertoo ratsastustakin harrastanut Aino.

Kannuksessa on panostettu eläintenhoitajaopiskelijoihin ja koulun viereen on valmistunut muutama vuosi sitten opiskelija-asunnot, joissa koiranomistajat on otettu erityisesti huomioon. Huoneissa on esimerkiksi koiraportit, eteisessä tilava pesupaikka ja terassilta käynti koirien omiin tarhoihin.