Urkujensoitto

Tavoite

Musiikkikurssi, jossa opetusta ohjaa rakkaus urkumusiikkiin! Tehdään huipusti jokaisen omien henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan.

Musikkurs där vi undervisar med kärlek till orgelmusik! Vår destination är hög kvalitet med frihet till personliga målsättningar.

Music course where we teach with love for organ music! Our ambition is high quality with freedom in individual goals.

Kohderyhmä

Urkujensoitto on avoin kurssi kaikille, jotka haluavat
- oppia soittamaan urkuja tai vain kokeilla millaista urkujen soittaminen on
- jatkaa ehkä jopa vuosia sitten keskeytynyttä harrastusta
- kehittyä paremmiksi urkureiksi ja hioa omia soittotaitoja eri osa-alueilla
- oppia tekemään omaa musiikkia tai kehittää omia improvisaatiotaitoja
- valmentautua ammattiopintojen pääsykokeisiin
- hioa omaa konserttiohjelmistoa
- laajentaa urkumusiikin eri tyylilajien tuntemista

Opetus suunnitellaan jokaisen opiskelijan omalta taitotasolta lähteväksi kehityspoluksi. Opetus koostuu omista henkilökohtaisista oppitunneista ja yhteisistä ryhmätunneista. Ryhmätunnit järjestetään lähialueen kirkoissa ja lukuvuoden aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan erilaisiin urkuihin. Ryhmätuntien yhteydessä järjestetään myös esiintymistilaisuuksia.

Sisältö

Urkujensoiton kurssi koostuu neljästä moduulista, joista jokainen sisältää oman valinnan mukaan joko 6 x 45 min tai 6 x 60 min yksityisopetusta sekä yhden ryhmäopetusviikonlopun. Kurssilla voi opiskella koko lukuvuoden tai osallistua vaikkapa vain yhteen moduuliin. Omien henkilökohtaisten soittotuntien aikataulu voidaan tarvittaessa sopia joustavasti, jos opiskelija esimerkiksi asuu kauempana Kokkolan alueelta ja haluaa käydä tunneilla harvemmin kuin kerran viikossa.

Urkujensoiton kurssi on suunnattu pääasiassa aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille. Kurssi voi olla väylä kohti musiikkiopintoja taiteen perusopetuksessa tai ammatillisessa koulutuksessa. Kurssi tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden pitää ammattiopinnoista välivuosi ja keskittyä vain urkutaitojen hiomiseen. Kurssi tarjoaa avoimen mahdollisuuden harrastaa urkujen soittamista aivan alkeista huipputasolle asti. Kurssipaikat täytetään ilmoittautuisjärjestyksessä. Moduulin toteutuminen edellyttää vähintään kuutta oppilasta.

Lukuvuosi 2024-25 koostuu neljästä moduulista:

Moduuli 1 2.9.-13.10.2024, ryhmäopetus 12.-13.10.
Moduuli 2 21.10.-8.12.2024, ryhmäopetus 7.-8.12.
Moduuli 3 13.1.-23.2.2025, ryhmäopetus 22.-23.2.
Moduuli 4 3.3.-27.4.2025, ryhmäopetus 26.-27.4.

Urkujensoiton kurssille on jatkuva haku! Uusia opiskelijoita voidaan ottaa pitkin lukuvuotta. Ilmoittautumiset viimeistään 2 viikkoa ennen kunkin moduulin alkua!

Lisätietoja

Urkuopettajina toimivat Matti Pohjoisaho ja Minna Poutanen. Matti opettaa 2024-2025 lukuvuotena vain yhteiset ryhmäviikonloput. Pidemmällä oleville opiskelijoille pyritään järjestämään omien soittotuntien osalta heidän taitotasolleen sopiva opettaja. Lisäksi lukuvuoden aikana on vieraileva opettaja yhtenä ryhmäopetusviikonloppuna.

* Matti Pohjoisaho opiskeli urkujensoittoa ja kirkkomusiikkia Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin 2014 pitäen tutkintokonsertit Kotkan urkuviikoilla ja Helsingin Paavalinkirkossa. Opettajina hänellä oli prof. Olli Porthan ja Markku Mäkinen urkujensoitossa ja Pekka Suikkanen improvisoinnissa. Matti opiskeli myös sävellystä Harri Viitasen oppilaana ja hänen teoksiaan on esitetty mm. Helsingin tuomiokirkon pääsiäisyön messussa 2015 (Musiikkia pääsiäisyön messuun), Lohtajana kirkkomusiikkijuhlilla 2016 (Kolme pyhää tanssia oboetriolle ja uruille sekä Isä meidän sekakuorolle) ja Kokkolan kirkossa 2018 (Unikuvia alttoviululle, harpulle ja uruille). Syksystä 2018 lähtien Matti on opiskellut pianonsoittoa ja pedagogiikkaa Kokkolassa Centria-ammattikorkeakoulussa. Pianonsoiton ohella hän jatkaa myös urkurina sekä konserttiurkurina että urkujesoiton opettajana. Pohjoisahon taiteellista toimintaa on tukenut Keskipohjanmaa-säätiö.

* Minna Poutanen on valmistunut kirkkomuusikoksi Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2019. Pääaineenaan hänellä oli sekä urut että laulu. Hän on tehnyt koulutussuunnittelijan työn ohessa sivutoimisesti kanttorin töitä vuodesta 2007 lähtien. Minna valmistui musiikkipedagogiksi Centria-ammattikorkeakoulusta keväällä 2022. Hän on toiminut sivutoimisena urkujensoiton tuntiopettajana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa vuodesta 2019 lähtien. Parhaillaan Minna täydentää opintojaan Tampereen ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogin ylemmässä ammattikorkakoulututkinnossa.

Undervisning också på svenska! Fråga gärna mer.
Teaching also in English! Ask for more information.

Peruspaketti
150/200 euroa/moduuli (45/60 min soittotunnit)
525/700 euroa koko lukuvuosi (sis. neljä moduulia)

Lisätietoja kurssista:
Keski-Pohjanmaan kansanopisto
info.kansanopisto@kpedu.fi tai 040 8085 035

Koulutussuunnittelija Minna Poutanen (Lomalla 15.7.-26.8.)
044 7250 701/minna.poutanen@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Lue lisää

Kokkolalaista Anders Lillhongaa on aina kiinnostanut tanssi ja kehollisuus. Hakeutuminen tanssialalle kuitenkin vei aikansa.

Lue lisää

Taideaineet ja käsillä tekeminen ovat aina kiinnostaneet valokuvaajan ammattitutkinnon keväällä suorittanutta Jenni Rajaniemeä. Linssin läpi maailmaa tutkiva valokuvaaja unelmoi omasta kuvaamosta, ja tutkinnon myötä haaveet ovat askelta lähempänä.

Lue lisää

Nivalalainen Elisa Ojala on aina nauttinut piirtämisestä. Koronan iskiessä hän päätti ostaa ensimmäiset akryylimaalinsa ja laajentaa taideharrastustaan maalaamisen pariin. Hän innostui maalaamisesta kovasti, ja päätti hakea siihen lisäoppia.

Lue lisää

Haminasta kotoisin oleva Elise Zoon ei nuoruudessaan kokenut olevansa erityisen taiteellinen. Jollakin tasolla luova työ ja taiteen tekeminen on kuitenkin kiinnostanut, ja yksi luovuuden toteuttamiskeinoista oli aikoinaan teinisirkukseen osallistuminen.

Lue lisää

Tanssimisesta nauttiva Henna Hietamäki haki peruskoulun jälkeen Redun tanssilinjalle. Sinne ei kuitenkaan paikkaa auennut ensimmäisellä yrittämällä, joten hän päätyi hakemaan lisää pohjaa oman ilmaisun tutkimiselle Kälviä Arts -opistovuodesta.

Lue lisää