Tavoite
Turvallisuusala on kehittyvä ja kasvava ala. Turvallisuusalan perustutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia onnettomuus-, vaara- ja vahinko- tilanteissa sekä rikollisen toiminnan ennaltaehkäisyssä. Turvallisuusvalvojan osaamiseen kuuluvat vartiointi ja järjestyksenvalvontaosaaminen, turvatarkastus ja pelastusosaaminen. Tekniseen osaamisalaan kuuluvat tietoturvallisuus sekä tekniset turvajärjestelmät, kuten rikosilmoitin-, kameravalvonta-, paloilmoitin- ja kulunvalvontajärjestelmien suunnittelu, käyttö ja opastus.
Opinnoissa perehdyt lainsäädäntöön, riskiarviointiin, pelastustoimintaan, yritysturvallisuuteen, taktiseen toimintaan turvallisuusalan eri työtehtävissä, voimankäyttöön ja itsepuolustukseen.
Kohderyhmä
Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.
Turvallisuusvalvojalta edellytetään hyviä sosiaalisia taitoja, hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa, ratkaisuhenkisyyttä ja itseohjautuvaa asennetta, kielitaitoa, asiakaspalveluhenkisyyttä sekä kykyä toimia ongelmallisissa tilanteissa – myös paineen alla. Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto on alalla välttämätöntä. Työnsaanti turvallisuusalalta edellyttää nuhteettomuutta. Alalla työskentelevällä ei saa olla väkivalta-, huume- eikä epärehellisyysrikoksi
Tutkinnossa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia opiskelijaksi hakeville:
https://bit.ly/2njUFsY
Sisältö
Turvallisuusalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 45 osp ja valinnaisia 100 osp.
Turvallisuusvalvojaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.
Opiskelujen alussa perehdyt turvallisuusalan lainsäädäntöön ja erilaisiin suojeluohjeisiin. Käytännönläheinen opiskelu lisääntyy opiskelujen edetessä erilaisten harjoitusten ja oppimistehtävien kautta. Koulutuksen loppuvaiheessa painottuu työssäoppiminen, silloin todennäköisesti jo täysi-ikäisenä pääset vaativampiin turvallisuusalan työtehtäviin.
Koulutuksen aikana suoritat mm. vartijan ja järjestyksenvalvojan peruskurssit, tarvittavat voimankäytön koulutukset, turvatarkastajan koulutuksen sekä ensiapu-, työturvallisuus- ja tulityö- ja työturvallisuuskorttikoulutukset.
Koulutukseen järjestetään soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeen ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Soveltuvuuskokeessa käytetään Opetushallituksen laatimaa valintaryhmäkohtaista koeaihiota ja pisteytystä. Koe on hakijalle maksuton. Kaikki hakijat kutsutaan kokeeseen.
Koe muodostuu hakijan sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista, teknistä hahmottamista sekä aloitteellisuutta ja vastuullisuutta mittaavista osista. Koe sisältää kirjallisen osion ja psykologin haastattelun. Hyväksytystä soveltuvuuskokeesta hakija saa 1-10 pistettä. Pistemäärällä 0 ei voi tulla valituksi.
Pisteet muodostuvat seuraavasti:
- Sosiaalisuus ja itsensä ilmaiseminen 0-4p
- Tekninen hahmottamiskyky 0-2p
- Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0-4p
- Kokeesta pois jääminen (ei osallistunut) tai hylätty soveltuvuuskoe 0 pistettä.
Soveltuvuuskokeen ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Turvallisuusvalvojan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Alan mahdollisia jatko-opintoja ovat esimerkiksi:
- Turvallisuusalan ammattitutkinto
- Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto
- Poliisi (AMK)
- Tradenomi (AMK), turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus
Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi