Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Kokkola (2 päivää / vko)

Tavoite

Lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kuntoutus- ja kasvatustehtävissä. Lähihoitajan työtä voi tehdä mm.asiakkaan kotona, sairaalassa, ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä, päiväkodeissa, kouluissa ja toimintakeskuksissa sekä erilaisissa asumispalveluissa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen tavoitteena on työllistyä alueemme eri asiakasryhmien sosiaali- ja terveysalan monipuolisiin ja mielenkiintoisiin työtehtäviin. Lähihoitajan työ on vastuullista, mielenkiintoista ja monipuolista yhteistyötä erilaissa moniammatillisissa työryhmissä ja verkostoissa.

Kohderyhmä

Jatkuva haku on suunnattu sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. (Katso lisätietoja: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/yhteishaku-ja-jatkuva-haku) Jatkuvan haun koulutukseen voi hakea tällä sivustolla, kun haku on avoinna. Mikäli haku on suljettu, mutta sinulla on jo alan opintoja, voit tiedustella hakijapalveluista mahdollisuutta jatkaa opintojasi.

Lähihoitajalta edellytetään hyvää ihmissuhde-, vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoa sekä kykyä tukea eri-ikäisten ja kulttuuritaustaltaan erilaisten ihmisten voimavaroja ja toimintakykyä.

Opinnot sisältävät lääkelaskuja, joita ei voida mukauttaa.

Sosiaali- ja terveysalan osalta on erityisen tärkeää huomioida alalle soveltuvuus (Soralaki).

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla sairaudet, jotka rajoittavat toimintakykyä tai estävät käytönnön tehtävissä tai työssä toimimisen:
- psyykkiset sairaudet, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus,
- fyysiset sairaudet kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat,
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus

Opiskeluun kuuluu alaikäisten kanssa työskentelyä, joka edellyttää, että jokainen opiskelijaksi valittu esittää rikostaustaotteen.

Lisätietoa: https://bit.ly/2njUFsY

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Ammatilliset pakolliset tutkinnonosat toteutetaan päivä opetuksena 1–2 päivää / viikko. Viikonpäivät voivat vaihdella. Opiskelijalle tehdään HOKS eli henkilökohtainen opiskelun kehittämissuunnitelma, jonka mukaan opinnot etenevät.
Pakolliset tutkinnon osat:
1. Asiakaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
2. Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 30 osp
3. Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella 10 osp

Tutkinnon osat sisältävät työelämässä oppimista noin 6 viikkoa / tutkinnon osa ja näytöt.

Ajoitus: Pakolliset opinnot lokakuu 2024–joulukuu/ 2025 ja osaamisala alkaa tammikuussa 2026. Osaamisalan valintaan vaikuttavat ne osaamisalat, jotka ovat valittavana. Osaamisalan ja valinnaisen tutkinnon osan kesto on noin 1 vuosi, mutta jokainen opiskelija opiskelee omalla henkilökohtaisella suunnitelmalla, jossa otetaan huomioon aikaisempi koulutus ja työkokemus.

Osaamisala on päätoimista opiskelua ja viikoittaiset lähipäivien määrät voivat vaihdella 1–4 päivää / viikko. Osaamisala sisältää 2 tutkinnon osaa ja molemmissa on noin 6 viikkoa työelämässä oppimista ja näyttö.
Valinnainen tutkinnonosa oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
Yhteisten tutkinnon osien opinnot 35 osp oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan.

Osaamista hankitaan lähi-, etä- ja itsenäisenä opiskeluna sekä työpaikoilla.
Jokaisesta tutkinnon osasta suoritetaan näyttö työpaikalla.
Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Opintojen alussa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS jossa huomioidaan aikaisempi osaaminen esim. työkokemus, koulutus ja tutkinnot. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Oppisopimuksesta lisätietoja saa oppisopimussuunnittelija Marjaana Peltoniemi 040 3596244

Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittamisesta KPEDUssa:
https://urly.fi/3yeP

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Kaikki hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen.
Soveltuvuuskoepäivät:
6.8.2024
27.8.2024
4.10.2024

Lisätietoa hakeutumisesta sekä koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi tai p. 040 808 5010
Sundell Leena, p. 044 725 0563

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme koulutuksen suorittamisesta oppisopimuksella. Yhteyshenkilönä on oppisopimussuunnittelija Marjaana Peltoniemi 040 3596244.
Lisätietoa oppisopimuksesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää

Keskussairaalassa päivystävät kesälääkärit kävivät ennen kesätöiden alkua Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ja Kiurun koulutuksessa Hyvinvointikampuksella. Lääkärit harjoittelivat simulaatiotilassa käytännön toimenpiteitä elvytystilanteessa.

Lue lisää

Kätilön ja karjakon töistä lapsena haaveillut Lea Haasala on työskennellyt jo pitkään hoiva-alalla. Esimies ehdotti hänelle eräänä päivänä kahvipöydässä Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittamista työn ohessa.

Lue lisää

Ilkka Tossavainen valmistui hierojaksi kesäkuussa. Tiivis opiskelu vaati aikatauluttamista ja taloudenkin osalta tasapainottelua, mutta alanvaihtajaa motivoi unelma, jonka hän oli päättänyt toteuttaa.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskeleva kokkolalainen Joonatan Kinnunen valitsi alan siksi, että hän haluaa auttaa ihmisiä. Kinnunen on yksi niistä lähihoitajaopiskelijoista, jotka hakivat ja pääsivät erikoistumaan ensihoidon osaamisalaan. Ensihoitajat valitaan soveltuvuuskokein, jossa on sekä kirjallinen että fyysinen osuus.

Lue lisää

Kälviäläinen Marika Kamula (25) valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010. Tuolloin hän valitsi osaamisalakseen lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon. Valinta osui tavallaan kohdilleen, sillä Marika jäi tuolloin äitiyslomalle ja lopulta hän oli kotona kolmen pienen lapsensa kanssa.

Lue lisää

Luotolaiset Emilia Niemelä ja Fanny Svenfelt ovat opiskelleet suomen kieltä yläasteelta lähtien. Täysin ruotsinkielisellä kotiseudulla suomea käytetään kuitenkin vähän, joten tytöt hakeutuivat yläasteen jälkeen Kokkolaan opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa.

Lue lisää

Pietarsaaressa asuva Ikra Osman pääsi Suomeen perheensä kanssa seitsemän vuotta sitten. Nyt 18-vuotias nuori nainen opiskelee viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja tähtää työelämään.

Lue lisää

Oral Hammaslääkärit -ketjun Kokkolan toimipaikassa oli tarvetta uusille työntekijöille. Henkilöstöhankinnassa oli aiemmin koettu haasteita, joten luontevaksi vaihtoehdoksi muodostui oppisopimuksella kouluttaminen. Tavoitteena oli, että lähihoitajan taustakoulutuksella olevat oppisopimuskoulutettavat suorittaisivat suunhoidon osaamisalan kaksi tutkinnon osaa noin vuoden mittaisen koulutuksen aikana työpaikalla oppien, ja heille solmittaisiin vakituiset työsopimukset Oralille valmistumisen jälkeen.

Lue lisää

Hilda Nopanen, 26 on hyvä esimerkki siitä, että harrastuksesta voi kehittyä ammatti, sekä myös siitä, että jatko-opintoihin voi hakeutua lähihoitajan papereilla.

Lue lisää