Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on suorittaa suunhoidon osaamisalan opinnot ja työllistyä hammashoitajan tai lähihoitajan tehtäviin suun terveydenhuoltoon julkisiin tai yksityisiin terveydenhuoltopalveluihin.
Hammashoitajan työ
Hammashoitajan työn tavoitteena on väestön suun terveydentilan kohentaminen sekä suun sairauksien vähentäminen ja parantaminen. Hammashoitaja toimii työssään tiiviisti hammaslääkärin työparina. Hän osallistuu yhdessä hammaslääkärin kanssa suun alueen sairauksien tutkimuksiin ja hoitoon sekä huolehtii vastaanoton ja hoitoympäristön toimintavalmiudesta sekä hygienian ja aseptiikan toteutumisesta. Hammashoitajan tulee hallita paljon erilaisia hoitokäytäntöjä, hammashoitoon liittyviä materiaaleja ja lääkeaineita sekä erilaisten instrumenttien käyttö. Hammashoitaja voi tehdä myös itsenäistä potilastyötä, jolloin hänen tyypillisimpiä toimenpiteitään ovat hoidon tarpeen arviot, suppeat suun terveystarkastukset, suun terveyden edistäminen sekä oikomishoidon osatehtävät.
Hammashoitajan työtehtäviin kuuluu usein myös erinäiset toimistotehtävät, ajanvaraus, arkistointi ja kortistot, tilastoinnit, yhteydenpito yhteistyötahoihin ja joskus myös laskutus.
Työssä tarvitsee ammattitaidon lisäksi hyvää fyysistä ja psyykkistä vointia, paineensietokykyä nopeasti vaihtuvissa tilanteissa ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Ammattitaitoinen hammashoitaja on kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista ja terveyden edistämisestä, on ahkera ja palvelualtis, hyvät yhteistyötaidot omaava tiimipelaaja, on näppärä käsistään ja tulee toimeen eri-ikäisten ihmisten kanssa ja osaa huomioida heidän palvelutarpeensa.
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu suun terveydenhuollosta kiinnostuneille henkilöille, jotka haluavat työskennellä perus- tai erikoissairaanhoidossa joko julkisissa tai yksityisissä terveydenhuoltopalveluissa.
Koulutukseen voi hakeutua, jos on suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja) tai sosiaali-ja terveysalan perustutkinnon pakolliset (55 osp) tutkinnon osat.
Sosiaali- ja terveysalan osalta on erityisen tärkeää huomioida alalle soveltuvuus (Soralaki).
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla sairaudet, jotka
rajoittavat toimintakykyä tai estävät käytännön tehtävissä tai työssä
toimimisen:
- psyykkiset sairaudet, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus,
- fyysiset sairaudet kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat,
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
Jos opiskeluun kuuluu alaikäisten kanssa työskentelyä edellytetään, että
jokainen opiskelijaksi valittu esittää rikosrekisteriotteen.
Lisätietoa: https://bit.ly/2njUFsY
Sisältö
Koulutus sisältää Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suunhoidon osaamisalan osat:
1. Suun hoitotyössä toimiminen 40 osp, https://bit.ly/3Lnr6vU
2. Suun terveyden edistämisessä toimiminen 35 osp, https://bit.ly/3ILE8Sc
Koulutus sisältää teoriaopintoja pääsääntöisesti noin 1 päivä / viikko, klinikkaopetusta noin 2-3 iltaa / kk, verkko-opintoja ja työelämässä tapahtuvaa oppimista. Teoriaopetus järjestetään lähi-/etäopetuksena. Lähiopetus ja klinikkaopetus on Kokkolassa oppilaitoksen tiloissa ja työelämässä suun terveydenhuollon toimipisteessä (Torkinmäen hammashoitola).
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Koulutukseen valitaan 18 opiskelijaa.
Hakijat haastatellaan ja valinnat tehdään haastatteluiden perusteella. Haastattelut pidetään viikolla 25.
Kaikki hakukelpoiset hakijat haastatellaan.
HUOM! Liitäthän hakemukseen Sosiaali- ja terveydenhoitoalan perustutkinnon todistuksen. Todistuksen voi liittää hakemuslomakkeelle tai toimittaa sähköpostitse hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Tiedot valinnoista ilmoitetaan hakijoille viimeistään viikolla 26.
Lisätiedot koulutuksesta:
Jaana Sinko, lehtori, opinto-ohjaaja, p. 040 807 3562
tai
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Osaamisalaopinnot alkavat 28.8.2022