Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, 7.8.2024

Tavoite

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on tarvittava perusosaaminen sähkö- ja automaatioalan asennus-, huolto-, ohjaus- ja kunnossapitotehtäviin. Sähkö- ja automaatioalan peruskoulutuksesta saat hyvät valmiudet itsesi ja ammattitaitosi edelleen kehittämiseen sekä tietoyhteiskunnassa toimimiseen.

Tutkinnon suoritettuasi voit toimia mm. sähköasentajana ja automaatioasentajana
- rakennusten sähköasennuksia tekevässä urakointiliikkeessä
- sähkön tuotanto-, jakelu- ja siirtoyhtiöissä
- teollisuuslaitoksessa asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtävissä
- sähkötarvikeliikkeessä asiakaspalvelussa
- itsenäisenä yrittäjänä (vasta 3 vuoden työkokemuksen jälkeen).

Kohderyhmä

Ammatti vaatii tekijältään matemaattisia valmiuksia, oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta ja huolellisuutta sekä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja. Alan tekniikan nopea kehittyminen edellyttää ammattitaidon jatkuvaa ylläpitämistä.

Jatkuva haku on suunnattu sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. (Katso lisätietoja: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/yhteishaku-ja-jatkuva-haku) Jatkuvan haun koulutukseen voi hakea tällä sivustolla, kun haku on avoinna. Mikäli haku on suljettu, mutta sinulla on jo alan opintoja, voit tiedustella hakijapalveluista mahdollisuutta jatkaa opintojasi.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Ammatillinen perustutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat, sähköasentaja 75 osp:
- Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp
- Pien- ja pienoisjänniteasennukset 45 osp

Pakolliset tutkinnon osat, automaatioasentaja 30 osp
- Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp
Valinnainen tutkinnonosa, automaatioasentaja 45 osp
- Kappaletavara-automaatioasennukset 45 osp
- Prosessiautomaatioasennukset 45 osp
- Rakennusautomaatioasennukset 45 osp

Molemmissa osaamisaloissa lisäksi 70 osp valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämä osaaminen
Sähköasentajaksi tai automaatioasentajaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.

Ensimmäisenä vuonna opiskelet kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat sekä puolet yhteisistä opinnoista. Opiskelijat jaetaan osaamisalan mukaisiin ryhmiin (sähköasentaja, automaatioasentaja) ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä.

Toisena ja kolmantena vuonna syvennät ammatillista osaamistasi myös alan yrityksissä työskentelemällä.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Sähköasentajan tai automaatioasentajan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Alan tyypillisimpiä jatko-opintoja ovat:
- sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto, sähköasentaja tai automaatioasentaja
- sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto, sähköyliasentaja tai automaatioyliasentaja
- insinööri (AMK), sähkötekniikan koulutusohjelma
- insinööri (AMK), automaatiotekniikan koulutusohjelma

Lisätietoja:
Hakijapalvelut p. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

7.8. alkavaan koulutukseen on varattu 2 opiskelupaikkaa aikaisemman tutkinnon suorittaneille hakijoille. Ensisijaisesti huomioidaan nuoret hakijat. Hakijat haastatellaan. Hakijoihin ollaan yhteydessä hakuajan päätyttyä haastattelun sopimiseksi.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Talonpojankatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Kalajoelta kotoisin oleva Santtu Manninen päätyi Kokkolaan opiskelemaan sähkö- ja automaatioalaa kaverin vinkkaamana. Myös LVI-ala olisi kiinnostanut, mutta opiskelupaikka aukesi lopulta sähköpuolelle. Nyt mielenkiintoisia opintoja on takana pian kaksi vuotta.

Lue lisää

Veljekset Lasse ja Olli Kalliokoski ovat suorastaan automaatioasentajien suvusta. Vanhempi veli Miika valmistui Kokkolasta automaatioasentajaksi muutama vuosi sitten ja myös isä on alan ammattilainen.

Lue lisää

Toista vuotta sähköasentajiksi opiskelevat Miikka Honkaniemi Kokkolasta ja Niko Parhiala Kannuksesta ovat päässeet tekemään sähkötöitä lattiasta kattoon.

Lue lisää

Sähköalaa Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa opiskellut Karoliina Lintinen työskentelee tänä päivänä nokkamiehenä. 

Lue lisää

– Vaikka talouden tilanne on Suomessa ja maailmalla heikkenevä, haluaa tavallinen kuluttaja investoida energiaa säästäviin ja tuottaviin ratkaisuihin.

Lue lisää