Ruokapalvelujen ammattitutkinto

Tavoite

Ammattitutkinnossa voi erikoistua ravintolan tai suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin. Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat.

Ravintolakokkina hallitset korkeatasoisten alku-, pää- ja jälkiruokien valmistamisen ja esillelaiton.

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki työskentelee ammattikeittiössä kokin työtehtävissä, joissa valmistetaan säännöllisesti yli 200:lle henkilölle lounas- ja päivällisruokia.

Suurtalouskokkina hallitset eri ruokalajien valmistamisen suurille asiakasmäärille.

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on tiedot ja taidot työskennellä ravintola- tai suurtalouskokin työtehtävissä.

Täydennät osaamistasi valinnaisilla tutkinnon osilla. Voit perehtyä laajemmin erilaisiin tuotantotapoihin tai hankit osaamista ennalta varattujen asiakastilausten ruoanvalmistuksen ja asiakaspalvelun tehtävissä tai perehdyt erityisruokavalioiden, kasvisruokien tai kylmänä tarjottavien ruokien valmistamiseen.

Kohderyhmä

Henkilöille, jotka haluavat työskennellä ruoanvalmistustehtävissä ravintola- tai suurtalousalalla tai syventää olemassa olevaa ammattitaitoa.

Sisältö

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). Valittavana on:

- Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala

TAI

- Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala

Tutkinto muodostuu osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä tai Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (90 osaamispistettä).

Tutkintoon voit myös sisällyttää tutkinnon osan perustutkinnosta, 10-30 osp.

Aikaisemmin hankittu osaaminen otetaan huomioon, ja henkilökohtaistaminen vaikuttaa opintojen sisältöön ja kestoon. Opiskelu tapahtuu joustavasti työpaikoilla, oppilaitoksessa ja virtuaalisissa ympäristöissä. Opinnot on mahdollista aloittaa joustavasti opiskelijalle laaditun henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman mukaan (HOKS).

Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa.

Voit suorittaa tutkinnon oppisopimus- tai työvoimakoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.

Linkki Kpedun toteutussuunnitelmaan: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/amops/1742756/tiedot

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä koulutusrahastosta.

Lisätietoja koulutuksesta: tutkintovastaava Leena Roukala, p. 040 808 5069

Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Lisätietoja oppisopimuksesta: Sanna Siirilä-Hyyppä, p. 044 725 0729

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi.

Hakijapalvelut, 040 8085010 hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

20-vuotiaalla Brita Koivistolla ja 17-vuotiaalla Laura Koskelalla on kokemusta ruoanlaitosta jo reilusti yli kymmenen vuoden ajalta. Kumpikin on lähtöisin isosta perheestä, ja keittiöhommat ovat siten tulleet tutuiksi jo pienestä pitäen. Koivisto muistelee tehneensä ensimmäistä kertaa ruokaa noin neljä- tai viisivuotiaana.

Lue lisää

Adele Kinnunen, 22, on työskennellyt helmikuusta 2018 lähtien maineikkaan huippuravintola Savoyn vuoromestarina. Hän valmistui ravintolakokiksi Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta keväällä 2016. Kinnunen selviytyi arvostetun PRO-kisan ravintolan kokki -sarjan kärkikolmikkoon. Hän on myös voittanut ammattitaidon suomenmestaruuden ravintolakokkilajissa. Menestys on seurannut toistaan ja vieläpä lyhyessä ajassa. Missä mahtaakaan piillä Kinnusen menestysresepti?

Lue lisää

Kokkolalainen Anders Wentin kertoo olleensa aina utelias kokeilemaan uutta. Ehkä juuri siksi Wentin teki viime syksynä työurallaan täyskäännöksen. Oulun ruotsinkielisen yksityiskoulun rehtorina ja toiminnanjohtajana työskennellyt Wentin irtisanoutui ja lähti opiskelemaan kokiksi.

Lue lisää

Keväällä 2017 kokiksi hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta valmistunut Samuel Lönnbäck nauttii, kun saa haastaa itseään.

Lue lisää

Jenna-Sofia Paananen Toholammilta ja Saija Anttila Himangalta opiskelevat viimeistä vuotta elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuvat keväällä leipuri-kondiittoreiksi.  Leipuri-kondiittori on yksi elintarvikealan perustutkinnon kolmesta osaamisalasta.

Lue lisää

Kokkolalainen Kati Järvi oopiskelee viimeistä vuotta elintarvikkeiden valmistamista. Hän mietti hakemisvaiheessa vaihtoehtoina myös hotelli-, ravintola- ja cateringalaa sekä lukiota, mutta valitsi elintarvikealan perustutkinnon.

Lue lisää

19-vuotias kannuslainen Adele Kinnunen opiskelee nyt kolmatta eli viimeistä vuotta kokiksi Ammattikampuksella. Rankan alan Adele valitsi tarkoituksella.

Lue lisää

Soite on yksi alueemme suuri ravintola- ja cateringalan työllistäjä. Alalle valmistuneiden tulevina työpaikkoina voivat olla esimerkiksi lounas-, A la carte- ja henkilöstöravintolat, suurkeittiöt, kahvilat ja cateringalan yritykset

Lue lisää

Leipuri-kondiittoriksi opiskelevien työsalissa riittää tohinaa, kun opiskelijoiden käsissä valmistuu päivittäin niin suolaisia kuin makeitakin tuotteita.

Lue lisää