Tavoite
Ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: kokki ja tarjoilija. Valmistuttuasi osaat toimia työssä asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti. Työn ja tuotteiden on täytettävä myös hygienia- ja anniskeluvaatimukset ja säädökset. Työssä on tunnettava hyvin elintarvikkeet ja raaka-aineet.
Kokiksi valmistuttuasi voit työskennellä henkilöstöravintoloissa, suurkeittiöissä, ravintoloissa, cateringalalla, juhla- ja pitopalveluyrityksissä sekä kahviloissa. Osaat suunnitella työtäsi, toimia annettujen ohjeiden mukaisesti ja arvioida omaa työsuoritustasi. Osaat valmistaa maukasta, ravitsevaa, terveellistä ja esteettistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille ja laittaa sen näyttävästi esille joko suurelle joukolle kerrallaan tai annoksittain. Kokkina huolehdit ja pidät kunnossa työvälineet sekä osaat käyttää tarvittavia koneita ja laitteita.
Tarjoilijana osaat esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja sekä kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita.
Kokin ja tarjoilijan ammatit ovat nykyisin hyvin kansainvälisiä. Kansainvälisyys näkyy monikulttuurisissa ruokalistoissa, työkavereissa, raaka-aineissa ja asiakaskunnissa. Tarjoilija tekee usein yhteistyötä toisten eri kulttuureista tulevien työntekijöiden kanssa asiakkaiden hyväksi.
Kohderyhmä
Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.
Ravintola- ja cateringalan työt vaativat myönteistä palveluasennetta, yhteistyökykyä, kielitaitoa ja ammatin keskeisten tietojen ja taitojen hallintaa.
Kokilta odotetaan joustavuutta, luovuutta, hyvää makuaistia, stressinsieto- ja organisointikykyä. Kokilla on mielikuvitusta ja hän tuntee vastuuta ruuan maittavuudesta ja turvallisuudesta. Työ on osittain vuorotyötä.
Tarjoilijalta odotetaan joustavuutta, omatoimisuutta, myyntihenkisyyttä, palvelualttiutta, kielitaitoa paineensietokykyä ja halua kohdata uusia asiakkaita eri vuorovaikutustilanteissa. Tarjoilijalla tulee olla esteettistä silmää ja luovuutta sekä ulkoisen olemuksen on oltava siisti ja huoliteltu. Työ on yleensä vuorotyötä.
Sisältö
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp).
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa voit valita kahdesta osaamisalasta:
- asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
- ruokapalvelun osaamisalan (kokki).
Kokiksi tai tarjoilijaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.
Kokin opinnoissa keskeisiä painopisteitä ovat ruoan valmistustaidot, asiakaspalveluosaaminen sekä yhteistyö- ja tiimityötaidot. Tarjoilijana opiskelet asiakaslähtöistä, kannattavaa sekä tuloksellista toimintaa.
Opintojen aikana opiskelija sitoutuu elintarvikelainsäädännön mukaisiin vaatimuksiin. Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita ei saa käsitellä henkilö, jolla on tulehtunut haava, rakennekynsi, lävistyskoru tai muita koruja, jos niitä ei voi suojavaatetuksella peittää.
Tutkinnot uudet perusteet otetaan käyttöön 1.8.2024. Lisäämme tähän linkin uusiin tutkinnon perusteisiin heti kun Opetushallitus on ne julkaisut (joulu-tammikuu). Tämä linkki nykyisiin perusteisiin:
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Kokin tai tarjoilijan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Kokiksi tai tarjoilijaksi valmistuneiden tyypillisimpiä jatko-opintoja ovat:
- Ruokapalvelujen ammattitutkinto
- Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
- Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
- Restonomi (AMK), hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma
- Tradenomi (AMK), liiketalouden koulutusohjelma
Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi