Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, yhteishaku 2024

Tavoite

Ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: kokki ja tarjoilija. Valmistuttuasi osaat toimia työssä asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti. Työn ja tuotteiden on täytettävä myös hygienia- ja anniskeluvaatimukset ja säädökset. Työssä on tunnettava hyvin elintarvikkeet ja raaka-aineet.

Kokiksi valmistuttuasi voit työskennellä henkilöstöravintoloissa, suurkeittiöissä, ravintoloissa, cateringalalla, juhla- ja pitopalveluyrityksissä sekä kahviloissa. Osaat suunnitella työtäsi, toimia annettujen ohjeiden mukaisesti ja arvioida omaa työsuoritustasi. Osaat valmistaa maukasta, ravitsevaa, terveellistä ja esteettistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille ja laittaa sen näyttävästi esille joko suurelle joukolle kerrallaan tai annoksittain. Kokkina huolehdit ja pidät kunnossa työvälineet sekä osaat käyttää tarvittavia koneita ja laitteita.

Tarjoilijana osaat esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja sekä kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita.

Kokin ja tarjoilijan ammatit ovat nykyisin hyvin kansainvälisiä. Kansainvälisyys näkyy monikulttuurisissa ruokalistoissa, työkavereissa, raaka-aineissa ja asiakaskunnissa. Tarjoilija tekee usein yhteistyötä toisten eri kulttuureista tulevien työntekijöiden kanssa asiakkaiden hyväksi.

Kohderyhmä

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.

Ravintola- ja cateringalan työt vaativat myönteistä palveluasennetta, yhteistyökykyä, kielitaitoa ja ammatin keskeisten tietojen ja taitojen hallintaa.

Kokilta odotetaan joustavuutta, luovuutta, hyvää makuaistia, stressinsieto- ja organisointikykyä. Kokilla on mielikuvitusta ja hän tuntee vastuuta ruuan maittavuudesta ja turvallisuudesta. Työ on osittain vuorotyötä.

Tarjoilijalta odotetaan joustavuutta, omatoimisuutta, myyntihenkisyyttä, palvelualttiutta, kielitaitoa paineensietokykyä ja halua kohdata uusia asiakkaita eri vuorovaikutustilanteissa. Tarjoilijalla tulee olla esteettistä silmää ja luovuutta sekä ulkoisen olemuksen on oltava siisti ja huoliteltu. Työ on yleensä vuorotyötä.

Sisältö

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp).
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa voit valita kahdesta osaamisalasta:
- asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
- ruokapalvelun osaamisalan (kokki).

Kokiksi tai tarjoilijaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.

Kokin opinnoissa keskeisiä painopisteitä ovat ruoan valmistustaidot, asiakaspalveluosaaminen sekä yhteistyö- ja tiimityötaidot. Tarjoilijana opiskelet asiakaslähtöistä, kannattavaa sekä tuloksellista toimintaa.

Opintojen aikana opiskelija sitoutuu elintarvikelainsäädännön mukaisiin vaatimuksiin. Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita ei saa käsitellä henkilö, jolla on tulehtunut haava, rakennekynsi, lävistyskoru tai muita koruja, jos niitä ei voi suojavaatetuksella peittää.

Tutkinnot uudet perusteet otetaan käyttöön 1.8.2024. Lisäämme tähän linkin uusiin tutkinnon perusteisiin heti kun Opetushallitus on ne julkaisut (joulu-tammikuu). Tämä linkki nykyisiin perusteisiin:

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Kokin tai tarjoilijan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Kokiksi tai tarjoilijaksi valmistuneiden tyypillisimpiä jatko-opintoja ovat:
- Ruokapalvelujen ammattitutkinto
- Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
- Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
- Restonomi (AMK), hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma
- Tradenomi (AMK), liiketalouden koulutusohjelma

Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

20-vuotiaalla Brita Koivistolla ja 17-vuotiaalla Laura Koskelalla on kokemusta ruoanlaitosta jo reilusti yli kymmenen vuoden ajalta. Kumpikin on lähtöisin isosta perheestä, ja keittiöhommat ovat siten tulleet tutuiksi jo pienestä pitäen. Koivisto muistelee tehneensä ensimmäistä kertaa ruokaa noin neljä- tai viisivuotiaana.

Lue lisää

Adele Kinnunen, 22, on työskennellyt helmikuusta 2018 lähtien maineikkaan huippuravintola Savoyn vuoromestarina. Hän valmistui ravintolakokiksi Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta keväällä 2016. Kinnunen selviytyi arvostetun PRO-kisan ravintolan kokki -sarjan kärkikolmikkoon. Hän on myös voittanut ammattitaidon suomenmestaruuden ravintolakokkilajissa. Menestys on seurannut toistaan ja vieläpä lyhyessä ajassa. Missä mahtaakaan piillä Kinnusen menestysresepti?

Lue lisää

Kokkolalainen Anders Wentin kertoo olleensa aina utelias kokeilemaan uutta. Ehkä juuri siksi Wentin teki viime syksynä työurallaan täyskäännöksen. Oulun ruotsinkielisen yksityiskoulun rehtorina ja toiminnanjohtajana työskennellyt Wentin irtisanoutui ja lähti opiskelemaan kokiksi.

Lue lisää

Keväällä 2017 kokiksi hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta valmistunut Samuel Lönnbäck nauttii, kun saa haastaa itseään.

Lue lisää

Jenna-Sofia Paananen Toholammilta ja Saija Anttila Himangalta opiskelevat viimeistä vuotta elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuvat keväällä leipuri-kondiittoreiksi.  Leipuri-kondiittori on yksi elintarvikealan perustutkinnon kolmesta osaamisalasta.

Lue lisää

Kokkolalainen Kati Järvi oopiskelee viimeistä vuotta elintarvikkeiden valmistamista. Hän mietti hakemisvaiheessa vaihtoehtoina myös hotelli-, ravintola- ja cateringalaa sekä lukiota, mutta valitsi elintarvikealan perustutkinnon.

Lue lisää

19-vuotias kannuslainen Adele Kinnunen opiskelee nyt kolmatta eli viimeistä vuotta kokiksi Ammattikampuksella. Rankan alan Adele valitsi tarkoituksella.

Lue lisää

Soite on yksi alueemme suuri ravintola- ja cateringalan työllistäjä. Alalle valmistuneiden tulevina työpaikkoina voivat olla esimerkiksi lounas-, A la carte- ja henkilöstöravintolat, suurkeittiöt, kahvilat ja cateringalan yritykset

Lue lisää

Leipuri-kondiittoriksi opiskelevien työsalissa riittää tohinaa, kun opiskelijoiden käsissä valmistuu päivittäin niin suolaisia kuin makeitakin tuotteita.

Lue lisää

Kokkolalaiselle Tom Annalalle ruoanlaitto on intohimo. Hän kertoo nauttivansa siitä, että saa kokeilla ja kehittää uudenlaisia ruokia ja reseptejä.

Lue lisää

16-vuotiasta Ronja Höglandia voidaan tulevaisuudessa kutsua kahvilanomistajaksi. Näin uskaltaa sanoa, sillä unelma siitä on kulkenut hänen mukanaan jo lapsesta lähtien. Ensimmäinen ajatus omasta kahvilasta heräsi jo viisivuotiaana, ja kymmenvuotiaana olivat lukkoon lyötyinä jo nimi ja logokin.

Lue lisää

Kauhavalta kotoisin oleva Sauli Kangas kertoo olleensa yläkoulussa kympin oppilas ja luokan paras. Näin ollen oli ikään kuin itsestään selvää, että tie tulisi viemään lukioon ja sen jälkeen yliopistoon. Niin kävikin, ja Kangas päätyi Helsingin yliopistoon opiskelemaan agronomiksi. 

Lue lisää