Opistovuosi oppivelvollisille maahanmuuttajille

Tavoite

Oppivelvollisuusikäinen peruskoulun päättänyt maahanmuuttaja voi opiskella Keski-Pohjanmaan kansanopiston lukuvuoden mittaisessa vapaan sivistystyön kotoutumiskoulutuksessa. Koulutus on opiskelijalle maksuton (opetus, majoitus, ruokailut, oppimateriaalit sekä koulumatkat).

Koulutus edistää opiskelijan suomen kielen ja viestintätaitojen kehittymistä, kotoutumista sekä pääsyä jatkokoulutukseen ja työelämään. Koulutus edistää myös opiskelijan yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja elämänhallintaan liittyviä valmiuksia.

Kohderyhmä

Kansanopiston koulutus sopii peruskoulun päättäneelle maahanmuuttajanuorelle, joka:
- haluaa parantaa suomen kielen taitoaan sekä yhteiskunta- ja työelämäosaamistaan
- haluaa parantaa perustaitojaan ja opiskeluvalmiuksiaan menestyäkseen toisen asteen opinnoissa
- haluaa selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan
- tarvitsee tukea elämänhallintavalmiuksien ja arjen taitojen vahvistamisessa
- kaipaa tukea opiskelumotivaation löytämiseen
- hyötyy yhteisöllisyydestä, henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä ohjatusta asumisesta
- on keskeyttänyt ammatillisen koulutuksen tai lukion.

Sisältö

Koulutus koostuu vapaan sivistystyön kotoutumiskoulutuksen yhteisistä sisällöistä sekä oman kiinnostuksen mukaan valittavista opinnoista. Opiskelija saa koulutuksen suorittamisessa sekä jatkosuunnitelmien laadinnassa henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa.
Koulutuksen osaamiskokonaisuudet ja niiden vähimmäisopintopistemäärät:
-kieli ja viestintäosaaminen 37,5 op
-yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 27 op
Yhteiskunta- ja työelämäosaamisen opintoihin sisältyy työelämäjakso opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.
-valinnaiset aineet
Valinnaisiin aineisiin kuuluvat esim. yleiset aineet sekä kasvatus- ja ohjausalan ammatillisesti suuntautuneet opinnot sekä kansanopiston opintotarjottimen osallisuutta ja osaamista edistävät opinnot.
-ohjattu itsenäinen opiskelu
Yht. 64,5 op (43 ov)

LisätietojaLisätietoja
Salla Lillhonga, salla.lillhonga@kpedu.fi, puh. 044 725 0722

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Kiinalainen BingLing Jiang tuli Suomeen poikaystävänsä perässä 10 vuotta sitten. Poikaystävä taas oli tullut ensin opiskelemaan Centria-ammattikorkeakouluun ja sittemmin töihin maatilalle Himangalle. Pariskunta asettui Kokkolaan ja heillä on nyt kolmevuotias tytär. BingLing osallistui Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä vuoden kestäneeseen aikuisten maahanmuuttajien valmentavaan koulutukseen ja aloitti sen kanssa samaan aikaan lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon opiskelun.

Lue lisää

Emil Kinnunen, Nea Takala ja Jerry Korkeamäki hakevat suuntaa tulevaisuuden opintoihin Valma-koulutuksesta, joka on tarkoitettu peruskoulunsa päättäneille ammatilliseen koulutukseen valmentavaksi vuodeksi.

Lue lisää

Valma-koulutuksen juuret kylvettiin lähes kymmenen vuotta sitten, kun Ammattistartti-ryhmä aloitti yhdessä ammattikoulun asuntolan solussa. Aluksi koulutus oli puolen vuoden mittainen, mutta koulutuksen kestoa lisättiin pian vuoteen.

Lue lisää