Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luonto-ohjaaja, Outdoor ammattilainen, monimuotokoulutus

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon suorittaminen. Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta valmistutaan luonto-ohjaajaksi.

Luontoalan osaamisalan suorittanut luonto-ohjaaja osaa toimia luontoon liittyvissä käytännön ohjaustehtävissä. Hän omaa hyvät tiedot luonnosta ja sen ilmiöistä. Hän osaa kertoa ryhmälle luonnosta ja huolehtia ohjaustoiminnassa tarvittavista välineistä. Hän osaa huolehtia ryhmän turvallisuudesta ja toimia asiakaslähtöisesti sekä kestävän kehityksen mukaisesti.

Luonto-ohjaajana voit työskennellä erilaisissa riista- ja luontoalan työtehtävissä, metsästys- ja matkailupalveluissa, metsästysseuroissa, eräoppaana, luontoalan tehtävissä tai itsenäisenä luontoyrittäjänä ohjaten esimerkiksi erilaisia matkailuryhmiä. Myöskin luontoalan kauppa tarjoaa runsaasti yrittämis- ja työllisyysvaihtoehtoja.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sinulle joka:
- haluat työskennellä luonnossa tai luontoaiheisessa työssä
- olet kiinnostunut luonnon tarjoamista elinkeinomahdollisuuksista
- olet kiinnostunut Outdoor kaupasta
- haluat luontomatkailun tai riista-alan ammattilaiseksi

- haluat opiskella työn ohella

Jatkuva haku on suunnattu sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. (Katso lisätietoja: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/yhteishaku-ja-jatkuva-haku) Jatkuvan haun koulutukseen voi hakea tällä sivustolla, kun haku on avoinna. Mikäli haku on suljettu, mutta sinulla on jo alan opintoja, voit tiedustella hakijapalveluista mahdollisuutta jatkaa opintojasi.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 70–85 osp ja valinnaisia 60–75 osp.

- Luonto- ja ympäristöalalla toimiminen 30 osp
- Luonnossa ohjaaminen 40 osp
- Ammatillisia tutkinnon osia (valinnaisia opintoja) 60 -75 osp.
- Maastoruokailun järjestäminen 15 osp
- Maastoretken ohjaaminen 20 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
- Valinnaisia tutkinnonosia oman kiinnostuksen mukaan.
- Yhteiset tutinnonosat 35 osp.

Koulutus sisältää lähiopetusta sekä työssäoppimista matkailu- tai riista-alan yrityksissä Suomessa ja ulkomailla suuntautumisen mukaan.

Oppiminen voi tapahtua kokopäiväopiskeluna tai monimuoto-opiskeluna. Osaamista voi hankkia myös työpaikoilla koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta on mahdollista suorittaa myös yksittäisiä tutkinnonosia.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Perhon toimipaikassa on erinomaiset oppimisympäristöt: riistaluokka, riistateurastamo, kosteikko, melontareitit ja hyvät jahtimaat. Oppilaitoksen lähellä sijaitseva Salamajärven kansallispuisto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen, virkistäytymiseen, vaellusten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Matti Louhula, p. 044 725 0655
Vesa Peltokangas p. 040 3596254

tai Hakijapalvelut, p. 040 808 5010,
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Koulutukseen on vapaita opiskelupaikkoja. Jatkuva haku on avoinna toistaiseksi. Kaikki hakijat haastatellaan opiskelijavalinnan tekemiseksi. Sinuun ollaan yhteydessä haastattelun sopimiseksi viimeistään kahden viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Opiskelijavalintoja tehdään jo hakuaikana. Opinnot on mahdollista aloittaa joustavasti.

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Haanentie 26, 69950 PERHO


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

45-vuotias Susanna Kumpula päätti ex tempore aloittaa uuden alan opiskelun. Kun silmään osui mainos luonto-ohjaaja koulutuksesta Perhossa, päätti Susanna hakeutua koulutukseen.

Lue lisää