Tavoite
Saavutat perusvalmiudet teollisuuden erilaisiin valmistus-, käyttö- ja kunnossapitotehtäviin.Tutkinnon yhteisten ammatillisten opintojen tavoitteena on tekninen perusosaaminen, kone- ja laitetuntemus ja valmistustekniset perustaidot.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia mm. koneistajana, CNC-koneistajana, koneasentajana, hitsaajana ja huoltomiehenä huoltoyrityksissä, metallituotteita ja -rakenteita valmistavissa konepajoissa, sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, rakennus-, muovi- ja prosessiteollisuudessa sekä kone- ja moottorikorjaamoissa.
Kohderyhmä
Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.
Kädentaidot, geometrinen hahmottaminen ja matematiikan taidot ovat koneasentajan, koneautomaatioasentajan, koneistajan ja levyseppähitsaajan työssä erittäin tärkeitä ominaisuuksia. Ammatti vaatii tekijältään oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta, hahmottamiskykyä, taloudellista ajattelukykyä, kustannustietoisuutta sekä yhteistyökykyä. Alan tekniikan kehittyminen edellyttää ammattitaidon jatkuvaa ylläpitämistä ja laatuajattelua.
Sisältö
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Opintojen suuntautumisvaihtoehdot ovat koneasentaja, koneautomaatioasentaja, koneistaja ja levyseppähitsaaja.
Koneasentajaksi, koneautomaatioasentajaksi, koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi opiskellaan Kokkolassa Ammattikampuksella.
Koneasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa mekaanisia koneita- ja laitteita. Hän osaa tehdä koneasennuksia oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä työohjeiden ja piirustusten avulla.
Koneautomaatioasentaja on erikoistunut automaatiojärjestelmiin liittyviin asennustöihin. Hän toimii erilaisten automaatiolaitteisiin liittyvien koneiden ja komponenttien asennus-, kokoonpano- sekä huoltotöihin liittyvissä tehtävissä.
Koneistaja osaa tehdä työpiirustusten mukaan poraus-, sorvaus-, jyrsintä- ja hiontatöitä sekä manuaalisilla että numeerisesti ohjatuilla työstökoneilla. Käsi- ja tietokoneohjattujen koneiden käytön osaaminen ja työturvallisuus ovat keskeisiä osaamisalueita.
Levyseppähitsaaja osaa hitsata ja tehdä erilaisia metallirakennetöitä ja levytöitä.
Koulutuksen aikana opit käyttämään tuotevalmistuksessa tarvittavia koneita sekä kokoamaan ja asentamaan niitä. Opit myös työelämän pelisäännöt työyhteisössä ja asiakaspalvelussa sekä saat perustiedot automaatiotekniikasta ja kunnossapidosta sekä opit tiedonhallintaa.
Opintojen aikana kehittyvät oikea asenne työntekoon, taloudellinen ajattelukyky, kustannustietoisuus, yrittäjyys sekä vastuuntuntoisuus. Opit huolehtimaan työpaikkasi siisteydestä ja järjestyksestä, työturvallisuudesta, jätteiden käsittelystä ja ympäristön suojelusta.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Työelämässä alan osaamista voi kehittää ammatti- ja erikoisammattitutkinnoin. Alan mahdollisia jatko-opintoja ovat esimerkiksi:
- Tuotantotekniikan ammattitutkinto
- Tuotantotekniikan erikoisammattitutkinto
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi