Koirien käyttäytyminen ja kouluttaminen, Maatalousalan perustutkinnon osa

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on perehtyä koirien oppimisen ja kouluttamisen perusteisiin, koirien
kouluttamiseen erilaisiin tehtäviin ja koirien hyvinvoinnista huolehtimiseen. Tutkinnon osan
suorittamisen jälkeen voi työllistyä esim. yrittäjänä tai kouluttajana koira-alan yrityksissä,
kuten koirakoulussa, koirahoitolassa tai vastaavassa.

Kohderyhmä

Opiskelijalla tulee olla perustiedot koirista, niiden hoitamisesta ja käyttäytymisestä. Tutkinnon osan voi suorittaa samanaikaisesti esimerkiksi Seura- ja harraste-eäainten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen- tai Eläinlajikohtainen hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen (eläinlaji koira) -tutkinnon osan kanssa.

Sisältö

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa on lähiopetusta n. 2 päivää kuukaudessa. Lähiopetus keskittyy käytännön harjoitteluun koirien kouluttamisessa. Opetuksessa käytetään Kpedun kennelalan opettajien lisäksi vieraskouluttajia. Opiskelijalla on mahdollisuus myös työssäoppimiseen ulkomailla.

Teoriaopiskelu tehdään pääasiassa etä- ja verkko-opiskeluna (ltslearning, Teams) sekä itsenäisenä opiskeluna. Muu aika on työssaoppimistä eläinalan työpaikoilla, koulutusprojektien tekemistä ja koirien itsenäistä kouluttamista.
Koulutuksen kesto on syksy 2024. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan HOKS, jossa suunnitellaan opinnot opiskelijan aiemman osaamisen ja valintojen perusteella.

Opintojen sisältö
- koirien kayttaytyminen ja oppiminen
- koirien kouluttamisen perusteet
- koiraurtieilussa toimiminen
- koulutusohjaajana toimiminen
- koirien hyvinvoinnista huolehtiminen
- koirien ongelmakayttaytymisen perusteet

Opinnot on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.

Lähiopetuspäivät 22.-23.8., 16.-17.9. ja 4.-5.11.

Tutkinnon osan peruste: https://urly.fi/3xBl

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoja hakeutumisesta:
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoja koulutuksesta:
Piritta Pärssinen, piritta.parssinen(at)kpedu.fi, p. 044 725 0652

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ollikkalankatu 3, 69100 KANNUS


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Janne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Aino Ronkainen (18) valmistuu tänä keväänä maatalousalan perustutkinnosta eläintenhoitajaksi. Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista ja ala on vuodesta toiseen yhteishaussa Kpedun suosituimpia.

Lue lisää

Joonas Karhumaa (18) ja Kaisa Räsänen (21) opiskelevat Kannuksen toimipaikassa kennellinjalla nyt toista vuotta. Kaisa opiskeli ylioppilaaksi kotikaupungissaan Jyväskylässä ja Joonas opiskeli yhden vuoden Oulussa lukiossa. 

Lue lisää