Koira-alan kokemusasiantuntija

Tavoite

Kokemusasiantuntija voi toimia hyvin erilaisissa tehtävissä, kuten vertaistukena, koulutuksissa, tapahtumissa, ryhmätoiminnoissa tai kehittämistyössä.

Kohderyhmä

Koira-alan kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta joltain elämän osa-alueelta koiran kanssa. Kokemus voi liittyä esimerkiksi koiran käyttäytymisen haasteisiin kuten yksinolohaasteet, koira-aggressio, tuhoaminen jne. Koiran terveyteen, kuten esim. pitkäaikaiseen sairauteen tai siitä toipumiseen, tapaturmaan tai krooniseen kipuun. Kokemukset voivat liittyä myös ihmis-koirasuhteeseen tai koiramaailman kohtaamisiin, aiheita on monia. Henkilökohtainen asiantuntijuus voi syntyä koiran omistajana, kokemuksista palvelujen käyttäjänä, tai rinnalla kulkijan osasta, omaisena ja läheisenä. Koulutukseen hakeneille järjestetään soveltuvuushaastattelu viikolla 36.

Sisältö

Koulutuksella tuetaan koira-alan kokemusasiantuntijan valmiuksia kuvata kokemuksiaan ja tuoda oma näkökulmansa esille kehittämisyöhön, päätöksentekoon, koulutukseen ja vertaistukeen. Keinoina ovat vuorovaikutus-, esiintymis-, ryhmätyö- sekä tietotaitojen lisääminen.

Koulutussisältöä:
Ryhmänohjaustaidot
Viestintä- ja vuorovaikutustaidot
Esiintymistaidot
Oman tarinan kirjoittaminen, jäsentäminen ja kertominen
Vastuullisuus toimijana
Kokemusharjoittelu


Ryhmänohjaajan taitoihin johdattavat opiskelijaa mm. ihmisten välisen viestinnän ja vuorovaikutuksellisen toiminnan sisäistäminen.
Oman tarinan muokkautuminen hallittavaksi kokonaisuudeksi, on yksi päätavoitteista. Kirjoittamalla ja esiintymistaitoa kehittämällä, saadaan tarina muokkautumaan erilaisiin kokonaisuuksiin, aina tilanteen vaatimalla tavalla. Toimiminen erilaisissa tilanteissa haastaa kokemusasiantuntijan tunnistamaan kulloisenkin tarpeen.
Mietimme koulutuksen aikana myös vastuullisuus kysymyksiä.

Koulutuksen laajuus on 105 tuntia jakautuen seuraavasti

4 Lähipäivää (klo 9-16.30) 30 h
2 Teams-iltaa (17.30-20.00) 5 h
Itsenäistä ohjattua opiskelua 70 h (välitehtävät, kokemusharjoittelu + raportointi)

Aloitus
19.2.2025 teams, klo 17:30 - 20:00
Lähipäivät
29.3.–30.3.2025, la-su klo 9–16
19.4. -20.4.2025, la-su klo 9–16
Kurssin päätös
13.5.2025 teams, klo 17:30 - 20:00

Lisätietoja

Koulutuksen sisältö: Tytti Lintenhofer, tytti.lintenhofer(a)kpedu.fi , puh. 044 7250 645.
Käytännön järjestelyt: Keski-Pohjanmaan kansanopisto, puh. 040 8085 035/ koulutussihteeri tai info.kansanopisto(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Antinkuja 1, 69100 KANNUS


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Janne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Aino Ronkainen (18) valmistuu tänä keväänä maatalousalan perustutkinnosta eläintenhoitajaksi. Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista ja ala on vuodesta toiseen yhteishaussa Kpedun suosituimpia.

Lue lisää

Joonas Karhumaa (18) ja Kaisa Räsänen (21) opiskelevat Kannuksen toimipaikassa kennellinjalla nyt toista vuotta. Kaisa opiskeli ylioppilaaksi kotikaupungissaan Jyväskylässä ja Joonas opiskeli yhden vuoden Oulussa lukiossa. 

Lue lisää