Kälviän taideviikko – varjosta valoon KESÄ 2024

Kohderyhmä

Taiteilijat ja luovalle alalle opiskelevat, sos.- ja kasvatusalan ammattilaiset ja opiskelijat, terapeutit, työnohjaajat yms. omaan työhön lisätyökaluksi.

Sisältö

Luvassa on intensiivinen viikko taiteen, valon ja varjojen parissa. Voit valita yhden kokonaisuuden kolmesta (1-3) eri vaihtoehdosta ja osallistua viikon aikana yhden kouluttajan ohjaaman ryhmän toimintaan. Eri ryhmät tekevät myös tiivistä yhteistyötä toistensa kanssa taideviikon aikana. Taideviikko päättyy perjantaina yhteiseen iltapäivään, jossa voi esittää (niin halutessaan) taideviikolla syntyneitä teoksia.

Taideviikon kokonaisuuksia ovat:
1. Naamion valmistus ja nukketeatteriaamupäivä, kouluttaja Tytti Marttila
- Tutustutaan erilaisiin naamion rakennus tapoihin, naamioiden historiaan ja uusiin tekniikoihin. Suunnitellaan naamio, pohtien millainen muodonmuutos naamion avulla halutaan luoda. Naamiot toteutetaan ja herätetään henkiin, näyttämöllä ja luontoympäristössä. Käydään läpi tapoja, joilla naamioita voi tehdä jatkossa lisää.
- Nukenkäsittelyn taitoa lähestytään rytmiä, hengitystä ja katsetta tutkivilla harjoituksilla, jotka kehittävät myös havainnointikykyä ja ryhmätyöskentelyä.

2. Varjoteatteri, kouluttaja Petri Lappalainen
- Perehdytään monipuolisesti nykyvarjoteatterin tekniikoihin ja mahdollisuuksiin. Varjoteatteri vapauttaa ilmaisun naturalismista ollen erinomainen keino esim. unien, runouden ja sisäisen maailman kuvaamiseen. Varjoteatterilla syntyy huimia muodonmuutoksia yksinkertaisin keinoin. Sillä voi luoda voimakkaita, puhuttelevia kuvia ja siten lähestyä haastavia aiheita.
- Tutkimme esiintyjän kehon varjon käyttöä ja sen muuntamista. Käytämme varjoteatteriin suunniteltuja valoja ja isoa varjokangasta mikä mahdollistaa esiintymisen varjoissa. Perehdymme myös siluettinukkeihin sekä naamioihin, joilla voi muuntua eri hahmoiksi. Sekä tutkimme erilaisten esineiden ja materiaalien varjoja, sekä luodaan seikkailullisia varjomaisemia.
- Varjoteatterissa yhdistyy monta taiteen alaa kuten kuvataide, tanssi ja draama. Nykyvarjoteatteria on hyödynnetty mm. puheteatterissa, performansseissa, tilataiteessa ja konserteissa. Tavoitteena on saada luovia tapoja käyttää valoa ja varjoa esim. omissa esityksissä, taiteessa, harrastuksissa ja opetuksessa. Kurssi sisältää liikkumista omia rajoja kuunnellen.

3. Kuvataidetta hyödyntäen valoa, varjoa ja teatterin eri elementtejä, kouluttaja Rosa Pisilä
- Perehdytään nykytaiteen olomuotoihin monipuolisesti hyödyntäen varjo ja nukketeatterin eri tekniikoita ja mahdollisuuksia, valo ja varjo elementtejä kaksiulotteisen ja kolmiulotteisen teoksen tekemisessä. Tekniikkana hyödynnetään rakentelun, materian ja maalaustaiteen olomuotoja ja toteutustapoja käyttäen ilmaisussa tekstiä, unenomaista tulkintaa oman sisäisen maailman kuvauksessa.
- Pohditaan valon, varjon ja äänen vaikutusta kuvataiteessa ja sitä mitä se mahdollisesti antaa maalaukselle lisää. Pohdintaa tehdään yhdessä varjoteatterin ja nukketeatterin kanssa. Kuvataide yhdistyy hyvin varjoteatterin ja esineteatterin kanssa ja näitä olomuotoja käytetään nykytaiteessa paljon hyödyksi. Tavoitteena on saada ja löytää lisää luovia tapoja käyttää valoa ja varjoa hyödyksi esimerkiksi ripustusten yhteydessä.
Taideviikkoa alkaa maanantaina 22.7. klo.14.00 ja päättyy perjantaina 26.7. yhteisiin kuvataideviikon esityksiin klo.14.00 mennessä.

Opetuksen aikataulu (- tauot):
ma klo 14.00 – 20.00
ti – to klo 9.15 – 18.00
pe klo 9.15- 14.00

Omaa työskentelyä on mahdollista jatkaa itsenäisesti klo.22.00 saakka. Tarkempi aikataulu sinulle lähetetään ilmoittautumisajan jälkeen.

Lisätietoja

kouluttajat:

Tytti Marttila on monipuolinen työkokemus visuaalisesta teatterista. Hän valmistui Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta 2007. Tanssitausta näkyy Marttilan työskentelyssä liikkeen ja tilankäytön ymmärryksenä. Opetustyössä ja esityksissä Marttila huomasi erityisesti varjoteatterin uudenlaiseksi ja mielenkiintoa herättäväksi menetelmäksi, hän syventyi varjoteatteriin Italiassa teatro Gioco Vitan opissa 2016 ja oli samana syksynä mukana perustamassa Suomen varjoteatteriyhdistystä.
Marttila on esiintyjä, ja innovatiivinen nukenrakentaja sekä visualisti. Hän on työskenneellyt tutorina Sibelius-Akatemialle, opettajana Centria AMK:ssa sekä Tampereen kansanopistolla, ja ohjannut runsaasti työpajoja, hän on järjestelmällisesti kehittänyt metodejaan nuketeatterin eri alojen opettamisessa. Naamion valmistamistamiseen ja naamio näyttelemiseen Marttila tutustui Taideakatemiassa opiskellessaan, teatteri Metamorfoosin kursseilla ja opettaessa sekä esiintyessä. Korona aikana hän toteutti karnevaali-henkistä naamioteatteria ulos.

Petri Lappalainen on Tampereella asuva teatterityön tekijä, joka toimii esiintyjänä, opettajana ja taidekasvattajana. Koulutukseltaan hän on teatteri-ilmaisun ohjaaja. Lappalainen on tehnyt varjoteatteriesityksiä Suomessa ja ulkomailla. Varjoteatteria Lappalainen on opiskellut Italiassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Mielenkiinnon kohteena hänellä on visuaalinen ja fyysinen teatteri, kuin myös tanssi ja naamiot. Voit tutustua kouluttajaan nettisivuilta www.petrilappalainen.net

Rosa Pisilä toimii Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Arts-taidelinjan vastuuopettajana. Artsilla on kaksi linjaa kuvataide sekä esittävä taide. Pisilä toimii kuvataiteilijana, opettajana, ohjaajana ja taidekasvattajana sekä vastaa Arts-linjan sisällöstä ja vierailevista opettajista. Pisilä tekee omaa taidetta yhdistäen maalaustaiteen, teatterin, veistotaiteen ja grafiikan elementtejä. Useassa näyttelyssä on ollut ripustuksessa oleellisena osana valon ja varjon merkitys. Pisilä on pitänyt useita näyttelyitä valtakunnallisesti, sekä osallistunut muutamiin kansainvälisiin tapahtumiin ja näyttelyihin.

Taideviikon hintavaihtoehdot:
265€ sis. opetuksen, materiaalit, lounaat 4kpl, omatoimipäiväkahvit, päivälliset 4 kpl
295€ sis. opetuksen, materiaalit, lounaat 4 kpl, omatoimikahvit, päivälliset 4 kpl, omatoimiaamupala 4kpl, omatoimi- iltapalat 4 kpl, 4 yön majoittumisen 2hh huoneessa, pyyhkeet ja liinavaatteet

Ilmoittautumisohjeet:
Kirjaa laskutustiedo -kenttään mihin kokonaisuuteen ilmoittaudut ensisijaisesti. Jos haluat, voit laittaa myös toisen ja kolmannenkin vaihtoehdon toivomaasi järjestykseen, jos ensimmäiseksi kirjaamasi kokonaisuus ei toteudukaan. Toteutettavat kokonaisuudet selviävät ilmoittautumisajan jälkeen. Taideviikko toteutetaan, jos saamme tarpeeksi osallistujia vähintään kahteen tarjolla olevaan kokonaisuuteen.

Huom! Kirjaa laskutustiedot -kenttään myös minkä hintaiselle taideviikolle osallistut 265€ vai 295€.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen peruutetusta paikasta perimme koko taideviikon hinnan (265€). Keski-Pohjanmaan kansanopisto pidättää oikeuden perua taideviikko, mikäli ryhmäkoot jäävät liian pieneksi.

Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi / rosa.pisila(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Lue lisää

Kokkolalaista Anders Lillhongaa on aina kiinnostanut tanssi ja kehollisuus. Hakeutuminen tanssialalle kuitenkin vei aikansa.

Lue lisää

Taideaineet ja käsillä tekeminen ovat aina kiinnostaneet valokuvaajan ammattitutkinnon keväällä suorittanutta Jenni Rajaniemeä. Linssin läpi maailmaa tutkiva valokuvaaja unelmoi omasta kuvaamosta, ja tutkinnon myötä haaveet ovat askelta lähempänä.

Lue lisää

Nivalalainen Elisa Ojala on aina nauttinut piirtämisestä. Koronan iskiessä hän päätti ostaa ensimmäiset akryylimaalinsa ja laajentaa taideharrastustaan maalaamisen pariin. Hän innostui maalaamisesta kovasti, ja päätti hakea siihen lisäoppia.

Lue lisää

Haminasta kotoisin oleva Elise Zoon ei nuoruudessaan kokenut olevansa erityisen taiteellinen. Jollakin tasolla luova työ ja taiteen tekeminen on kuitenkin kiinnostanut, ja yksi luovuuden toteuttamiskeinoista oli aikoinaan teinisirkukseen osallistuminen.

Lue lisää

Tanssimisesta nauttiva Henna Hietamäki haki peruskoulun jälkeen Redun tanssilinjalle. Sinne ei kuitenkaan paikkaa auennut ensimmäisellä yrittämällä, joten hän päätyi hakemaan lisää pohjaa oman ilmaisun tutkimiselle Kälviä Arts -opistovuodesta.

Lue lisää