Hyvinvoinnin tuottaminen eläinten avulla (Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon osa)

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille hyvät käytännön valmiudet eläinavusteiseen työhön.

Koulutuksen jälkeen voi toimia eläinavusteisena ohjaajana alan yrittäjänä, yrityksissä tai yhdistyksissä.

Hyvinvoinnin tuottaminen eläinten avulla on tutkinnon osa Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta. Koulutus tähtää tutkinnon osan suorittamiseen.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät tai haluavat työskennellä eläinavusteisuuden parissa. Koulutus soveltuu myös henkilöille, jotka haluavat toimia työssään oman eläimen kanssa tai vapaaehtoistyön parissa (esim. yksityiset ja julkiset palvelutalot, laitokset, koulut jne.).

Eduksi luetaan kokemus tai harrastuneisuus eläin- ja/tai koira-alalta.

Sisältö

Koulutus on ns. hands-on koulutus, joka koostuu lähiopetusviikosta, verkko-opiskelusta ja työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Lähiviikko sisältää teoriaa ja käytäntöä.
Työpaikalla tapahtuvaa oppimista suoritetaan koulun hoivamaatilalla, alan yrityksissä tai yhdistyksissä. Koulutus sisältää ammattiosaamisen näytön.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen suunnitelma, jonka mukaan valinnat ja opetus rakentuvat.

Lähiopiskelujakson sisältöä:
- eläinavusteiset ammatit, apuvälineet ja tarvikkeet eläinavusteisessa työssä
- eläinten päivittäinen hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- eläinten koulutus ja toimintojen harjoittelu
- eläinavusteiset harjoitukset
- asiakassuunnitelmien tekeminen

Hoivamaatilalla tai työpaikalla tapahtuvan oppimisen sisältöä:
- eläinten päivittäinen hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- eläinten koulutus
- asiakkaan ohjaaminen
- eläinten kanssa toteutettavien hyvinvointia edistävien tapahtumien järjestäminen ja toteuttaminen

Opiskelija hankkii tutkinnon osan osaamisen itseopiskelutehtävillä, lähiopetusjaksolla ja käytännön työtehtävissä. Osaamisen kertymistä seurataan oppimispäiväkirjan ja opiskelutehtävien avulla:
- Verkko-oppimisympäristö (itseopiskelutehtävät)
- Lähiopiskeluviikko on vko 38 (viisi päivää)
- Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksesta:
Tytti Lintenhofer, p. 044 725 0645
tai hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Seuraava koulutuksen aloitusajankohta ei ole vielä tiedossa.

TUTKINNON OSA ON MAHDOLLISTA SUORITTAA MYÖS ITSENÄISESTI.
Silloin edellytetään alan työssäoppimispaikkaa sekä motivaatiota perehtyä itsenäisesti opiskelumateriaaliin ja tehtäviin.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ollikkalankatu 3, 69100 KANNUS


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Janne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää