Hygieniakoulutus ja -testi

Tavoite

Kurssilla opiskellaan elintarvikehygienisia asioita. Kurssin päätteeksi opiskelija osallistuu hygieniatestiin ja sen läpäistessään saa hygieniapassin.

Kohderyhmä

Koulutus on kaikille avoin.

Sisältö

Koulutuksen sisältönä seuraavat:
Hygienia-asetus ja -laki
Elintarvikkeiden mikrobiologiaa, mikrobiologiset riskitekijät
Ruoan kemiallinen turvallisuus
Fysikaaliset riskitekijät
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet
Elintarvikkeiden säilytys
Pakkausmerkinnät
Ehkäise ruokamyrkytys
Hygienian kulmakivet
Omavalvonta
Turvallisen ruoan aakkoset ja Pöpöpankki

Lisätietoja

Hygieniatesti pidetään klo 14.30–15.30 (testi tarkistetaan heti ja tulokset saa sen jälkeen, kun kaikki ovat palauttaneet lomakkeet ja ne on tarkistettu eli n. klo 15.45–16.00). Testissä pitää olla mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti, henkilökortti tai passi) tai oppilaitoksen opiskelijoilta vähintään KELA-kortti, jolloin tarvitaan lisäksi opettajan tai koulun henkilökunnan tunnistus Wilman tms. kautta.

Aiheeseen kannattaa tutustua myös nettiaineiston kautta. Helppolukuinen ja käytännönläheinen materiaali löytyy osoitteesta www.lupakokata.fi.
Opiskelumateriaalia löytyy myös Ruokaviraston nettisivuilta: www.ruokavirasto.fi -> Elintarvikkeet -> Hygieniaosaaminen (aika vaikealukuista). Ruokaviraston sivuilta löytyy kuitenkin mallitesti ja väittämien oikeat vastukset, jolla osaamistaan voi testata.

kouluttaja: Tuija Biskop

Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää