Hevostalouden perustutkinnon osat, Hevospalveluohjaaja

Tavoite

Koulutuksessa hankit osaamista hevosten hoitoon, ratsastukseen (tai johonkin muuhun hevosurheilun lajiin), ratsastuksen (tai jonkin muun hevosurheilulajin) ja hevostaitojen opettamiseen sekä ratsastusretkien tai erilaisten kurssien tai tapahtumien järjestämiseen monipuolisesti. Koulutuksessa voit siis erikoistua valitsemaasi lajiin:

Valitessasi lajiksi ratsastuksen, ratsastat tasolla helppo B ja hyppäät esteitä tasolla 80cm. Opit ohjaamaan ratsastusta tasolla helppo C.

Valitessasi lajiksi islanninhevoset, ratsastat tasolla helppo B ja ratsastat askellajiratsastusnäytön (käynti, ravi, laukka ja töltti). Opit ohjaamaan harrasteratsastajia islanninhevosilla.

Valitessasi lajiksi lännenratsastuksen ratsastat tasolla 2 kolmessa lajissa, joista yksi voi olla maastakäsittelylaji. Opit ohjaamaan lännenratsastusta tasolla 1.

Valitessasi lajiksi vikellyksen vikellät itse C tasolla ja juoksutat laukassa. Opit ohjaamaan C-tasolla, käynnissä.

Valitessasi jonkin muun lajin kuten valjakkoajon, ravikoulun tai muun hevosurheilun lajin, ratsastat/ajat/tms. tuotetun palvelun edellyttämällä tasolla. Opit ohjaamaan harrastajia lajissa.

Opit suunnittelemaan ja toteuttamaan hevosharrastepalveluja kuten ratsastusretkiä tai erilaisia kursseja tai hevostapahtumia.

Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:
Hevospalveluohjaajana toimiminen 40 osp
Hevosharrastepalvelujen tai tapahtumien tuottaminen 20 osp
Hevosten päivittäisistä hoitotoimista huolehtiminen 10 osp

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu hevosalan erilaisten palvelujen ohjaamisesta kiinnostuneille. Mahdollisuus saada SRL:n Hevosharrasteohjaaja-todistus. Mahdollisuus erikoistua harrastamaansa hevosurheilun lajiin.
Hakeutujilta edellytämme monipuolisia tietoja ja taitoja hevosalalta sekä hyvää oman lajin perusosaamista (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna).
Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta hevosalalta, hakeudu ensin hevostalouden perustutkinnon ammatillisiin pakollisiin tutkinnonosiin.

Sisältö

Koulutuksessa opit:
- Vastaamaan valitsemasi lajin opetushevosten hoidosta (ruokinta, terveydenhoito, käsittely ym.)
- Valitsemaan, sovittamaan ja huoltamaan lajissa käytettäviä varusteita
- Ratsastamaan valitsemassasi lajissa/ajamaan/vikeltämään tms.
- Ohjaamaan hevostaitoja
- Ohjaamaan asiakkaita valitsemassasi lajissa
- Suunnittelemaan, markkinoimaan ja toteuttamaan hevosharrastepalveluja
- Palvelemaan asiakkaita myös englanniksi

Koulutus kestää noin 1 vuoden. Opiskelu henkilökohtaistetaan keston ja sisällön osalta. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua sekä itsenäistä tiedonhakua. Opetuksessa hyödynnetään ratsastussimulaattoria.
Opiskelijalla tulee olla käytössä valittuun lajiin soveltuva hevonen sekä työssäoppimispaikka, jossa pääsee harjoittelemaan hevosten hoidon lisäksi valittua hevosurheilun lajia ja sen ohjaamista.

Opinnot alkavat perehdyttämispäivällä elokuussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Kutsumme hakeutujat haastatteluun ennen opintojen alkua.

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Marianne Hyyrynen 040-8085058
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Hakuaika päättyy 23.8.2021
Kaikki hakijat haastatellaan hakuajan päätyttyä. Haastattelut toteutetaan puhelimitse.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää