Hetta-Pallas 3.-7.6.2024

Sisältö

Oletko haaveillut vaelluksesta Lapin tuntureilla? Nyt sinulla on mahdollisuus tehdä haaveesta totta ohjatusti ja turvallisesti. Kynnys vaellukselle lähtemiseen on tehty matalaksi. Kesäkuussa 2024 lähdemme yhdelle Suomen legendaarisimmista vaellusreiteistä – Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Hetta-Pallas-reitille. Tämä noin 55 kilometriä pitkä tunturivaellus on linjattu vuonna 1934. Reitti kulkee yli tuntureiden poiketen välillä alas kuruihin kuin valmistaakseen kulkijaa kohtaamaan uuden henkeä salpaavan maiseman seuraavan tunturin laelta. Nyt on tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa helposti ja turvallisesti (kolmen-)neljän päivän Lapin vaellus ohjatussa ryhmässä. Kolmen yön taktiikalla Hetta-Pallas vaelluksella vauhti on maltillinen ja päivämatkat kohtuulliset. Maaston vaihtelevuuden vuoksi vaellus haastaa sinua fyysisesti, joten normaali kunto ja liikkumiskyky ovat välttämättömiä.

Reittimme kulkee Hetasta Pyhäkeron, Sioskurun, Pahakurun, Hannukurun, Montellin ja Nammalakurun taukopaikkojen kautta Pallakselle. Vaelluksella majoitutaan omissa teltoissa, jotka osallistujat kantavat itse mukanaan. Autamme mielellämme yhdistämään telttakuntia, jos jotkut retkeilijöistä haluavat suunnitella ja jakaa majoituksen – ja näin myös painon rinkoissaan – jo ennakkoon. Suosittelemme kevyitä ja nopeita majoitteita, esimerkiksi kupoli- ja putkitelttoja, jotka on helppo pystyttää maastoon kuin maastoon. Taukopaikoilta löytyy useita autio- ja varaustupia. Tupia voi käyttää tarvittaessa varusteiden kuivatteluun ja ruuan laittoon sekä lepäilyyn, muuten majoitumme omissa teltoissa. Vaelluksella on mahdollisuus varata petipaikka myös varaustuvista hintaan 15€/hlö/yö (mikäli niitä on jäljellä). Petipaikat varataan omatoimisesti Tunturilapin luontokeskukselta. Vaellusreitti on selkeästi merkitty, eikä siltä juurikaan voi eksyä.

Retki sopii kaikille lähtijöille eikä ole teknisesti liian vaativa, joskaan ei myöskään se kaikista helpoin. Reitillä on lukuisia pitkiä nousuja ja laskuja, aika-ajoin hyvinkin kivikkoisessa maastossa ja tämä kaikki painava rinkka selässä. Kyseessä on aloittelijoiden vaellus eli sinulla ei tarvitse olla vaelluksesta aikaisempaa kokemusta, mutta kuntosi tulee olla riittävän hyvä. Osallistumisen ikäraja on 15-vuotta, alle 18-vuotiaat vanhempien seurassa.

1. vaelluspäivä
Hetta-Sioskuru n. 14 km

2. vaelluspäivä
Sioskuru-Hannukuru n.14 km

3. vaelluspäivä
Hannukuru-Nammalakuru n. 14 km

4. vaelluspäivä
Nammalakuru-Pallastunturin luontokeskus 13 km


Reitin puolivälissä on Hannukurun sauna, jonka löylyissä vaelluksesta väsynyt kroppa saa rentoutua ja puhdistua. Haukkajärven virkistävässä tunturilammessa voi käydä pulahtamassa löylyjen välissä. Saunamaksu 10€ maksetaan tekstiviestillä, tai luontokeskukselle (Hetassa / Pallaksella).

Vaelluksen lisäksi valmistaudumme matkalle yhdessä muiden kanssa. Valmistaviin tapaamisiin voi osallistua paikan päällä tai Teams-yhteyden kautta. Näiden tapaamisten aikana on mahdollisuus saada opastusta reittien suunnitteluun, henkilökohtaisiin varusteisiin sekä vaellusruokiin sekä löytää mahdollisia vaelluskavereita. Koulutuksen jälkeen osallistujalla on mahdollisuus hakeutua suorittamaan Luonto- ja elämystoiminnan ohjaaminen 20 osp tutkinnon osa.
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/4038054/tutkinnonosat/4113747

Vaelluksen hinta on 300 € (sis alv.) (Ohjeet maksusta lähetetään ilmoittautumisen jälkeen)

Vaellus toteutuu, jos ilmoittautuneita on riittävästi

Opastettu vaellus sisältää

Verkkotapaamiset Teamsilla, joissa tutustumme toisiimme, käymme läpi vaelluksen suunnitelmaa, varusteita ja muita käytännön asioita 29.4. klo 18–20, 6.5. klo 18–20, 27.5. klo 17–20 (tarvittaessa 28.5. klo 17–20)

Bussikuljetuksen (reitti varmistetaan myöhemmin)

Majoittumisen

Venekuljetuksen Hetassa

Oppaiden palvelut ennen vaellusta. Jos sinulla on ennen vaellusta kysymyksiä, voit koska tahansa olla meihin yhteydessä

Laadimme vaelluksesta turvallisuussuunnitelman.

Varustelista vaelluksella tarvittavista varusteista.

Oppaiden palvelut vaelluksen aikana. Me huolehdimme ja vastaamme turvallisuudestasi. Tällä vaelluksella et ole vain ”perässäkulkija” vaan pääset kokeilemaan ja harjoittelemaan tärkeitä retkeilytaitoja muiden ryhmäläisten kanssa sekä itsenäisesti.

Tämän lisäksi sinun tulee itse huolehtia seuraavista asioista:

Matka- ja tapaturmavakuutuksen itsellesi

Varustelistan mukaiset varusteet. Kaikkea ei välttämättä kannata ostaa itselleen kerralla, vaan varusteita on myös vuokrattavana. Autamme varusteiden hankinnassa ja vuokraamisessa.

Ruoat vaellukselle sekä matkustuspäiville. Verkkotapaamisessa käymme ruoka-asioita yhdessä läpi ja annamme vinkkejä retkiruokailusta.

Lisätietoja

Lasse Kahelin 044 7250 731
lasse.kahelin@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

45-vuotias Susanna Kumpula päätti ex tempore aloittaa uuden alan opiskelun. Kun silmään osui mainos luonto-ohjaaja koulutuksesta Perhossa, päätti Susanna hakeutua koulutukseen.

Lue lisää