Eläintenhoidon erikoisammattitutkinto, eläintenkouluttamisen osaamisala

Tavoite

Eläinten kouluttamisen osaamisalan suorittanut on eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntija. Hän osaa kouluttaa eläimiä itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä yrityksessä, joka tarjoaa eläinten kouluttamiseen tai käyttäytymiseen liittyviä palveluja. Eläinten kouluttamisen osaamisalan suorittanut henkilö osaa analysoida ja muokata eläinten käyttäytymistä soveltaen etologian ja oppimispsykologian perusteita. Hän osaa suunnitella ja toteuttaa asiakkaan ohjaustyön huomioiden ihmisen oppimisen lainalaisuuksia ja toimimalla ammattieettisesti.

Valinnaisen tutkinnon osan kautta eläintenkouluttaja voi erikoistua eläinten ongelmakäytöksiin, toimia eläinten käytösneuvojana tai työ- tai kilpailueläinten kouluttajana.

Kohderyhmä

Eläintenhoidon erikoisammattitutkintoon valmistava koulutus on ammatillista lisäkoulutusta. Edellytyksenä koulutukseen on eläintenhoidon ammattitutkinto (eläinten kouluttamisen osaamisala) tai sitä vastaavat tiedot ja taidot eläinten kouluttamisesta, sekä monipuolinen kokemus eläinten kouluttamisesta erilaisiin tehtäviin ja asioihin.

Ennen koulutuksen aloittamista jokainen hakija haastatellaan ja täten arvioidaan koulutuksen ja tutkinnon sopivuus hakeutujalle. Suunnitelma tutkinnon suorittamiseksi ja tarvittavan osaamisen hankkimiseksi tehdään yhdessä opiskelijan ja koulutuksen järjestäjän kesken.

Sisältö

Pakolliset tutkinnon osat, 100 osp:
Eläinten käyttäytymisen muokkaaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, 80 osp
Ammattieettisesti ja vuorovaikutteisesti toimiminen eläintenkouluttajana, 20 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, yhteensä 80 osp:
Työ- tai kilpailueläinten kouluttaminen ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen, 40 osp
Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 40 osp
Korkeakouluopinnot 40 osp

Vuonna 2024 tarjotaan opintokokonaisuus Eläinten ongelmakäytöksen hoito ja käytösneuvonta, 80 osp. Tämän kokonaisuuden voi suorittaa valinnaisena tutkinnon osana tähän tutkintoon liittyen tai erillisenä kokonaisuutena.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa on lähiopetusta n. 2 päivää kuukaudessa riippuen opiskelijan valinnoista. Lähiopetus keskittyy teoriatiedon soveltamiseen käytännössä eläinten käsittelyyn, kouluttamiseen sekä ihmisten ohjaamiseen eläinten kouluttamisessa.

Teoriaopiskelu tehdään pääasiassa etä- ja verkko-opiskeluna (Itslearning, Teams) sekä itsenäisenä opiskeluna. Muu aika on työssäoppimista eläinalan työpaikoilla, koulutusprojektien tekemistä ja valittujen eläinlajien kouluttamista. Opiskelu edellyttää aktiivista itsenäistä opiskelua ja harjoittelua.

Koko tutkinnon suorittamisen kesto on noin vuosi. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan HOKS, jossa suunnitellaan opinnot opiskelijan aiemman osaamisen ja valintojen perusteella. Näytöt tehdään koulutuksen aikana ja/tai lopussa.

Opinnot on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.

Seuraava koulutus alkaa 19.1.2023. Lähipäivät ovat
- 19.-20.1.
- 23.-25.2.
- 20.-21.3.
- 21.-22.4.
- 25.-26.5.

Syksyllä 2023 lähiviikot ovat viikko 31, 36, 39, 45 ja 50.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa koulutuksesta: Piritta Pärssinen, piritta.parssinen(at)kpedu.fi

Lisätietoja hakeutumisesta ja koulutuksesta: hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakjapalvelut(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Kaikki hakijat haastatellaan.

Koko tutkinto 700 €, tutkinnon osa á 300 €

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ollikkalankatu 3, 69100 KANNUS


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Janne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää