Akupunktiohoitaja, Kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion perusteet

Tavoite

Tavoitteena on oppia ammattimainen akupunktiohoitotyö. Koulutus antaa valmiudet ammattimaiseen akupunktiohoitotyön harjoittamiseen. Kiinalainen lääketiede on kokonaisvaltainen oppi ihmisestä, jonka juuret ovat kaukana historiassa. Jo yli 2000 vuotta sitten sen teoriat muodostivat eheän kokonaisuuden ja hoitokeinot olivat hienostuneita ja pitkälle kehittyneitä. Kyse ei kuitenkaan ole mistään muinaismuistosta, vaan kiinalaisen lääketieteen teorioita on kehitetty, uudistettu ja tarkennettu kautta aikojen nykypäiviin saakka. Tänä päivänä käsissämme on elävä lääketieteen ala, jolla on paljon annettavaa osana terveydenhuoltoamme. Akupunktio on Kiinan ulkopuolella käytetyin kiinalaisen lääketieteen hoitomuodoista. Hoito perustuu potilaalle tehtyyn tutkimukseen, jonka pohjalta kulloinkin käytettävät akupunktiopisteet ja pistotekniikat valitaan. Vaikka akupunktiota on Suomessa perinteisesti käytetty lähinnä erilaisten kiputilojen hoitamiseen, on sen käyttöalue todellisuudessa huomattavasti laajempi. Ihmisen omaa puolustuskykyä vahvistavana se tehoaa hyvin mm. moniin tulehdustauteihin, joiden hoitamiseen koululääketieteellä ei välttämättä ole keinoja. Kaiken kaikkiaan akupunktio on tehokas koululääketiedettä täydentävä hoitomuoto, jolla on toivottavasti tulevaisuudessa tärkeä rooli myös julkisessa terveydenhuollossa.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille.

Sisältö

- Kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistö
- Kiinalaisen lääketieteen perusteoriat
- Diagnostiikka
- Akupunktio ja moksibustio

Akupunktiohoitaja, kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion perusteet- koulutus on monimuoto-opiskelua, joka sisältää 84 lähiopetuspäivää. Kolmen päivän lähiopetusjaksoja on keskimäärin 8 lukuvuodessa. Lähiopetuspäivät ovat pe-su. Koulutus sisältää lähiopetusta, hoitoharjoittelua sekä ohjattua etätyötä. Akupunktiokoulutuksen opetusohjelma perustuu kansainvälisiin vaatimuksiin. Kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion perusteet- koulutuksen laajuus on 104 opintopistettä. Jotta Akupunktio Ammattilaisten rekisterivaatimukset toteutuvat, tulee opiskelijan suorittaa myös länsimaisen lääketieteen opinnot 30 opintopistettä (Huom! Eivät sisälly akupunktiohoitajakoulutukseen). Länsimainen lääketiede voidaan tunnistaa aikaisempien opintojen perusteella.

LISÄTIETOJA lääketieteen perusteet (LKL)- koulutuksesta linkistä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/kansanopisto

Kevään lähiopetuspäivät:
10.-12.2., 10.-12.3., 14.-16.4., ja 12.-14.5.
Syksyn 2023 päivät ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätietoja

Kouluttaja: Tero Inkeri, Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen Koulutuskeskus.

Tero Inkeri on suorittanut akupunktion ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen opintoja noin viiden vuoden ajan Kiinan yliopiston opetusohjelman mukaisesti. Kliinisen harjoittelun hän on suorittanut Kiinassa, Pekingiläisessä lääketieteellisessä sairaalassa. Tällä hetkellä Tero Inkeri työskentelee potilastyössä omalla akupunktioklinikalla Helsingissä https://www.akupunktioklinikka.fi ja toimii kouluttajana monissa akupunktiokoulutuksissa. Lisäksi hän on jäsen Akupunktioammattilaiset Ry:ssä. https://akupunktioammattilaiset.fi/


Lisätietoa koulutuksesta ja kouluttaja Tero Inkeristä:
https://www.akupunktioklinikka.fi/oppi.html
https://akupunktioammattilaiset.fi/wp-content/uploads/2018/09/Tero-Inkeri.pdf

Koulutuksen hinta sisältää opetuksen, luentomateriaalin sekä lounaan lähiopetusjaksoilla. Koulutusmaksu laskutetaan kuukausierissä. Lääketieteen perusteet (LKL) 30 op opiskellaan myös monimuoto-opiskeluna. Kysy lisää info.kansanopisto(at)kpedu.fi

Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on mahdollisuus majoittua edullisessa kurssihotellissa. Majoitusohjeistus lähetetään hakijoille hakuajan päättymisen jälkeen.
Oppilaat valitaan koulutukseen ensisijaisesti hakemusten, mutta myös hakemusjärjestyksen perusteella.

Lisätiedot käytännönjärjestelyistä: koulutussihteeri Seija Prittinen, p. 040 808 5035 tai info.kansanopisto(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää