Elintarvikealan perustutkinto, osaamisalat
Leipomoalan osaamisala:
Leipuri-Kondiittori valmistaa erilaisia ruoka- ja kahvileipiä, kuivakakkuja, pikkuleipiä, täytekakkuja ja leivoksia sekä suolaisia leivonnaisia. Leipomotuotteita hän valmistaa taikinasta
valmiiksi tuotteeksi käsin ja erilaisia koneita käyttäen sekä pakkaa valmistamiaan tuotteita.
Leipuri-Kondiittorin työssä on tärkeää hyvä hygienia. Leipuri-kondiittorin tärkeitä
ominaisuuksia ovat hyvät kädentaidot, fyysinen kunto ja sopeutuminen uusiin tilanteisiin.
Opintojen jälkeen hän voi työskennellä leipomoissa, konditorioissa, kahviloissa, ravintoloissa, pitopalveluyrityksissä,
myymälöiden paistopisteissä ja leipäosastoilla.
Elintarviketeknologian osaamisala:
Elintarvikkeiden valmistaja osaa valmistaa, pakata ja varastoida elintarvikkeita. Hän osaa toimia elintarvikkeiden valmistusprosesseissa erilaisissa työtehtävissä.
Elintarvikkeiden
valmistajan työssä on tärkeää hyvä hygienia. Elintarvikkeiden valmistajan tärkeitä ominaisuuksia on ripeys, fyysinen kunto ja sopeutuminen uusiin tilanteisiin.
Opintojen jälkeen hän voi
työskennellä valmisruokateollisuudessa, lihan ja kalan jatkojalostuksessa, makeis- ja juomateollisuudessa, elintarvikemyymälöissä tai palvelutiskeissä.
Liha-alan osaamisala:
Lihatuotteiden valmistaja käsittelee, valmistaa ja pakkaa erilaisia lihavalmisteita. Opintojen aikana opetellaan leikkaamaan lihaa ja valmistamaan erilaisia lihatuotteita ja -valmisteita koneita ja laitteita
käyttäen.
Lihatuotteiden valmistajan työssä on tärkeää hyvä hygienia. Lihatuotteiden valmistajan tärkeitä ominaisuuksia on ripeys, fyysinen kunto ja sopeutuminen uusiin tilanteisiin.
Opintojen jälkeen
hän voi työskennellä liha-alan yrityksessä tai elintarvikehuoneistossa, kuten lihanleikkaamossa, lihavalmistetuotannossa, teurastamossa, lähettämössä, lihankäsittelytehtävissä, valmisruokateollisuudessa
ja myynti- sekä asiakaspalvelutehtävissä elintarvikemyymälöissä ja palvelutiskeillä.
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, osaamisalat
Kokiksi voit valmistua, kun suoritat ravintola- ja catering-alan perustutkinnon.Kokin ammatti sopii henkilölle, joka on kiinnostunut ruoanlaitosta ja viihtyy asiakaspalvelussa.
Kokin ammatti vaatii hyvää yleiskuntoa ja kykyä sietää kiirettä ja stressiä.
Kokki
Kokin tehtäviin kuuluvat muun muassa
- ruoanvalmistus
- ruokien laittaminen tarjolle
- leipominen
- asiakaspalvelu
- astioiden pesu
- siivouksen liittyvät tehtävät keittiössä.
- koulut
- vanhainkodit
- päiväkodit
- sairaalat
- kahvilat
- pikaruokaravintolat
- liikenneasemat
- à la carte -ravintolat
- pitopalveluyritykset
Tarjoilijaksi voit valmistua, kun suoritat ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Tarjoilijan ammatti sopii henkilölle, joka on kiinnostunut asiakkaiden palvelusta, ruoasta ja juomasta. Työ on pääosin vuoro- ja viikonlopputyötä. Tarjoilijan ammatti vaatii myös hyvää kielitaitoa, yleiskuntoa ja kykyä sietää kiirettä ja stressiä.
Tarjoilijan tehtäviin kuuluvat muun muassa
- pöytien kattaminen
- asiakaspalvelu
- ruokien ja juomien esittely, myynti ja tarjoilu
- kassan käyttö ja maksun periminen
- pöytien ja salin siistiminen
- astiahuolto
Tarjoilija voi työskennellä esimerkiksi seuraavissa paikoissa:
- erilaiset ravintolat
- pubit
- yökerhot
- kahvilat
- pikaruokaravintolat
- à la carte -ravintolat
Hevostalouden perustutkinto
Hevostalouden perustutkintoHevostenhoitajan tehtävänä on huolehtia hevosen päivittäisistä hoitotoiminnasta, kuten ruokinnasta, ulkoilusta, hyvinvoinnista sekä varusteista. Hevospalveluohjaajan tehtäviin kuuluu edellä mainittujen hoitotehtävien lisäksi eri hevosurheilulajien ohjaaminen sekä hevospalvelujen tuottaminen, esimerkiksi vaellus- tai retkiratsastukset.
Hevosenhoitaja tai hevospalveluohjaajana voi työskennellä itsenäisenä työntekijänä tai yrittäjänä ravi- tai ratsutallilla sekä hevospalveluja tuottavassa yrityksessä.
Opinnoissa voi suuntautua ravi- tai ratsuhevosenhevosten hoitoon tai kouluttamiseen, hevoskasvatukseen, kengittämiseen, hevosvarusteiden valmistamiseen tai harrastepalvelujen tuottamiseen.
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, osaamisalat
Nuoriso- ja yhteisöohjaaja työ on kasvattaa ja ohjata lapsia ja nuoria. Hän järjestää harrastus ja vapaa-ajan toimintaa kaiken ikäisille ihmisille.
Jos haluat tälle alalle, tärkeitä ominaisuuksia ovat vastuullisuus, luotettavuus, avoimuus sekä ryhmätyötaidot. Nuoriso- ja yhteisöohjaaja viihtyy eri laisten ja eri ikäisten ihmisten parissa. Työ on usein ilta- ja viikonlopputyötä.
Koulutuksen jälkeen työpaikkoja voivat olla nuorisotalot, kerhot, koulut ja nuorisokahvilat. Työpaikkana voi olla myös järjestö, seurakunta tai lasten ja nuorten sijaishuoltopaikka.
Lastenohjaaja
Lastenohjaajan työ on kasvatusta, hoitoa ja huolenpitoa. Lastenohjaaja tekee työtä eri-ikäisten lasten ja perheiden kanssa.
Jos haluat tälle alalle, tärkeitä ominaisuuksia ovat toisista ihmisistä välittäminen, tunnollisuus, vastuullisuus ja tiimityötaidot.
Koulutuksen jälkeen työpaikkoina voivat olla päiväkodit, alakoulut ja erilaiset kerhot.
Maatalousalan perustutkinto
Esimerkiksi tällaisiin ammatteihin maatalousalan perustutkinnon suorittaneet työllistyvät:
Eläintenhoitaja (seura- ja harraste-eläimet)
Eläintenhoitaja ruokkii, hoitaa ja kasvattaa seura- ja harraste-eläimiä. Hän huolehtii siitä, eläimet voivat hyvin ja ovat terveitä. Hän
hoitaa sairasta eläintä ohjeiden mukaan. Hän pitää yllä eläimille sopivia olosuhteita. Eläintenhoitaja käsittelee eläimiä turvallisesti. Eläintenhoitaja huomioi lainsäädännön
vaatimukset eläinten hoidossa. Hän käyttää eläinten hoidossa koneita ja laitteita turvallisesti. Eläintenhoitaja osaa tehdä myös eläintilojen pieniä huolto- ja korjaustöitä. Hän
osaa tehdä töitä erilaisissa eläintiloissa. Eläintenhoitaja toimii työssään taloudellisesti.
Eläintenhoitajan työssä pitää olla joustava ja vastuuntuntoinen. Eläintenhoitajalla pitää olla hyvät tiedot eläinten elintoiminnoista, ravinnontarpeesta ja rehuista. Eläinten hoitotyö voi olla raskasta. Eläintenhoitajalla pitää olla hyvä fyysinen kunto. Eläintenhoitaja ei saa olla allerginen eläinpölylle tai rehujen tai kuivikkeiden pölylle. Eläintenhoitajan pitää olla myös yhteistyökykyinen. Hänen on osattava palvella asiakkaita ja toimia erilaisten ihmisten kanssa.
Työpaikat: Eläintenhoitaja voi työskennellä esim. eläinkaupassa, eläinhoitolassa, kotieläinpuistoissa, eläintarhassa, tutkimuslaitoksessa. Hän voi myös toimia yrittäjänä omassa eläinalan
yrityksessä.
Maatilan työntekijä
Maatilan työntekijä tekee töitä maatiloilla. Hän muokkaa, lannoittaa, kylvää ja korjaa satoa. Hän käyttää maatilan
töissä tarvittavia koneita ja laitteita esim. traktoria ja muokkaus-, kylvö- ja sadonkorjuukoneita. Hän osaa käyttää myös tuotantoon liittyvää automaatiota. Hän huoltaa maatilan koneita. Hän
osaa tehdä korjaushitsaustöitä. Maatilan työntekijä osaa korjata ja kunnostaa maatilan rakennuksia. Hän voi tehdä myös metsän hoitotöitä esim. istuttaa taimia tai kunnostaa taimikkoa raivaussahalla
tai moottorisahalla. Hän tekee töitä turvallisesti. Hän ottaa huomioon myös työn vaikutukset ympäristöön ja luontoon. Maatilan työntekijä voi myös joillakin maatiloilla hoitaa tuotantoeläimiä.
Maatilan työntekijän pitää olla joustava ja vastuuntuntoinen. Hänellä pitää olla hyvä fyysinen kunto. Maatilan työntekijän pitää olla myös yhteistyökykyinen. Hänellä pitää olla hyvät ongelmanratkaisutaidot ja tekniset taidot. Hänellä on hyvä tiedot kasvien kasvuun ja peltojen kuntoon vaikuttavista asioista. Hän toimii työssään taloudellisesti. Hän osaa käyttää tietotekniikkaa työssään.
Työpaikat: Maatilan työntekijä voi työskennellä esim. kasvinviljelytiloilla, koneurakointiyrityksissä, tuotantoeläintiloilla, tutkimuslaitoksissa, opetusmaatiloilla.
Maaseutuyrittäjä (esim. maatalousyrittäjä, koneurakointiyrittäjä, maaseutumatkailuyrittäjä, korjaamoyrittäjä)
Maaseutuyrittäjä tekee töitä omassa yrityksessä. Hän osaa tehdä oman yrityksen töitä esim. peltotöitä, tuotantoeläinten hoitotöitä, maatalouskoneiden huolto- ja korjaustöitä, metsänhoitotöitä, rakennusten huoltotöitä, koneurakointitöitä, maisemanhoitotöitä, asiakaspalvelua jne. Hän suunnittelee ja seuraa yrityksen toimintaa. Hän suunnittelee yrityksen toiminnan kannattavuutta, investointeja ja rahoitusta. Hän osaa ottaa huomioon yritystoiminnan riskejä. Hän markkinoi yrityksen tuotteita ja palveluja. Hän osaa toimia työnantajana. Hän huomoi lainsäädännön vaatimukset yrityksen toiminnassa. Maaseutuyrittäjä osaa pitää huolta yrityksen tuotteiden ja palvelujen hyvästä laadusta. Maaseutuyrittäjä ottaa huomioon yrityksen tuotannon ja toiminnan vaikutukset ympäristöön ja luontoon. Hänellä on hyvät yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaidot. Hänellä on hyvät tekniset taidot. Hän osaa käyttää tietotekniikkaa työssään.
Työpaikat: Maaseutuyrittäjä toimii omassa yrityksessä. Yritys voi olla esim. kasvinviljelytila, tuotantoeläintila, maatalouskonekorjaamo, maaseutumatkailuyritys tai koneurakointia tarjoava yritys.
Tuotantoeläinten hoitaja
Tuotantoeläinten hoitaja ruokkii, hoitaa ja kasvattaa tuotantoeläimiä esim. lypsykarjaa, lihanautoja, lampaita tai sikoja. Hän työskentelee hygieenisesti. Hän huolehtii siitä, että eläimet voivat hyvin ja ovat terveitä. Hän hoitaa sairasta eläintä ohjeiden mukaan. Hän pitää yllä eläimille sopivia olosuhteita. Tuotantoeläinten hoitaja
käsittelee eläimiä turvallisesti. Hän huomioi lainsäädännön vaatimukset eläinten hoidossa. Hän käyttää tuotantoeläinten hoidossa ja ruokinnassa tarvittavia koneita ja laitteita
turvallisesti. Hän käyttää myös tuotantoeläinten hoitoon liittyvää automaatiota esim. lypsyrobottia. Tuotantoeläinten hoitaja osaa tehdä myös eläintilojen pieniä huolto- ja korjaustöitä.
Hän osaa pitää yllä eläintuotteiden hyvää laatua. Hän toimii työssään taloudellisesti. Hän osaa käyttää tietotekniikkaa työssään.
Tuotantoeläinten hoitajan työssä pitää olla joustava ja vastuuntuntoinen. Tuotantoeläinten hoitajalla pitää olla hyvät tiedot eläinten elintoiminnoista, ravinnontarpeesta ja rehuista. Eläinten hoitotyö voi olla raskasta. Tuotantoeläinten hoitajalla pitää olla hyvä fyysinen kunto. Hän ei saa olla allerginen eläinpölylle tai rehujen tai kuivikkeiden pölylle. Tuotantoeläinten hoitajan pitää olla yhteistyökykyinen. Hänen on osattava myös palvella asiakkaita ja toimia erilaisten ihmisten kanssa.
Työpaikat: Tuotantoeläinten hoitaja voi työskennellä esim. maatiloilla tai tutkimuslaitoksissa. Hän voi myös toimia yrittäjänä omassa tuotantoeläinalan yrityksessä.
Maatalouslomittaja
Maatalouslomittaja ruokkii ja hoitaa tuotantoeläimiä esim. lypsykarjaa, lihanautoja, lampaita, sikoja tai turkiseläimiä. Hän osaa tehdä töitä erilaisissa tuotantoeläintiloissa.
Maatalouslomittaja tekee töitä asiakastiloilla. Hän tekee lomitettavan asiakkaan työtehtävät eläinten hoito- ja ruokintatöissä. Hän tekee töitä asiakastilan ohjeiden mukaisesti. Hän
työskentelee hygieenisesti. Hän huolehtii siitä, että eläimet voivat hyvin ja ovat terveitä. Hän hoitaa sairasta eläintä ohjeiden mukaan. Hän pitää yllä eläimille sopivia olosuhteita.
Maatalouslomittaja käsittelee eläimiä turvallisesti. Hän huomioi lainsäädännön vaatimukset eläinten hoidossa. Hän käyttää tuotantoeläinten hoidossa ja ruokinnassa tarvittavia koneita
ja laitteita turvallisesti. Hän käyttää myös tuotantoeläinten hoitoon liittyvää automaatiota esim. lypsyrobottia. Maatalouslomittaja osaa tehdä myös eläintilojen pieniä huoltotöitä.
Hän osaa pitää yllä eläintuotteiden hyvää laatua. Hän toimii työssään taloudellisesti. Hän osaa käyttää tietotekniikkaa työssään.
Maatalouslomittajan työssä pitää olla joustava ja vastuuntuntoinen. Hänen on osattava palvella asiakkaita ja toimia erilaisten ihmisten kanssa. Maatalouslomittajalla pitää olla hyvät tiedot eläinten elintoiminnoista, ravinnontarpeesta ja rehuista. Eläinten hoitotyö voi olla raskasta. Maatalouslomittajalla pitää olla hyvä fyysinen kunto. Hän ei saa olla allerginen eläinpölylle tai rehujen tai kuivikkeiden pölylle. Maatalouslomittaja tekee työmatkat asiakastiloille yleensä omalla autolla. Hänellä pitää olla käytössä oma auto. Maatalouslomittajan työpäivä on yleensä kaksiosainen. Hän hoitaa eläimiä asiakastilalla aamulla ja iltapäivällä tai illalla.
Työpaikat: Maatalouslomittajat ovat töissä yleensä alueellisissa lomituspalvelujen paikallisyksiköissä. Maatalouslomittaja voi olla myös yrittäjälomittaja. Yrittäjälomittaja myy lomituspalveluja lomituspalvelujen paikallisyksiköille.
Maatalouskoneiden korjaaja
Maatalouskoneiden korjaaja huoltaa ja korjaa maatalouskoneita esim. traktoreita, ajoneuvoja ja työkoneita. Hän tekee myös korjaushitsaus-, metallirakenne- ja koneistustöitä. Hän
osaa tehdä töitä erilaisissa koneiden huoltotiloissa. Hän käyttää työssään perus- ja erikoistyövälineitä. Hän osaa käyttää maatalouskoneita ja -laitteita. Hän
käyttää digitaalisuutta työssään. Maatalouskoneiden korjaaja huoltaa ja korjaa myös maatalouskoneisiin liittyvää automaatiota työnkuvansa mukaisesti. Hän osaa käsitellä huolto- ja korjaustyössä
käytettäviä materiaaleja ja kemikaaleja. Hän tekee työt koneen valmistajan huolto- ja korjausohjeiden mukaisesti. Hän hankkii varaosat. Hän osaa tehdä huoltoon tai korjaukseen liittyvän kustannuslaskelman.
Hän tekee työt turvallisesti ja huomioi työhön liittyvän lainsäädännön ja turvamääräykset. Hän osaa etsiä koneiden korjauksessa tarvittavaa tietoa myös vieraalla kielellä.
Hän työskentelee taloudellisesti. Hän ottaa huomioon oman toiminnan vaikutuksen ympäristöön ja luontoon.
Maatalouskoneiden korjaaja on joustava ja vastuuntuntoinen. Hänellä on hyvät tiedot maatalouskoneiden, traktorien ja ajoneuvojen tekniikasta ja automaatiosta. Maatalouskoneiden korjaajalla on hyvät yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaidot. Hän osaa palvella asiakkaita ja toimia erilaisten ihmisten kanssa.
Työpaikat: Maatalouskoneiden korjaaja työskentelee esim. maatalouskoneiden ja ajoneuvojen korjaamoissa, maatiloilla tai koneurakointiyrityksissä.
Turkiseläinten hoitaja
Turkiseläinten hoitaja hoitaa, ruokkii ja kasvattaa turkiseläimiä esim. kettuja, minkkejä ja supikoiria. Hän huolehtii siitä, että eläimet voivat hyvin ja ovat terveitä.
Hän hoitaa sairasta eläintä ohjeiden mukaan. Hän toimii työssään hygieenisesti. Hän pitää yllä eläimille sopivia olosuhteita. Turkiseläinten hoitaja käsittelee eläimiä
turvallisesti. Hän huomioi lainsäädännön vaatimukset eläinten hoidossa. Hän käyttää eläinten hoidossa ja ruokinnassa tarvittavia koneita ja laitteita turvallisesti. Turkiseläinten hoitaja
voi osallistua myös työpaikan tarpeiden mukaan eläinten nahkontaprosessiin, tilasiemennykseen, nahkojen lajitteluun tai rehujen valmistukseen rehusekoittamossa. Hän toimii työssään taloudellisesti. Hän osaa
käyttää tietotekniikkaa työssään.
Turkiseläinten hoitajan työssä pitää olla joustava ja vastuuntuntoinen. Turkiseläinten hoitajalla pitää olla hyvät tiedot eläinten elintoiminnoista, ravinnontarpeesta ja rehuista. Eläinten hoitotyö voi olla raskasta. Tuotantoeläinten hoitajalla pitää olla hyvä fyysinen kunto. Hän ei saa olla allerginen eläinpölylle tai kuivikkeiden pölylle. Turkiseläinten hoitajan pitää olla yhteistyökykyinen. Hänen on osattava myös toimia erilaisten ihmisten kanssa.
Työpaikat: Turkiseläinten hoitaja voi työskennellä esim. turkistiloilla, tutkimuslaitoksissa, rehusekoittamoissa, nahkontakeskuksissa tai huutokauppayhtiössä.
Media-alan ja kuvallisen ilmaisun
perustutkinto
Työpaikka voi olla mainostoimisto,
media-alan tuotantoyritys tai oma yritys. Työssäsi teet erilaisia
viestintätöitä. Jos haluat tälle alalle, tärkeitä ominaisuuksia ovat
yhteistyötaidot, oma-aloitteisuus, tekniikan hallinta, yrittäjämäinen toiminta
sekä luova ajattelu.
Kpedussa voit opiskella videotuotantoa,
visuaalista tuotantoa tai ääni- ja tapahtumatuotantoa.
Videotuotanto
Teet animaatioita ja tehosteita
sekä voit toimia videotuotannoissa videokuvaajana ja editoijana.
Visuaalinen tuotanto
Teet valokuvausta, kuvankäsittelyä,
animointia sekä julkaisuja.
Ääni- ja tapahtumatuotanto
Teet äänittämistä, äänileikkausta,
äänen jälkikäsittelyä sekä toteutat liveääntä tapahtumissa.
Laboratorio- ja prosessialan perustutkinnot
Liiketoiminnan perustutkinto
Merkonomi
Merkonomi toimii myynnin, kaupan, talouden ja toimiston eri tehtävissä. Työtehtävät riippuvat siitä, mitä tutkinnon osia opiskelija on valinnut.
Asiakaspalvelua ja myyntiä opiskellut työskentelee myyjänä, rahoitus- ja vakuutusalan palveluneuvojana, osastovastaavana, tuote-edustajana tai myyntisihteerinä.
Talous- ja toimistopalveluja opiskellut työskentelee esimerkiksi kirjanpitäjänä, palkanlaskijana tai toimistosihteerinä.
Jos haluat tälle alalle, tärkeitä ominaisuuksia ovat huolellisuus, tarkkuus, atk-taidot ja asiakaspalvelutaidot.
Koulutuksen jälkeen työpaikkoina voivat olla erilaiset toimistot, kaupat, pankit ja vakuutusyhtiöt. Merkonomi voi toimia myös yrittäjänä.
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnot
Pintakäsittelyalan perustutkinto, Puuteollisuusalan perustutkinto, Rakennusalan perustutkinto, Talotekniikan perustutkinto
Putkiasentaja
Putkiasentaja asentaa, huoltaa ja korjaa rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteita.
Hän käyttää työssään erilaisia mittareita ja työkaluja.
Jos haluat tälle alalle, tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvät kädentaidot, ongelmanratkaisukyky ja vuorovaikutustaidot. Hyvä kunto on työssä tärkeä.
Koulutuksen jälkeen työpaikkoina voivat olla rakennustyömaat, kiinteistönhuoltoyhtiöt tai vesi- ja energialaitokset. Ammattinimike voi olla putkimies, ilmastointiasentaja tai kiinteistönhoitaja. Putkiasentaja voi toimia myös yrittäjänä.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Lähihoitaja
Lähihoitaja hoitaa, tukee ja ohjaa eri ikäisiä ihmisiä. Hän tekee työtä ihmisten kanssa. Lähihoitajan tärkeitä ominaisuuksia ovat toisista ihmisistä välittäminen, rehellisyys, tunnollisuus ja luotettavuus. Työssä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja taitavia käsiä. Työ on usein vuorotyötä.
Koulutuksen jälkeen työpaikkoina voi olla päiväkodit, vanhainkodit, terveyskeskukset, sairaalat, hammashoitolat ja erilaiset asumisyksiköt. Lähihoitaja voi työskennellä myös mielenterveys ja päihdetyössä, vammaispalvelussa tai kotihoidossa.
Hoiva-avustaja
Hoiva-avustaja työskentelee usein vanhusten tai vammaisten avustamisen liittyvissä tehtävissä. Hoiva-avustajan tehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. Työ voi olla esimerkiksi peseytymisessä, ruokailussa, pukeutumisessa ja liikkumisessa auttamista sekä siivoamista.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnot
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
Tässä tutkinnossa on viisi erilaista ammattia. Työpaikka voi olla yrityksen tai organisaation IT-osasto. Töissä tietokoneita ohjelmoidaan, huolletaan, myydään tai asennetaan. Jos haluat tälle alalle, tärkeitä ominaisuuksia ovat asiakaspalvelutaidot, ryhmätyöskentelytaidot, oma-aloitteisuus sekä halu ratkaista ongelmia.
IT-tukihenkilö asentaa työasemia ja muita tietoteknisiä laitteita, ratkaisee ongelmia ja auttaa asiakkaita erilaisissa tietoteknisissä ongelmissa.
Ohjelmistokehittäjä suunnittelee, toteuttaa ja testaa ohjelmiston yhteistyössä tiimin kanssa.
Elektroniikka-asentaja tekee elektroniikan asennustöitä. Hän myös testaa ja huoltaa elektroniikkalaitteita.
Hyvinvointiteknologia-asentaja asentaa turvalaitteita ja muita hyvinvointiteknologialaitteita asiakkaille ja auttaa niiden käytössä.
Tietoverkko-asentaja tekee tietoverkkokaapelointeja sekä mittaa ja testaa niiden toimivuuden.