Koulutamme nuoret ja aikuiset

Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Tulevaisuuden osaajaksi

Yhteishaku 2024

Työpaikkaohjaajakoulutus selkeyttää ohjaustyötä

31.1.2023 klo 09:43


Työelämän tarpeiden ja ammattitaitovaatimusten jatkuvasti muuttuessa, työpaikalla oppiminen on ollut keskeisessä asemassa opiskelijoiden taitojen ja osaamisen lujittamisessa. Työssäoppimisjaksoilla opiskelijat pääsevät suoraan työn touhuun kerryttäen samalla työkokemusta. Opiskelijan ohjauksesta työpaikalla vastaa työpaikkaohjaaja, joka voi olla vastuussa yhdestä useampaan opiskelijaa samaan aikaan.

Kokkolan K2 Turvapalveluissa on tällä hetkellä neljä opiskelijaa: kolme Kpedulta ja yksi Jedulta. Kaikilla neljällä opiskelijalla on oma ohjaaja. Kokkolan K2 Turvapalveluissa palvelukeskuspäällikkönä toimiva Juha-Matti Heiskanen osallistui työkavereidensa kanssa vuoden alussa Kpedun oppisopimussuunnittelija Anu Keisasen ja turvallisuusalan opettajan Petri Ala-Tainion vetämään turvallisuusalan työntekijöille suunnattuun työpaikkaohjaajakoulutukseen.

Koulutus toteutettiin vuoden vaihteessa lähitoteutuksena Kpedun ammattikampuksella. Heiskanen piti lähiopetusta positiivisena asiana, sillä keskustelua syntyi paljon päivän aikana ja päästiin mukavasti asioiden ytimeen.

– Opiskelijoiden ohjaaminen on tapahtunut ihan positiivisissa merkeissä, työntekijät ovat olleet tyytyväisiä, kun pääsevät hetkeksi pois konttorilta, Heiskanen hymyilee.

mies flanellipaidassa seisoo mäntyjen edessä

– Työpaikkaohjaajakoulutukseen osallistuminen oli hyödyllinen kokonaisuus. Se on selkeyttänyt työpaikkaohjaajien toimia ja yhteisiä pelisääntöjä, Heiskanen lisää.

Vaikka koulutuksesta on vasta muutama viikko, näkyvät sen tuomat hyödyt Heiskasen mukaan jo nyt työpaikkaohjaajien toiminnassa. Työpaikkaohjaajat ovat osanneet suhteuttaa antamiaan työtehtäviä opiskelijoille sopivaksi.

– Koulutus on parantanut työpaikkaohjaajien tilannetajua, ja tuonut ymmärrystä opiskelijaa kohtaan. Nyt työpaikkaohjaajilla on selkeämpi kuva siitä, mitä turvallisuusalan peruskoulutuksessa on käyty läpi. Näin ollen ei vaadita liikoja eikä laiteta opiskelijoita tekemään sellaisia hommia mihin heillä ei ole vielä kykyjä. Monellehan työssäoppimisjakso voi olla ensimmäinen kokemus työelämästä, Heiskanen toteaa.

Opiskelijoilta vaadittujen osaamisalueiden sisällyttäminen työssäoppimisjaksoon on koulutuksen, ja opettajien kanssa tehdyn yhteistyön myötä helpottunut, samoin kuin osaamisalojen sisältöjen tarkentaminenkin. Heiskanen pitää työssäoppimisjaksoa yrityksille passelina keinona kouluttaa potentiaalista tulevaisuuden henkilöstöä.

– Nyt on myös sellainen mentaliteetti, että tässä nyt koulutetaan tulevia työntekijöitä, että se tuo tietynlaista vastuuntuntoa. Ja jos työssäoppimisjakso menee hyvin, niin on todennäköistä, että opiskelijalle löytyy meiltä kesätyö tai mahdollisesti jopa vakituinen työpaikka opintojen päättyessä, Heiskanen kertoo.

Tutustu avoimiin koulutuksiin.

Ajankohtaista

Työpaikkaohjaajakoulutus selkeyttää ohjaustyötä

31.1.2023 klo 09:43


Työelämän tarpeiden ja ammattitaitovaatimusten jatkuvasti muuttuessa, työpaikalla oppiminen on ollut keskeisessä asemassa opiskelijoiden taitojen ja osaamisen lujittamisessa. Työssäoppimisjaksoilla opiskelijat pääsevät suoraan työn touhuun kerryttäen samalla työkokemusta. Opiskelijan ohjauksesta työpaikalla vastaa työpaikkaohjaaja, joka voi olla vastuussa yhdestä useampaan opiskelijaa samaan aikaan.

Kokkolan K2 Turvapalveluissa on tällä hetkellä neljä opiskelijaa: kolme Kpedulta ja yksi Jedulta. Kaikilla neljällä opiskelijalla on oma ohjaaja. Kokkolan K2 Turvapalveluissa palvelukeskuspäällikkönä toimiva Juha-Matti Heiskanen osallistui työkavereidensa kanssa vuoden alussa Kpedun oppisopimussuunnittelija Anu Keisasen ja turvallisuusalan opettajan Petri Ala-Tainion vetämään turvallisuusalan työntekijöille suunnattuun työpaikkaohjaajakoulutukseen.

Koulutus toteutettiin vuoden vaihteessa lähitoteutuksena Kpedun ammattikampuksella. Heiskanen piti lähiopetusta positiivisena asiana, sillä keskustelua syntyi paljon päivän aikana ja päästiin mukavasti asioiden ytimeen.

– Opiskelijoiden ohjaaminen on tapahtunut ihan positiivisissa merkeissä, työntekijät ovat olleet tyytyväisiä, kun pääsevät hetkeksi pois konttorilta, Heiskanen hymyilee.

mies flanellipaidassa seisoo mäntyjen edessä

– Työpaikkaohjaajakoulutukseen osallistuminen oli hyödyllinen kokonaisuus. Se on selkeyttänyt työpaikkaohjaajien toimia ja yhteisiä pelisääntöjä, Heiskanen lisää.

Vaikka koulutuksesta on vasta muutama viikko, näkyvät sen tuomat hyödyt Heiskasen mukaan jo nyt työpaikkaohjaajien toiminnassa. Työpaikkaohjaajat ovat osanneet suhteuttaa antamiaan työtehtäviä opiskelijoille sopivaksi.

– Koulutus on parantanut työpaikkaohjaajien tilannetajua, ja tuonut ymmärrystä opiskelijaa kohtaan. Nyt työpaikkaohjaajilla on selkeämpi kuva siitä, mitä turvallisuusalan peruskoulutuksessa on käyty läpi. Näin ollen ei vaadita liikoja eikä laiteta opiskelijoita tekemään sellaisia hommia mihin heillä ei ole vielä kykyjä. Monellehan työssäoppimisjakso voi olla ensimmäinen kokemus työelämästä, Heiskanen toteaa.

Opiskelijoilta vaadittujen osaamisalueiden sisällyttäminen työssäoppimisjaksoon on koulutuksen, ja opettajien kanssa tehdyn yhteistyön myötä helpottunut, samoin kuin osaamisalojen sisältöjen tarkentaminenkin. Heiskanen pitää työssäoppimisjaksoa yrityksille passelina keinona kouluttaa potentiaalista tulevaisuuden henkilöstöä.

– Nyt on myös sellainen mentaliteetti, että tässä nyt koulutetaan tulevia työntekijöitä, että se tuo tietynlaista vastuuntuntoa. Ja jos työssäoppimisjakso menee hyvin, niin on todennäköistä, että opiskelijalle löytyy meiltä kesätyö tai mahdollisesti jopa vakituinen työpaikka opintojen päättyessä, Heiskanen kertoo.

Tutustu avoimiin koulutuksiin.