Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Varaa aika jälkiohjaukseen

Vapaita paikkoja 7.8. alkavissa koulutuksissa

Katso koulutukset täältä

 

 

 

 

 

 

Ajankohtaista

Palautuminen tapahtuu harvoin vahingossa

14.9.2022 klo 11:08

 

Yrittäjän hyvinvoinnin kannalta palautumisen ja riittävän levon varjeleminen tulisi mielestäni olla ykkösprioriteetti. Elimistö ei nimittäin sopeudu alipalautumiseen, vaikka saatamme kuvitella niin. Olemme tutkimustenkin mukaan huonoja tunnistamaan oman väsymyksemme tason. 


Eräs uupumuksen rotkoon pudonnut nainen totesi näin, “Ajattelin että lepään sitten, kun se minulle sopii. Minähän olin itse ohjaimissa! Ei ollut mitään käsitystä, että keho ja mieli voisivat tehdä täysstopin.” 

Hermosto ei erottele stressin lähteitä: sekä positiivinen että negatiivinen kuormitus stressaavat samaa systeemiä. Tämän takia myös innostavilla ja keho-mieltä voimakkaasti virittävillä asioilla voi uuvuttaa itsensä. 

Mielen tasolla palautuminen tarkoittaa kokemusta vaatimusten hellittämisestä: meillä on tunne elpymisestä ja rentoutumisesta. Usein tähän liittyy myös kehon palautumisreaktioiden käynnistyminen, mutta ei läheskään aina. On mahdollista juoda perjantaina pullo skumppaa, kokea elpymisen tunteita ja samalla stressata kehoaan huonoilla yöunilla. 

Kehon palautuminen on biologisten tapahtumien kokonaisuus. Silloin esimerkiksi verenpaine laskee, lihakset rentoutuvat, elimistö korjaa vaurioita ja aivoja putsataan siellä syntyneistä aineenvaihduntajätteistä. Kehon palautumista voidaan mitata esimerkiksi sykevälivaihtelun avulla.

Kehon palautumisesta noin 95 prosenttia tapahtuu unen aikana. Tämän vuoksi laadukas uni on kehon palautumisen tärkein turva. Uneen puolestaan vaikuttaa hyvin moni asia, aina ravinnosta turvan kokemukseen. 

Tärkein muistisääntö on tämä: palautuminen tapahtuu harvoin vahingossa. Sitä täytyy ajatella ja suojella. 

 

Teksti: Kaisa Jaakkola / Optimal Performance Oy