Koulutamme nuoret ja aikuiset

Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Tulevaisuuden osaajaksi

Yhteishaku 2024

Kpedun hyvinvointialojen simulaatiotiloille kansainvälistä näkyvyyttä

10.2.2022 klo 13:14

Simulaatiopedagogiikalla turvataan hoidon laatua ja potilasturvallisuutta

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa panostetaan simulaatiopedagogiikkaan. Kahden simulaatiotilan ja -nuken avulla opiskelijat pääsevät opettelemaan sellaisia hoitotoimenpiteitä, joita harvemmin pääsee käytännössä harjoittelemaan, kuten esimerkiksi elvytystä.

Sosiaali- ja terveysalan lehtori Sonja Pynssi toteaa, että laadukkaiden oppimisympäristöjen tarjoamat opiskelumahdollisuudet vähentävät hoitovirheiden mahdollisuutta työelämään siirryttäessä.

Simulaatio-opetuksessa opiskelija pääsee harjoittelemaan kokonaisvaltaista hoitotyötä, jossa otetaan koko ihminen huomioon. Tilanteet tallennetaan kuvin ja äänin ja niitä käydään jälkikäteen läpi jälkipuinnissa, joka on myös tärkeä oppimistilanne. Jälkipuinnissa keskitytään positiivisiin asioihin ja vahvistetaan niitä, Pynssi kertoo.  

– Simulaatiopedagogiikan avulla tehdään toimintaa tasalaatuiseksi. Meidän autenttisessa ympäristössämme pääsee harjoittelemaan sellaisia tilanteita, joita ei kentällä voi harjoitella. Täällä on turvallista tehdä myös virheitä ja oppia niistä, hän jatkaa.

Hyvinvointialojen toimialapäällikkö Suvi Päivärinta on hänkin tyytyväinen moderneihin tiloihin.

– Olen kiertänyt monia oppilaitoksia eteläistä Suomea myöten, enkä ole vastaavaa ympäristöä muualla nähnyt. Tilat tuovat merkittävän hyödyn meidän alueemme potilasturvallisuuden ylläpitämiselle, hän toteaa. 

Päivärinta ja Pynssi kertovat, että simulaatiotiloja voi opiskelijoiden lisäksi hyödyntää myös alueen työelämä.

– Simulaatiotiloissa voi harjoitella monenlaisia tilanteita ja toimenpiteitä, kuten esimerkiksi elvytystä, katetrointia, osastokokouksen pitämistä tai muita vastaavia työelämän tilanteita. Tällainen voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun halutaan harjoitella haastavia tilanteita, vahvistaa osaamista tai yhdenmukaistaa toimintaprosesseja. 

Simulaatiotilat saavat maaliskuussa 2022 myös kansainvälistä näkyvyyttä, kun Pynssi osallistuu Digital Health Conference -tapahtumaan esitellen omassa puheenvuorossaan Keski-Pohjanmaan ammattiopiston simulaatiokoulutusta kansainväliselle yleisölle.

Lisätiedot:

Suvi Päivärinta, hyvinvointialojen toimialapäällikkö, 044 0904606

Sonja Pynssi, sosiaali- ja terveysalan lehtori, 040 8085051

Ajankohtaista

Kpedun hyvinvointialojen simulaatiotiloille kansainvälistä näkyvyyttä

10.2.2022 klo 13:14

Simulaatiopedagogiikalla turvataan hoidon laatua ja potilasturvallisuutta

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa panostetaan simulaatiopedagogiikkaan. Kahden simulaatiotilan ja -nuken avulla opiskelijat pääsevät opettelemaan sellaisia hoitotoimenpiteitä, joita harvemmin pääsee käytännössä harjoittelemaan, kuten esimerkiksi elvytystä.

Sosiaali- ja terveysalan lehtori Sonja Pynssi toteaa, että laadukkaiden oppimisympäristöjen tarjoamat opiskelumahdollisuudet vähentävät hoitovirheiden mahdollisuutta työelämään siirryttäessä.

Simulaatio-opetuksessa opiskelija pääsee harjoittelemaan kokonaisvaltaista hoitotyötä, jossa otetaan koko ihminen huomioon. Tilanteet tallennetaan kuvin ja äänin ja niitä käydään jälkikäteen läpi jälkipuinnissa, joka on myös tärkeä oppimistilanne. Jälkipuinnissa keskitytään positiivisiin asioihin ja vahvistetaan niitä, Pynssi kertoo.  

– Simulaatiopedagogiikan avulla tehdään toimintaa tasalaatuiseksi. Meidän autenttisessa ympäristössämme pääsee harjoittelemaan sellaisia tilanteita, joita ei kentällä voi harjoitella. Täällä on turvallista tehdä myös virheitä ja oppia niistä, hän jatkaa.

Hyvinvointialojen toimialapäällikkö Suvi Päivärinta on hänkin tyytyväinen moderneihin tiloihin.

– Olen kiertänyt monia oppilaitoksia eteläistä Suomea myöten, enkä ole vastaavaa ympäristöä muualla nähnyt. Tilat tuovat merkittävän hyödyn meidän alueemme potilasturvallisuuden ylläpitämiselle, hän toteaa. 

Päivärinta ja Pynssi kertovat, että simulaatiotiloja voi opiskelijoiden lisäksi hyödyntää myös alueen työelämä.

– Simulaatiotiloissa voi harjoitella monenlaisia tilanteita ja toimenpiteitä, kuten esimerkiksi elvytystä, katetrointia, osastokokouksen pitämistä tai muita vastaavia työelämän tilanteita. Tällainen voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun halutaan harjoitella haastavia tilanteita, vahvistaa osaamista tai yhdenmukaistaa toimintaprosesseja. 

Simulaatiotilat saavat maaliskuussa 2022 myös kansainvälistä näkyvyyttä, kun Pynssi osallistuu Digital Health Conference -tapahtumaan esitellen omassa puheenvuorossaan Keski-Pohjanmaan ammattiopiston simulaatiokoulutusta kansainväliselle yleisölle.

Lisätiedot:

Suvi Päivärinta, hyvinvointialojen toimialapäällikkö, 044 0904606

Sonja Pynssi, sosiaali- ja terveysalan lehtori, 040 8085051