Koulutamme nuoret ja aikuiset

Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Tulevaisuuden osaajaksi

Yhteishaku 2024

Hybridityön haasteet ja hyödyt

4.2.2022 klo 14:15

Noin pari vuotta sitten pääsimme lähes kylmiltämme tekemään töitä etänä. Kotona raivasimme pöydän nurkkaan työpisteen ja perheeltämme pyysimme työrauhaa. Onneksi Teamisista löytyi valmiit taustakuvat, jotta muille palaveriosallistujille ei tarvinnut esitellä kotinsa mahdollisesti siivoamattomia nurkkia.

 Ajan myötä etätyö on vakiinnuttanut paikkansa ja olemme huomanneet, että sehän sopii työn tekemisen muodoksi varsin hyvin! Etätyöntekijältä vaaditaan kuitenkin itsensä johtamista. Sen lisäksi, että työt pitää hoitaa, tulee myös hallita etätyöpäivän aikataulut, työn tauottaminen sekä työn ja vapaa-ajan rajaaminen. 

 Etätyön positiivisten kokemusten siivittämänä olemme siirtyneet hybridityöhön, jolla tarkoitetaan monipaikkaista työtä, jota tehdään säännöllisesti sekä työpaikalla että etänä. 

Kun työssä fyysinen etäisyys kasvaa, on riski, että vuorovaikutus ja yhteisöllisyys heikkenevät. Tämän vuoksi onkin hyvä pitää välillä esimerkiksi yhteisiä toimistopäiviä, jolloin voidaan kasvotusten vaihtaa kuulumisia ja pitää yhteisiä palavereja.

 Moni yllättyy pidemmän etätyöjakson jälkeen, kuinka mukavaa onkaan taas olla työpaikalla ja tavata työkavereita. Tosin päivittäisrutiinit työpaikalle palatessa muuttuvat. Enää ei voikaan istahtaa legginsseillä työkoneen äärelle vaan aamuisin on puettava yllensä jotain asiallisempaa asustetta. Myös hiukset tulee kammata huolellisemmin. Työmatkaan tulee varata enemmän aikaa kuin kotona siirtyessä huoneesta toiseen.

 Digitalisaation myötä ei enää välttämättä tarvitse käyttää aikaansa matkustamiseen, kun voimme tavata pitkien etäisyyksien päässä olevia kollegoja Teamsissa. Tämä säästää aikaa ja kustannuksia.  Mutta odotammeko sitä, kun taas pääsemme tapamaan verkostojamme ja yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan? Hyvien käytäntöjen ja kuulumisten jakaminen kahvikupposen äärellä on arvokasta!

 Hybridityössä esihenkilön tehtävänä on tukea hajautetun tiimin toimintaa, itseohjautuvuuden edellytyksiä, vuorovaikutuksen onnistumista ja luottamuksen rakentumista. Hybridityö edellyttää tiimin selkeitä ja yhdessä sovittuja toimintatapoja.

Elina Seppä-Jokela
henkilöstö- ja työhyvinvointipäällikkö
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 

Ajankohtaista

Hybridityön haasteet ja hyödyt

4.2.2022 klo 14:15

Noin pari vuotta sitten pääsimme lähes kylmiltämme tekemään töitä etänä. Kotona raivasimme pöydän nurkkaan työpisteen ja perheeltämme pyysimme työrauhaa. Onneksi Teamisista löytyi valmiit taustakuvat, jotta muille palaveriosallistujille ei tarvinnut esitellä kotinsa mahdollisesti siivoamattomia nurkkia.

 Ajan myötä etätyö on vakiinnuttanut paikkansa ja olemme huomanneet, että sehän sopii työn tekemisen muodoksi varsin hyvin! Etätyöntekijältä vaaditaan kuitenkin itsensä johtamista. Sen lisäksi, että työt pitää hoitaa, tulee myös hallita etätyöpäivän aikataulut, työn tauottaminen sekä työn ja vapaa-ajan rajaaminen. 

 Etätyön positiivisten kokemusten siivittämänä olemme siirtyneet hybridityöhön, jolla tarkoitetaan monipaikkaista työtä, jota tehdään säännöllisesti sekä työpaikalla että etänä. 

Kun työssä fyysinen etäisyys kasvaa, on riski, että vuorovaikutus ja yhteisöllisyys heikkenevät. Tämän vuoksi onkin hyvä pitää välillä esimerkiksi yhteisiä toimistopäiviä, jolloin voidaan kasvotusten vaihtaa kuulumisia ja pitää yhteisiä palavereja.

 Moni yllättyy pidemmän etätyöjakson jälkeen, kuinka mukavaa onkaan taas olla työpaikalla ja tavata työkavereita. Tosin päivittäisrutiinit työpaikalle palatessa muuttuvat. Enää ei voikaan istahtaa legginsseillä työkoneen äärelle vaan aamuisin on puettava yllensä jotain asiallisempaa asustetta. Myös hiukset tulee kammata huolellisemmin. Työmatkaan tulee varata enemmän aikaa kuin kotona siirtyessä huoneesta toiseen.

 Digitalisaation myötä ei enää välttämättä tarvitse käyttää aikaansa matkustamiseen, kun voimme tavata pitkien etäisyyksien päässä olevia kollegoja Teamsissa. Tämä säästää aikaa ja kustannuksia.  Mutta odotammeko sitä, kun taas pääsemme tapamaan verkostojamme ja yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan? Hyvien käytäntöjen ja kuulumisten jakaminen kahvikupposen äärellä on arvokasta!

 Hybridityössä esihenkilön tehtävänä on tukea hajautetun tiimin toimintaa, itseohjautuvuuden edellytyksiä, vuorovaikutuksen onnistumista ja luottamuksen rakentumista. Hybridityö edellyttää tiimin selkeitä ja yhdessä sovittuja toimintatapoja.

Elina Seppä-Jokela
henkilöstö- ja työhyvinvointipäällikkö
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä