Koulutamme nuoret ja aikuiset

Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Tulevaisuuden osaajaksi

Yhteishaku 2024

Venealan myötätuuli avaa mahdollisuuksia työllistyä

12.11.2021 klo 08:50

 

Veneala on Keski-Pohjanmaalla perinteinen teollisuuden ala. Osaavan työvoiman riittävyys on noussut keskusteluihin myös veneklusterin toimijoiden yhteisissä keskusteluissa viime aikoina. Kriittistä työvoimapulaa ei ole vielä havaittavissa, mutta alueen veneenrakentajat tekevät yhteistyötä ennakoiden sitä, että työvoima riittää myös tulevaisuudessa. Rekrytointeja tehdään tasaiseen tahtiin yrityksissä. Kaikeksi onneksi edelleen keskeiset venealan yritykset ovat työntekijöitä eri keinoin saaneet. Alkuvuoden rekrytoinnit halutaan kuitenkin turvata, ja siksi yhteistyötä oppilaitosten kanssa tehdään.

Osaavan työvoiman riittävyyttä varmistamassa – polkuja venealalle on monta

Koska osaavan työvoiman turvaaminen edellyttää yhteistyötä alueen toimijoilta, ovat veneklusterin toiminnassa aktiivisesti mukana myös alueen oppilaitokset. Kpedulla on useita eri mahdollisuuksia auttaa ihmisiä työllistymään venealalle, ja hankkia työssä tarvittava osaaminen.

Kpedun Työelämäpalveluissa kartoitettiin kesällä millaista osaamista alan yritykset erityisesti arvostavat rekrytoidessaan tuotannon työntekijöitä. Kartoituksen pohjalta tuotteistettiin työvoimakoulutus, johon odotetaan nyt hakijoita. Työvoimakoulutus on tarkoitettu työttömille työnhakijoille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille. Koulutuksen tavoitteena on hankkia riittävä osaaminen venealalle työllistymiseen.

Toteutukseen mukaan lähti neljä venealan yritystä, joiden tuotannossa on tarkoitus toteuttaa myös koulutukseen liittyvä työpaikalla oppiminen. Yritykset odottavat löytävänsä työvoimakoulutuksen kautta uusia työntekijöitä työsuhteeseen. Koulutuksen sisällöt keskittyvät erityisesti veneen kokoonpano-osaamisen teemoihin. Osallistuakseen koulutukseen ei tarvitse vielä osata rakentaa veneitä, vaan siinä tarvittavat perustaidot opitaan koulutuksessa. Koulutuksen toteuttaa Osuvakoulutus Oy yhteistyössä Kpedun kanssa.

Yrityksissä on hyödynnetty joustavasti myös muita osaavan työvoiman turvaamiseen liittyviä toimenpiteitä yhteistyössä Kpedun ja Osuvakoulutuksen kanssa. Venealan yrityksiin on tehty satoja RekryKoulutuksen toteutuksia ja myös oppisopimuskoulutusta hyödynnetään ahkerasti. Viimeisimpänä RekryKoulutuksen paikkoja avasi Linex-Boat, joka onkin ollut yksi ahkerimmista venealalla RekryKoulutuksen kautta työllistäneistä. Hienoa RekryKoulutuksessa on se, että ihmiset työllistyvät yritykseen työuhteeseen verrattain nopeasti ja tehokkaasti.

Venealalla toimivat henkilöt kertovat työstään usein vahvalla ammattiylpeydellä. Se ei ole ihme, koska paikallisesti valmistetut veneet ovat arvostettuja ympäri maailman laatunsa vuoksi.

Kirjoittaja on Kpedun työelämäpalvelupäällikkö Anu Haapasalo 

Ajankohtaista

Venealan myötätuuli avaa mahdollisuuksia työllistyä

12.11.2021 klo 08:50

 

Veneala on Keski-Pohjanmaalla perinteinen teollisuuden ala. Osaavan työvoiman riittävyys on noussut keskusteluihin myös veneklusterin toimijoiden yhteisissä keskusteluissa viime aikoina. Kriittistä työvoimapulaa ei ole vielä havaittavissa, mutta alueen veneenrakentajat tekevät yhteistyötä ennakoiden sitä, että työvoima riittää myös tulevaisuudessa. Rekrytointeja tehdään tasaiseen tahtiin yrityksissä. Kaikeksi onneksi edelleen keskeiset venealan yritykset ovat työntekijöitä eri keinoin saaneet. Alkuvuoden rekrytoinnit halutaan kuitenkin turvata, ja siksi yhteistyötä oppilaitosten kanssa tehdään.

Osaavan työvoiman riittävyyttä varmistamassa – polkuja venealalle on monta

Koska osaavan työvoiman turvaaminen edellyttää yhteistyötä alueen toimijoilta, ovat veneklusterin toiminnassa aktiivisesti mukana myös alueen oppilaitokset. Kpedulla on useita eri mahdollisuuksia auttaa ihmisiä työllistymään venealalle, ja hankkia työssä tarvittava osaaminen.

Kpedun Työelämäpalveluissa kartoitettiin kesällä millaista osaamista alan yritykset erityisesti arvostavat rekrytoidessaan tuotannon työntekijöitä. Kartoituksen pohjalta tuotteistettiin työvoimakoulutus, johon odotetaan nyt hakijoita. Työvoimakoulutus on tarkoitettu työttömille työnhakijoille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille. Koulutuksen tavoitteena on hankkia riittävä osaaminen venealalle työllistymiseen.

Toteutukseen mukaan lähti neljä venealan yritystä, joiden tuotannossa on tarkoitus toteuttaa myös koulutukseen liittyvä työpaikalla oppiminen. Yritykset odottavat löytävänsä työvoimakoulutuksen kautta uusia työntekijöitä työsuhteeseen. Koulutuksen sisällöt keskittyvät erityisesti veneen kokoonpano-osaamisen teemoihin. Osallistuakseen koulutukseen ei tarvitse vielä osata rakentaa veneitä, vaan siinä tarvittavat perustaidot opitaan koulutuksessa. Koulutuksen toteuttaa Osuvakoulutus Oy yhteistyössä Kpedun kanssa.

Yrityksissä on hyödynnetty joustavasti myös muita osaavan työvoiman turvaamiseen liittyviä toimenpiteitä yhteistyössä Kpedun ja Osuvakoulutuksen kanssa. Venealan yrityksiin on tehty satoja RekryKoulutuksen toteutuksia ja myös oppisopimuskoulutusta hyödynnetään ahkerasti. Viimeisimpänä RekryKoulutuksen paikkoja avasi Linex-Boat, joka onkin ollut yksi ahkerimmista venealalla RekryKoulutuksen kautta työllistäneistä. Hienoa RekryKoulutuksessa on se, että ihmiset työllistyvät yritykseen työuhteeseen verrattain nopeasti ja tehokkaasti.

Venealalla toimivat henkilöt kertovat työstään usein vahvalla ammattiylpeydellä. Se ei ole ihme, koska paikallisesti valmistetut veneet ovat arvostettuja ympäri maailman laatunsa vuoksi.

Kirjoittaja on Kpedun työelämäpalvelupäällikkö Anu Haapasalo