Koulutamme nuoret ja aikuiset

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Ota yhteys hakijapalveluihimme!

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Tervetuloa uudet opiskelijat! 🥳🥳

Tietoa opiskelujen aloittamisesta

Kuntakokeilulla kohti onnistumisia – Jok Biong Kuol työllistyi uraohjaajan avulla

28.6.2021 klo 11:59


Kuntakokeilu on alkanut Keski-Pohjanmaalla. Kuvassa Anu Haapasalo, Sanna-Mari Levijoki sekä Marianne Leimio-Seppä

 

Työllisyyden kuntakokeilu on käynnistynyt Keski-Pohjanmaalla, ja maaliskuun alussa kokeilun piiriin siirtyi noin 2700 entistä TE-palveluiden asiakasta. Koulutusorganisaatiot toimivat kuntakokeilun tärkeinä yhteistyökumppaneina, ja asiakkaita pyritään auttamaan yhä paremmin työnhaku- tai opintopolullaan eteenpäin. Kokkolan kaupungin työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki kertoo että asiakkaiden luukuttaminen on yksi asia, mistä halutaan päästä eroon.

– Kuntakokeilun ja koulutusorganisaatioiden yhteistyö on tiivistä ja resursseja on ihan fyysisestikin siirretty koulutusorganisaatioista meidän tiloihimme iParkiin. Nyt voimme vanhalla työllisyystaloajattelulla edistää asiakkaan tilannetta eteenpäin yhdeltä pöydältä, Levijoki iloitsee.

Levijoki toteaa, että pullonkaulana asiakkaiden auttamisessa on aikaisemmin ollut muun muassa se, että virkailijoilla on ollut liikaa asiakkaita. Jos asiakkaita ei opi tuntemaan, asettaa heitä helposti mekaanisesti eri laatikoihin.

– Avoimia työpaikkoja on alueella yllin kyllin, ja kovasta työvoimapulasta kärsitään monella alalla. Samaan aikaan moni työnhakija kertoo etsineensä töitä tosi kauan löytämättä mitään. Näitä häiriöitä pyrimme nyt poistamaan entistä yksilöllisemmällä tuella.

 

Kpedun työelämäpalvelupäällikkö Anu Haapasalo kertoo Kpedun panostavan kuntakokeiluun usean työntekijän voimin. Päätehtävänä näillä opinto- ja uraohjaajilla on löytää kuntakokeilun asiakkaille opiskelupolkuja, työpaikkoja, ja mahdollisuuksia työllistyä esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen tai rekrykoulutuksen kautta.

Yksi tähän työhön valjastettu on Kpedun uraohjaaja Marianne Leimio-Seppä. Hänen tehtävänään on auttaa asiakkaita ottamaan seuraavat askeleet opiskelu- tai urapolullaan.

– Minun luonani käy monenlaisia asiakkaita. Osalla on mieliala tosi matalalla, osa on hukassa omassa elämässään, ja osa taas on tosi lähellä työllistymistä. Minun tehtävänäni on haastatella heitä, ottaa selville heidän haaveensa ja työllistymisen esteet. Voimme esimerkiksi tehdä työhakemuksia ja harjoitella työhaastattelutilanteita. Voin tarvittaessa vaikkapa lähteä kaveriksi tutustumaan työpaikkoihin.

Leimio-Seppä kertoo nähneensä jo nyt kuntakokeilun hyviä tuloksia. Yksi juhlan päivä koitti pari viikkoa sitten, kun hän sai tietää sudanilaisen Jok Biong Kuolin työllistyneen henkilökohtaiseksi avustajaksi. Kuol kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen Leimio-Sepältä saatuun tukeen.

– Olen ammatiltani opettaja, ja muutin Suomeen vuonna 2004. Olen tehnyt lyhyitä työpätkiä vuosien varrella, ja välillä ollut työttömänä. Mariannen avulla sain nyt töitä Kokkolasta. Työnhaku on hankalaa, kun tulee eri kulttuurista. En voi tietää, mitä suomalaiset työnantajat haluavat hakijasta tietää, ja siinä Marianne oli suuri apu, ja teimmekin työhakemuksia yhdessä. Marianne auttoi minua liian paljon, Kuol toteaa kiitollisena.

 

Jok Biong Kuol työllistyi henkilökohtaiseksi avustajaksi

Kuvat: Eeva Huotari, Sanna Tamminen

Ajankohtaista

Kuntakokeilulla kohti onnistumisia – Jok Biong Kuol työllistyi uraohjaajan avulla

28.6.2021 klo 11:59


Kuntakokeilu on alkanut Keski-Pohjanmaalla. Kuvassa Anu Haapasalo, Sanna-Mari Levijoki sekä Marianne Leimio-Seppä

 

Työllisyyden kuntakokeilu on käynnistynyt Keski-Pohjanmaalla, ja maaliskuun alussa kokeilun piiriin siirtyi noin 2700 entistä TE-palveluiden asiakasta. Koulutusorganisaatiot toimivat kuntakokeilun tärkeinä yhteistyökumppaneina, ja asiakkaita pyritään auttamaan yhä paremmin työnhaku- tai opintopolullaan eteenpäin. Kokkolan kaupungin työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki kertoo että asiakkaiden luukuttaminen on yksi asia, mistä halutaan päästä eroon.

– Kuntakokeilun ja koulutusorganisaatioiden yhteistyö on tiivistä ja resursseja on ihan fyysisestikin siirretty koulutusorganisaatioista meidän tiloihimme iParkiin. Nyt voimme vanhalla työllisyystaloajattelulla edistää asiakkaan tilannetta eteenpäin yhdeltä pöydältä, Levijoki iloitsee.

Levijoki toteaa, että pullonkaulana asiakkaiden auttamisessa on aikaisemmin ollut muun muassa se, että virkailijoilla on ollut liikaa asiakkaita. Jos asiakkaita ei opi tuntemaan, asettaa heitä helposti mekaanisesti eri laatikoihin.

– Avoimia työpaikkoja on alueella yllin kyllin, ja kovasta työvoimapulasta kärsitään monella alalla. Samaan aikaan moni työnhakija kertoo etsineensä töitä tosi kauan löytämättä mitään. Näitä häiriöitä pyrimme nyt poistamaan entistä yksilöllisemmällä tuella.

 

Kpedun työelämäpalvelupäällikkö Anu Haapasalo kertoo Kpedun panostavan kuntakokeiluun usean työntekijän voimin. Päätehtävänä näillä opinto- ja uraohjaajilla on löytää kuntakokeilun asiakkaille opiskelupolkuja, työpaikkoja, ja mahdollisuuksia työllistyä esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen tai rekrykoulutuksen kautta.

Yksi tähän työhön valjastettu on Kpedun uraohjaaja Marianne Leimio-Seppä. Hänen tehtävänään on auttaa asiakkaita ottamaan seuraavat askeleet opiskelu- tai urapolullaan.

– Minun luonani käy monenlaisia asiakkaita. Osalla on mieliala tosi matalalla, osa on hukassa omassa elämässään, ja osa taas on tosi lähellä työllistymistä. Minun tehtävänäni on haastatella heitä, ottaa selville heidän haaveensa ja työllistymisen esteet. Voimme esimerkiksi tehdä työhakemuksia ja harjoitella työhaastattelutilanteita. Voin tarvittaessa vaikkapa lähteä kaveriksi tutustumaan työpaikkoihin.

Leimio-Seppä kertoo nähneensä jo nyt kuntakokeilun hyviä tuloksia. Yksi juhlan päivä koitti pari viikkoa sitten, kun hän sai tietää sudanilaisen Jok Biong Kuolin työllistyneen henkilökohtaiseksi avustajaksi. Kuol kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen Leimio-Sepältä saatuun tukeen.

– Olen ammatiltani opettaja, ja muutin Suomeen vuonna 2004. Olen tehnyt lyhyitä työpätkiä vuosien varrella, ja välillä ollut työttömänä. Mariannen avulla sain nyt töitä Kokkolasta. Työnhaku on hankalaa, kun tulee eri kulttuurista. En voi tietää, mitä suomalaiset työnantajat haluavat hakijasta tietää, ja siinä Marianne oli suuri apu, ja teimmekin työhakemuksia yhdessä. Marianne auttoi minua liian paljon, Kuol toteaa kiitollisena.

 

Jok Biong Kuol työllistyi henkilökohtaiseksi avustajaksi

Kuvat: Eeva Huotari, Sanna Tamminen