– Jännitys iskee varmaankin vasta pari päivää ennen kilpailuja. Tällä hetkellä harjoittelen päivittäin ja odotan innolla kilpailua ja kilpakumppaneiden näkemistä, kertoo Justiina.
Iina odottaa niin ikään muiden kilpailijoiden tapaamista ja uusien kaverisuhteiden syntymistä.
– Yksin ei hevosalalla pärjää! Tällä alalla tukiverkostot ovat tosi tärkeitä ja on hienoa, kun aina voi kysyä toiselta ammattilaiselta neuvoa ja apua, painottaa Iina.
Vaikka Justiina ja Iina kilpailevat yksilölajissa, ei kilpasisarien kanssa ole asetuttu poikkiteloin. Päinvastoin! Finaalin yhtenä ennakkotehtävänä on ollut tuottaa sosiaaliseen mediaan hevosalaa koskevaa sisältöä jo ennen finaalin varsinaisia kilpailupäiviä. Justiina kertookin vaihtaneensa ajatuksia Instagramissa muiden hevostenhoito-lajiin osallistuvien Taitaja-finalistien kanssa jo ennakkotehtävän aikana ja toteaa samaan hengenvetoon, että Iinakin on juuri äskettäin jakanut hänelle taitojaan muun muassa satulan sovittamiseen liittyen
Ennakkotehtävän lisäksi myös muut Taitaja2021-finaalin kilpailutehtävät on julkaistu etukäteen. Finaalissa kilpailijoiden tulee osata näyttää taitojaan muun muassa passihevosen hoitamisessa, hevosen terveystarkastuksen suorittamisessa ja valjastamiseen liittyvissä tehtävissä. Iina kertoo kaikkien tehtävien olevan hänen mieleensä, ja Justiina hihkaisee kengittämisen olevan finaalitehtävistä mieluisin.
Justiina ja Iina summaavat hevosalalla tarvittaviksi tärkeiksi ominaisuuksiksi ja taidoiksi rauhallisuuden, maalaisjärkisyyden ja hevosenhoitoon liittyvien perustaitojen hyvän hallinnan. Kilpailutilanteeseen oman lisämausteensa tuo uuden hevosen kanssa toimiminen. Molemmat nuoret ovat tottuneita käsittelemään sekä tuttuja että tuntemattomia hevosia, joten finaalitehtävään kuuluva passihevosen hoitaminen ei heitä hätkähdytä.
– Tottakai uuden hevosen kanssa ollaan aina alkuun vähän varovaisempia. Hevosta käsittelevän henkilön pitää osata lukea hevosta ja tulkita mistä hevonen tykkää, jotta voi ennakoida esimerkiksi mahdolliset potkimiset, kertoo Iina.
Ensimmäistä kertaa Taitaja-kilpailuihin suuntaa myös Justiinan ja Iinan valmentajana toimiva tallimestari Jannika Hämeenniemi, joka kehuu Iinan ja Justiinan olevan paitsi tunnollisia harjoittelijoita, myös rautaisia ammattilaisia, joilla on laaja-alainen osaaminen hevosten parissa toimimiseen. Kolmikko on harjoitellut yhdessä finaalia varten tiiviisti ja tavoitteellisesti. Kilpailutehtäviä on käyty kohta kohdalta läpi ja harjoiteltu varsinkin sellaisia osa-alueita, joissa on ollut vielä kehittämisen varaa. Kaikki hevosten hoitoon liittyvät toimenpiteet on harjoiteltu tekemään juuri niin kuin ne on opetussuunnitelmassa kerrottu.
– Esimerkiksi kilpailutehtävänäkin olevan kaviohauteen ja monet muut hevosenhoitoon liittyvät toimenpiteet voi tehdä usealla eri tavalla, mutta me olemme keskittyneet tekemään asiat juuri niin kuin se oppikirjan mukaan tehdään, Jannika kertoo.
Jannika mainitsee, että Kpedun hevosalalla niin ikään työskentelevä kollega Kirsi Kettunen on ollut kisoihin valmistautuessa suurena tukena ja auttanut valtavasti niin kisailijoita kuin valmentajaakin. Hänen kanssaan Iina ja Justiina ovat opetelleet ja kerranneet muun muassa kengittämistä ja valjastamista.
Vaikka kolmikko on keskittynyt harjoitteluun tunnollisesti ja suhtautuu tulevaan finaaliin rauhallisesti, voi jännitys silti iskeä yllättäen kilpailutilanteessa. Jannika mainitseekin henkisen tuen antamisen olevan valmentajan yksi tärkeimmistä tehtävistä finaalikoitoksen aikana.
– Kilpailutilanteessa pitäisi pystyä olemaan rauhallinen ja pitää pää kylmänä. Kun on harjoitellut tarpeeksi, voi koitokseen mennä rauhallisin mielin. Tehtävät menevät kyllä nappiin, kunhan jännitys pysyy kurissa, kertoo Jannika.
– Molemmat tytöt ovat jo nyt alansa ammattilaisia, ja on minulle suuri kunnia saada toimia kilpailussa valmentajana, kertoo Jannika ja jatkaa, että jo Suomen seitsemän parhaan joukkoon pääseminen on merkittävä saavutus, josta on varmasti nuorille hyötyä jatkossa työnhaussa tai yrittäjyyden aloittamisessa.
Nyt nostamme peukut pystyyn ja toivotamme tsemppiä finaaliin Justiina Tarvoselle ja Iina Lampelalle!
---
Taitaja2021 Oulu -finaalitapahtuma toteutetaan koronapandemian vuoksi uudella tavalla. Yhden ison yleisötapahtuman sijaan kilpailulajien finaalit järjestetään pääsääntöisesti hajautetusti Pohjois-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa 18.5. - 20.5.
Taitaja-kilpailu on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, jossa kilpaillaan nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Tänä vuonna lajeja on yhteensä 46. Kpedun opiskelijoista finaaliin saakka eteni seitsemän opiskelijaa: Iiro Hiltula (lajina huonekalupuuseppä), Riku Kalliokoski (automaatioasennus), Sakari Humalajoki ja Jani Simoinen (kappaletavara-automaatio, parilaji), Valtteri Verronen (verkkosivujen tuottaminen) sekä Iina Lampela ja Justiina Tarvonen (hevostenhoito). Kaksi viimeksi mainittua opiskelevat Perhon toimipaikassa, muut Kokkolan Ammattikampuksella.