Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Katso tästä juuri nyt

haussa olevat koulutukset!

Pitkälle vapaajaksolle miltei 36 vuoden jälkeen

31.7.2020 klo 14:04

 

Yhtymäjohtaja Liisa Sadeharju siirtyy tänään viettämään pitkää vapaajaksoa työskenneltyään miltei 36 vuotta Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän palveluksessa.

Sadeharjun työura alkoi silloisen Ammatillisen kurssikeskuksen kurssiopettajana Pietarsaaressa, jossa hän sai myös olla käynnistämässä laitoshuoltajien koulutusta. Sadeharju kertoo muistelevansa uransa alkuaikoja hymyissä suin.

-Lämmöllä muistelen niitä vuosia, kun sain työskennellä silloisessa kotikaupungissani Pietarsaaressa käynnistäen täysin uutta koulutusta. Se oli mielenkiintoista ja hauskaa aikaa, hän kertoo.

Kymmenen vuoden kouluttajauran jälkeen Sadeharju siirtyi vetämään laatu- ja itsearviointiprojekteja muutaman vuoden ajaksi. Jossain vaiheessa nimike muuttui koulutusjohtajaksi, ja silloin työnkuvaan sisältyi myös johtajan varahenkilönä toimiminen. Yhtymäjohtajaksi hän haki kaksi kertaa, vuosina 2007 ja 2012, jolloin hän tuli valituksi.

 

Kuvassa väistyvä yhtymäjohtaja Liisa Sadeharju poseeraa ulkona koiran kanssa.
Sadeharju vuonna 2006 Potinrannassa edesmenneen Pepi-koiransa kanssa. -Ykspihlaja ja Potinranta ovat edelleen vakiolenkkiseutujani, Sadeharju kertoo. 

 

Pitkän työuran samassa organisaatiossa tehneelle Sadeharjulle on työhön tuonut mielekkyyttä tehtävien ja työnkuvien muuttuminen vuosien varrella. Muutokset ovat tuoneet mukanaan mahdollisuuden oppia uutta.

-Sekin oli mielenkiintoista aikaa, kun aloin tehdä laatu- ja itsearviointiprojekteja, ja pääsin tutustumaan toimipaikkoihin ja ihmisiin kattavammin. Johtajuuskaudella taas olen saanut olla mukana uudenlaisissa verkostoissa, saanut ymmärrystä elinkeinoelämästä ja edunvalvontajärjestöistä sekä poliittisesta päätöksenteosta, hän toteaa.

-Lisäksi, kyllähän ammatillisen koulutuksen organisaatio tekee yhteiskunnan kannalta sellaista tärkeätä työtä, jonka arvoperustassa on helppo olla mukana, hän lisää.

Kolmen vuosikymmenen varrelle mahtuu monenlaisia muistoja ja tapahtumia. Sadeharju toteaa olevansa henkilönä sellainen, joka ei kovinkaan paljon vanhoja muistele, mutta löytyy mielen sopukoista silti sekä vaikeita että mukavia muistoja.

-Ne vuodet, jolloin jouduimme käynnistämään säästötoimet ja yt-neuvotteluita oli useampana vuonna, olivat totta kai raskaita. Varsinkin sellaiset säästötoimet olivat hankalia, joissa oli ratkaistavana toimipaikkojen tai joidenkin koulutusten lakkauttamiset. Luopuminen on ollut vaikeata henkilökunnalle ja opiskelijoille ja erityisesti myös toimipaikkojen tai koulutusten sijaintikunnille. 

Hyviä muistoja taas löytyy työyhteisöön liittyen. Sadeharju kehuu työyhteisöä hyväksi, vastuuntuntoiseksi ja tekeväksi.  

 

Kuvassa väistyvä yhtymäjohtaja Liisa Sadeharju juhlatunnelmissa.Tässä vietetään tyhy-tapahtumaa Kalajoella, jossa samalla juhlistettin Sadeharjun 50-vuotissyntymäpäivää.

 

-Voin sanoa, että olen kokenut työn mielekkääksi, minulla on ollut töissä ihan mukavaa, ja niin sen pitää mielestäni ollakin. Työ muodostaa ison osan ihmisen arjesta, ja siitä pitäisi jäädä ihan hyvät fiilikset, Sadeharju toteaa hymyillen.

-Ainoa kokemani haikeus tässä tilanteessa liittyykin niihin ihmisiin, jotka eivät jatkossa enää kuulu omaan arjen yhteisööni.  Haluankin vielä välittää lämpimät kiitokset yhteisistä Kpedu-vuosista kaikille työkavereille, luottamushenkilöille ja yhteistyökumppaneille.

Miksi hyvin työssään viihtyvä Sadeharju haluaa siirtyä vapaille markkinoille, vaikka eläkeikään olisi vielä muutama vuosi, saattaa joku pohtia. Sadeharju kertoo, että kaksi vuotta sitten alkaneen päätöksentekoprosessin taustalla oli sekä henkilökohtaisia että työhön liittyviä syitä.

-Kun ikää tulee, voimat vähenevät. Mieli haluaa tehdä sellaisia asioita, jotka vaativat aikaa ja terveyttä. Toiveena on, että olisi vielä edessä terveitä vapaita vuosia, joiden aikana saan nauttia retkeilystä, mökkeilystä ja ehkä matkustamisestakin. Kuntohan ei yleensä parane vanhenemisen myötä, Sadeharju toteaa.

Henkilökohtaisten syiden lisäksi Sadeharju on ajoittanut eronsa työn jatkuvuuden kannalta otolliseen ajankohtaan. Ensi kevään kuntavaalien myötä päätöksentekoelimien väki muuttuu, eikä Sadeharju halunnut jättää uuden johtajan valintaa uusille henkilöille uudessa tilanteessa.

-Ajattelin, että tämä on hyvä ajankohta jäädä pois.

Sadeharjun virka päättyy tänään 31.7, ja kapula siirtyy Ari Maunukselalle. Sadeharju kertoo toivovansa, että uusi johtaja pystyy ulkopuolisin silmin näkemään organisaation vahvuuksia ja tuomaan niitä esille.

-Uskon, että hänen eteläpohjalaisuutensa voi olla kovinkin hyödyksi, sillä me keskipohjalaiset emme usein osaa tuoda hyviä puoliamme esille. Me vain olemme hyviä, mutta emme meuhkaa siitä, Sadeharju toteaa hymyillen.

Eteläpohjalaisten luonteenpiirteiden lisäksi Sadeharju uskoo Maunukselan monipuolisen kokemuksen ammatillisesta koulutuksesta sekä yrityselämän laajan tuntemuksen koituvan koulutusyhtymän eduksi.

-Olemme johtoryhmässä tehneet pohjatyötä organisatorisen uudistuksen, valittujen strategisten painopisteiden, prosessimaisen toimintamallin sekä leanin sisään ajamiselle, joten kyllä siinä alkuun pääsee. Uskon, että ulkopuolelta tulleena hänellä saattaa olla hyviä toimintamalleja myös sellaisiin asioihin, jotka kaipaavat korjaamista.

Pois jääneenä Sadeharju ei siis koe tarvetta ohjata uutta johtajaa tehtävässään, vaan voi rauhassa suunnitella seuraavia retkiään.

-Kun jäädään pois, niin silloin jäädään pois, hän toteaa hymyillen. 

Kuvassa Liisa Sadeharju poseeraa ulkona lenkkelyasu päällään.
Vaeltaminen ja ulkona liikkuminen kuuluvat Sadeharjun harrastuksiin. Jatkossa niihin on enemmän aikaa.

 

Teksti: Martina Store

Kuvat: arkisto ja Eeva Huotari

Ajankohtaista

Pitkälle vapaajaksolle miltei 36 vuoden jälkeen

31.7.2020 klo 14:04

 

Yhtymäjohtaja Liisa Sadeharju siirtyy tänään viettämään pitkää vapaajaksoa työskenneltyään miltei 36 vuotta Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän palveluksessa.

Sadeharjun työura alkoi silloisen Ammatillisen kurssikeskuksen kurssiopettajana Pietarsaaressa, jossa hän sai myös olla käynnistämässä laitoshuoltajien koulutusta. Sadeharju kertoo muistelevansa uransa alkuaikoja hymyissä suin.

-Lämmöllä muistelen niitä vuosia, kun sain työskennellä silloisessa kotikaupungissani Pietarsaaressa käynnistäen täysin uutta koulutusta. Se oli mielenkiintoista ja hauskaa aikaa, hän kertoo.

Kymmenen vuoden kouluttajauran jälkeen Sadeharju siirtyi vetämään laatu- ja itsearviointiprojekteja muutaman vuoden ajaksi. Jossain vaiheessa nimike muuttui koulutusjohtajaksi, ja silloin työnkuvaan sisältyi myös johtajan varahenkilönä toimiminen. Yhtymäjohtajaksi hän haki kaksi kertaa, vuosina 2007 ja 2012, jolloin hän tuli valituksi.

 

Kuvassa väistyvä yhtymäjohtaja Liisa Sadeharju poseeraa ulkona koiran kanssa.
Sadeharju vuonna 2006 Potinrannassa edesmenneen Pepi-koiransa kanssa. -Ykspihlaja ja Potinranta ovat edelleen vakiolenkkiseutujani, Sadeharju kertoo. 

 

Pitkän työuran samassa organisaatiossa tehneelle Sadeharjulle on työhön tuonut mielekkyyttä tehtävien ja työnkuvien muuttuminen vuosien varrella. Muutokset ovat tuoneet mukanaan mahdollisuuden oppia uutta.

-Sekin oli mielenkiintoista aikaa, kun aloin tehdä laatu- ja itsearviointiprojekteja, ja pääsin tutustumaan toimipaikkoihin ja ihmisiin kattavammin. Johtajuuskaudella taas olen saanut olla mukana uudenlaisissa verkostoissa, saanut ymmärrystä elinkeinoelämästä ja edunvalvontajärjestöistä sekä poliittisesta päätöksenteosta, hän toteaa.

-Lisäksi, kyllähän ammatillisen koulutuksen organisaatio tekee yhteiskunnan kannalta sellaista tärkeätä työtä, jonka arvoperustassa on helppo olla mukana, hän lisää.

Kolmen vuosikymmenen varrelle mahtuu monenlaisia muistoja ja tapahtumia. Sadeharju toteaa olevansa henkilönä sellainen, joka ei kovinkaan paljon vanhoja muistele, mutta löytyy mielen sopukoista silti sekä vaikeita että mukavia muistoja.

-Ne vuodet, jolloin jouduimme käynnistämään säästötoimet ja yt-neuvotteluita oli useampana vuonna, olivat totta kai raskaita. Varsinkin sellaiset säästötoimet olivat hankalia, joissa oli ratkaistavana toimipaikkojen tai joidenkin koulutusten lakkauttamiset. Luopuminen on ollut vaikeata henkilökunnalle ja opiskelijoille ja erityisesti myös toimipaikkojen tai koulutusten sijaintikunnille. 

Hyviä muistoja taas löytyy työyhteisöön liittyen. Sadeharju kehuu työyhteisöä hyväksi, vastuuntuntoiseksi ja tekeväksi.  

 

Kuvassa väistyvä yhtymäjohtaja Liisa Sadeharju juhlatunnelmissa.Tässä vietetään tyhy-tapahtumaa Kalajoella, jossa samalla juhlistettin Sadeharjun 50-vuotissyntymäpäivää.

 

-Voin sanoa, että olen kokenut työn mielekkääksi, minulla on ollut töissä ihan mukavaa, ja niin sen pitää mielestäni ollakin. Työ muodostaa ison osan ihmisen arjesta, ja siitä pitäisi jäädä ihan hyvät fiilikset, Sadeharju toteaa hymyillen.

-Ainoa kokemani haikeus tässä tilanteessa liittyykin niihin ihmisiin, jotka eivät jatkossa enää kuulu omaan arjen yhteisööni.  Haluankin vielä välittää lämpimät kiitokset yhteisistä Kpedu-vuosista kaikille työkavereille, luottamushenkilöille ja yhteistyökumppaneille.

Miksi hyvin työssään viihtyvä Sadeharju haluaa siirtyä vapaille markkinoille, vaikka eläkeikään olisi vielä muutama vuosi, saattaa joku pohtia. Sadeharju kertoo, että kaksi vuotta sitten alkaneen päätöksentekoprosessin taustalla oli sekä henkilökohtaisia että työhön liittyviä syitä.

-Kun ikää tulee, voimat vähenevät. Mieli haluaa tehdä sellaisia asioita, jotka vaativat aikaa ja terveyttä. Toiveena on, että olisi vielä edessä terveitä vapaita vuosia, joiden aikana saan nauttia retkeilystä, mökkeilystä ja ehkä matkustamisestakin. Kuntohan ei yleensä parane vanhenemisen myötä, Sadeharju toteaa.

Henkilökohtaisten syiden lisäksi Sadeharju on ajoittanut eronsa työn jatkuvuuden kannalta otolliseen ajankohtaan. Ensi kevään kuntavaalien myötä päätöksentekoelimien väki muuttuu, eikä Sadeharju halunnut jättää uuden johtajan valintaa uusille henkilöille uudessa tilanteessa.

-Ajattelin, että tämä on hyvä ajankohta jäädä pois.

Sadeharjun virka päättyy tänään 31.7, ja kapula siirtyy Ari Maunukselalle. Sadeharju kertoo toivovansa, että uusi johtaja pystyy ulkopuolisin silmin näkemään organisaation vahvuuksia ja tuomaan niitä esille.

-Uskon, että hänen eteläpohjalaisuutensa voi olla kovinkin hyödyksi, sillä me keskipohjalaiset emme usein osaa tuoda hyviä puoliamme esille. Me vain olemme hyviä, mutta emme meuhkaa siitä, Sadeharju toteaa hymyillen.

Eteläpohjalaisten luonteenpiirteiden lisäksi Sadeharju uskoo Maunukselan monipuolisen kokemuksen ammatillisesta koulutuksesta sekä yrityselämän laajan tuntemuksen koituvan koulutusyhtymän eduksi.

-Olemme johtoryhmässä tehneet pohjatyötä organisatorisen uudistuksen, valittujen strategisten painopisteiden, prosessimaisen toimintamallin sekä leanin sisään ajamiselle, joten kyllä siinä alkuun pääsee. Uskon, että ulkopuolelta tulleena hänellä saattaa olla hyviä toimintamalleja myös sellaisiin asioihin, jotka kaipaavat korjaamista.

Pois jääneenä Sadeharju ei siis koe tarvetta ohjata uutta johtajaa tehtävässään, vaan voi rauhassa suunnitella seuraavia retkiään.

-Kun jäädään pois, niin silloin jäädään pois, hän toteaa hymyillen. 

Kuvassa Liisa Sadeharju poseeraa ulkona lenkkelyasu päällään.
Vaeltaminen ja ulkona liikkuminen kuuluvat Sadeharjun harrastuksiin. Jatkossa niihin on enemmän aikaa.

 

Teksti: Martina Store

Kuvat: arkisto ja Eeva Huotari