Koulutamme nuoret ja aikuiset

Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Tulevaisuuden osaajaksi

Yhteishaku 2024

Koronakriisi pakottaa päivittämään osaamista

28.4.2020 klo 11:57

Nyt jos koskaan on tärkeä pitää yrittäjän omasta ja yrityksen henkilöstön osaamisesta huolta ja vahvistaa kilpailukykyä: koronakriisi vain lisäsi tarvetta osaamisen kehittämiselle tai jopa uudelle työvoimalle. Ammatillinen koulutus tarjoaa hyviä mahdollisuuksia ja auttaa varmistamaan, että yrityksissä on osaavaa henkilöstöä myös tulevaisuudessa.

Menestyäkseen kilpailussa on yrittäjän päivitettävä koko ajan osaamistaan.

– Uudet tavat viestiä ja markkinoida ovat merkittävimpiä asioita oman toimialaosaamisen ohella. Juuri nyt elämme kriisissä, joten on tärkeää, että yritykset pysyvät olemassa ja miettivät myös kesän jälkeistä aikaa ja siihen liittyviä muutoksia, Mervi Järkkälä painottaa.

Hän on toimitusjohtaja Keski-Pohjanmaan Yrittäjissä.

Ammatillisen oppilaitoksen, yrittäjien ja yrittäjäjärjestön yhteistyössä kannattaa lähteä liikkeelle oman alueen yritysten tarpeista. Niiden perusteella kannattaa täsmentää yhteistyön tavoitteet ja eteneminen.

– Alueen elinvoimaisuus ja kilpailukykyisyys ovat suoraan verrannollisia koulutuksen määrään. Haemme yhteistyössä uutta osaamista tuleville alueen yritysten työntekijöille ja yrittäjille. Yritykset tarvitsevat ammattitaitoista työvoimaa, ja nyt kannattaakin pohtia tarpeita tulevaisuudessa, Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Kpedun työelämäpalvelupäällikkönä työskentelevä Anu Haapasalo vinkkaa.


Työelämässä oppiminen hyvä vaihtoehto opettaa ja oppia

Työelämässä oppiminen on hyvä vaihtoehto yritysten nykyisten osaajien kehittämiseksi ja uusien henkilöiden rekrytoimiseksi. Oppisopimus on kilpailuvaltti aloilla, joissa kilpaillaan osaavan työvoiman saamisesta. Koulutussopimus voi olla hyvä väylä opiskelijalle soveltaa oppimaansa työelämässä.

Moni opiskelija hyödyntää mahdollisuutta työskennellä oppisopimuksella, sillä siinä opiskelija on työsuhteessa ja saa palkkaa.

Yrittäjän oman osaamisen kehittämistä ei sovi unohtaa. Monella yrittäjällä on tarve kehittää esimerkiksi liiketoiminnan, yrittäjyyden, myynnin ja markkinoinnin osaamistaan tai digitaitojaan. Ammatillisena koulutuksena voi opiskella sekä tutkintoon johtavia koulutuksia että tutkinnon osia, ja lyhytkestoisia koulutuksia opiskelijan taustasta ja iästä riippumatta jatkuvan oppimisen periaatteella.

– Yrittäjien itsensä kouluttaminen on erityisen tärkeää. Olemme esimerkiksi yhteistyössä toteuttaneet Yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoryhmän, jossa yrittäjät saavat substanssiosaamisen kehittymisen lisäksi myös tärkeää ammatillista verkostoa itselleen, Mervi Järkkälä kertoo.

Opettajan rooli on olennainen opiskelijoiden työelämässä oppimisen onnistumiseksi. Keskeisiä taitoja yrittäjien kanssa toimimiseksi ovat vuorovaikutustaidot ja esiintymistaidot. Myös yrittäjyyskasvatuksen tuomaan positiiviseen asenteellisuuteen kannattaa kiinnittää oppilaitoksissa huomiota.

– Yritystapaamisissa on tärkeää, että on konkreettinen ja ymmärrettävä puheissaan. On hyvä esimerkiksi selventää, mitä opiskelijan henkilökohtainen suunnitelma tarkoittaa, sillä ammatillisen koulutuksen termit eivät ole itsestään selviä asioita yrittäjille, Mervi Järkkälä mainitsee.

Teksti: Anne Öhman
Kuva: Sini Sulkakoski
Artikkeli julkaistu Yrittäjä-lehdessä 28.4.2020. 

 

Mervi Järkkälä ja Anu Haapasalo rohkaisevat yrittäjiä olemaan yhteydessä alueensa oppilaitoksiin. 
– Osaamisen kehittäminen tuo suoraa hyötyä yritykselle. Toteutusta voidaan pohtia yhdessä, Anu Haapasalo sanoo.

 

Ajankohtaista

Koronakriisi pakottaa päivittämään osaamista

28.4.2020 klo 11:57

Nyt jos koskaan on tärkeä pitää yrittäjän omasta ja yrityksen henkilöstön osaamisesta huolta ja vahvistaa kilpailukykyä: koronakriisi vain lisäsi tarvetta osaamisen kehittämiselle tai jopa uudelle työvoimalle. Ammatillinen koulutus tarjoaa hyviä mahdollisuuksia ja auttaa varmistamaan, että yrityksissä on osaavaa henkilöstöä myös tulevaisuudessa.

Menestyäkseen kilpailussa on yrittäjän päivitettävä koko ajan osaamistaan.

– Uudet tavat viestiä ja markkinoida ovat merkittävimpiä asioita oman toimialaosaamisen ohella. Juuri nyt elämme kriisissä, joten on tärkeää, että yritykset pysyvät olemassa ja miettivät myös kesän jälkeistä aikaa ja siihen liittyviä muutoksia, Mervi Järkkälä painottaa.

Hän on toimitusjohtaja Keski-Pohjanmaan Yrittäjissä.

Ammatillisen oppilaitoksen, yrittäjien ja yrittäjäjärjestön yhteistyössä kannattaa lähteä liikkeelle oman alueen yritysten tarpeista. Niiden perusteella kannattaa täsmentää yhteistyön tavoitteet ja eteneminen.

– Alueen elinvoimaisuus ja kilpailukykyisyys ovat suoraan verrannollisia koulutuksen määrään. Haemme yhteistyössä uutta osaamista tuleville alueen yritysten työntekijöille ja yrittäjille. Yritykset tarvitsevat ammattitaitoista työvoimaa, ja nyt kannattaakin pohtia tarpeita tulevaisuudessa, Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Kpedun työelämäpalvelupäällikkönä työskentelevä Anu Haapasalo vinkkaa.


Työelämässä oppiminen hyvä vaihtoehto opettaa ja oppia

Työelämässä oppiminen on hyvä vaihtoehto yritysten nykyisten osaajien kehittämiseksi ja uusien henkilöiden rekrytoimiseksi. Oppisopimus on kilpailuvaltti aloilla, joissa kilpaillaan osaavan työvoiman saamisesta. Koulutussopimus voi olla hyvä väylä opiskelijalle soveltaa oppimaansa työelämässä.

Moni opiskelija hyödyntää mahdollisuutta työskennellä oppisopimuksella, sillä siinä opiskelija on työsuhteessa ja saa palkkaa.

Yrittäjän oman osaamisen kehittämistä ei sovi unohtaa. Monella yrittäjällä on tarve kehittää esimerkiksi liiketoiminnan, yrittäjyyden, myynnin ja markkinoinnin osaamistaan tai digitaitojaan. Ammatillisena koulutuksena voi opiskella sekä tutkintoon johtavia koulutuksia että tutkinnon osia, ja lyhytkestoisia koulutuksia opiskelijan taustasta ja iästä riippumatta jatkuvan oppimisen periaatteella.

– Yrittäjien itsensä kouluttaminen on erityisen tärkeää. Olemme esimerkiksi yhteistyössä toteuttaneet Yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoryhmän, jossa yrittäjät saavat substanssiosaamisen kehittymisen lisäksi myös tärkeää ammatillista verkostoa itselleen, Mervi Järkkälä kertoo.

Opettajan rooli on olennainen opiskelijoiden työelämässä oppimisen onnistumiseksi. Keskeisiä taitoja yrittäjien kanssa toimimiseksi ovat vuorovaikutustaidot ja esiintymistaidot. Myös yrittäjyyskasvatuksen tuomaan positiiviseen asenteellisuuteen kannattaa kiinnittää oppilaitoksissa huomiota.

– Yritystapaamisissa on tärkeää, että on konkreettinen ja ymmärrettävä puheissaan. On hyvä esimerkiksi selventää, mitä opiskelijan henkilökohtainen suunnitelma tarkoittaa, sillä ammatillisen koulutuksen termit eivät ole itsestään selviä asioita yrittäjille, Mervi Järkkälä mainitsee.

Teksti: Anne Öhman
Kuva: Sini Sulkakoski
Artikkeli julkaistu Yrittäjä-lehdessä 28.4.2020. 

 

Mervi Järkkälä ja Anu Haapasalo rohkaisevat yrittäjiä olemaan yhteydessä alueensa oppilaitoksiin. 
– Osaamisen kehittäminen tuo suoraa hyötyä yritykselle. Toteutusta voidaan pohtia yhdessä, Anu Haapasalo sanoo.