Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Varaa aika jälkiohjaukseen

Vapaita paikkoja 7.8. alkavissa koulutuksissa

Katso koulutukset täältä

 

 

 

 

 

 

Ajankohtaista

Ammattikampuksella valmistellaan huippumoderneja oppimisympäristöjä

4.5.2017 klo 10:58
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymällä on käynnissä mittava hanke teollisuuden alojen opetuksen ja oppimisympäristöjen modernisoimiseksi.  
Ammattikampus 2020 -hankkeessa uusitaan ensin metallialan opetustilat ja laitteet Talonpojankatu 6:ssa. Metallihalli saneerataan pala palalta ja halliin hankitaan muun muassa hitsaussimulaattoreita sekä särmäyspuristin. Lisäksi ammattiopiston koko konekanta siirtyy tiloihin, jolloin laitekanta muodostaa huippuympäristön.   

Myös rakennus-, pintakäsittely- ja talonrakennusalojen tilat uusitaan Talonpojankadun toisessa päässä. Pintakäsittelyalalle rakennetaan ammattimainen maalauskammio sekä pintakäsiteltävien tuotteiden esikäsittely- ja hiontakammio. Talonrakentajat saavat tuotantolinjan taloelementtien valmistukseen ja LVI-ala hybridilämmityslaitteistot. Lisäksi hankitaan ajosimulaattoreita logistiikka- ja maanrakennusalalle sekä luonnonvara-alalle Kannukseen. 

- Otamme ison askeleen teollisten alojen opetuksen ja vetovoimaisuuden kehittämisessä. Ensi lukuvuoden aikana aikuisten ja nuorten koulutus yhdistyy ammatillisen koulutuksen reformin myötä, ja sitäkin silmällä pitäen kehitämme opetusta ja opetustiloja. Projekti avaa myös uusia mahdollisuuksia yritysyhteistyöhön esimerkiksi talotehtaiden kanssa, kertoo teollisuuden ja rakentamisen alojen aikuiskoulutuspäällikkö Toni Uunila.  

Perustaidot jatkossakin oppilaitoksesta  

Merkittävä osa projektia on opetusmenetelmien kehittäminen. Ammatillisessa koulutuksessa on käynnissä suurin uudistus kahteen vuosikymmeneen. Yksi osa uudistusta on työssäoppimisen osuuden lisäys.  
- Perusasiat on silti jatkossakin opittava oppilaitoksessa. Modernit ja tulevaisuuteen tähtäävät oppimisympäristöt ovat tärkeitä, jotta opiskelija on valmis työssäoppimisjaksoille yrityksiin, sanoo projektipäällikkö, kone- ja metallialan kouluttaja Arto Alapiha. 

Pelikansalle sopivaa opiskelua  

Sosiaali- ja terveysalalla sekä metsäalalla simulaattorit ovat jo tuttu juttu. Nyt simulaatiopedagogiikka otetaan kiinteäksi osaksi uusia metallialan opetussuunnitelmia. Myös logistiikka- ja maanrakennusalalla otetaan uutena koulutusmuotona käyttöön ajosimulaattorit. 

- Simulaattori on loistava keino perusasioiden opetteluun. Laite opettaa esimerkiksi hitsaamisen vaihe kerrallaan ja antaa välitöntä palautetta. Olemme testanneet eri valmistajien laitteita yhdessä aikuisopiskelijoiden kanssa, ja palaute on ollut innostunutta. Voisin kuvitella, että nuoretkin kiinnostuvat simulaattorin pelimäisestä maailmasta, Alapiha kertoo.   

Simulaatiopedagogiikka ottaa huomioon erilaiset oppijat, kuten maahanmuuttajat, jotka pystyvät valitsemaan laitteesta opastuksen omalla äidinkielellään. Asioiden opettelu simulaattorilla on myös turvallisempaa kuin suoraan vaikkapa maansiirtokoneen puikkoihin hyppääminen. Simulaattori ei korvaa opettajaa, mutta toimii hyvänä lisänä opetuksessa.   

Ammattikampus 2020 on saanut osan rahoituksesta Euroopan aluekehitysrahastosta Keski-Pohjanmaan liiton koordinoimana. Hankkeen kokonaisbudjetti on vajaa 2 miljoonaa euroa, josta saneeraukseen on varattu 950 000, laitehankintoihin 800 000 ja kehityshankkeeseen 100 000 euroa. Kyseessä on yksi suurimmista Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamista hankkeista.  

Lisätietoja: projektipäällikkö Arto Alapiha, p. 044 725 0820