Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Varaa aika jälkiohjaukseen

Vapaita paikkoja 7.8. alkavissa koulutuksissa

Katso koulutukset täältä

 

 

 

 

 

 

Ajankohtaista

Opiskelijatyönä Talonpojankadulle rakennettavat paritalot harjannostajaisvaiheessa – harjannostajaistilaisuus järjestettiin 15.2.

17.2.2017 klo 13:28

DSC_0031

Täysin opiskelijatyönä rakennettavat kaksi kaksikerroksista paritaloa Talonpojankatu 23:ssa ovat edenneet harjannostajaisvaiheeseen. Kokkolan Ammattikampuksella sijaitsevan kohteen rakentaminen alkoi syyskuussa 2014.

Paritalotyömaa toimii oivallisena oppimisympäristönä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston toisen ja kolmannen vuoden rakennusalan, talotekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, pintakäsittelyalan, puualan sekä logistiikka- ja maarakennusalan opiskelijoille. Tämän kohteen sijainti suosii, sillä se sijaitsee aivan rakennusalan ja muiden rakennusklusteriin kuuluvien opintoalojen oppimisympäristöjen läheisyydessä. 

DSC_0011

Paritalojen lisäksi opiskelijat tekevät tontille myös autokatoksen ja varastorakennuksen.  Talo A:n kerrosala on 248 m² ja talo B:n 303 m². Paritalojen arvioitu valmistuminen on B-talon osalta kevät 2018 ja A-talon syksy 2018. Rakennushankkeen kokonaisbudjetti on noin 950.000 euroa. 

Ammattikampuksen Opiskelijaravintola Menuetissa 15.2. järjestettyyn harjannostajaistilaisuuteen osallistuivat runsaslukuisesti rakentajina ammattiopiston eri opintoalojen opiskelijat. Rakennuttajan edustajana puheenvuoron käytti Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän johtaja Liisa Sadeharju. Paritalojen pääsuunnittelija Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy:n puolesta puhui toimitusjohtaja Kyösti Marjanen.

Tilaisuuden avaussanat lausui ja tilaisuuden juonsi Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rehtori Sirkku Purontaus. Lisäksi puheenvuoron käyttivät projektin vastaava työnjohtaja, rakennusalan päätoiminen tuntiopettaja Tomi Iso-Kungas ja projektipäällikkö Veli-Matti Isoaho. Harjannostajaisia edelsi rakennustyömaahan tutustuminen.

Seitsemän eri osaamisalan opiskelijat osallistuvat tähän rakennusprojektiin
DSC_0041

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rakentamisen toimialaan kuuluvien opintoalojen opiskelijoille tulevat tutuiksi tässä oikeassa työmaaympäristössä kaikki rakennusprojektin eri vaiheet.  Rakennusalan opiskelijat pääsevät tekemään tässä kohteessa kaikkia rakennusalan töitä aina perustuksista vesikattoon sekä ulkoverhous- ja sisävalmistusvaiheen töihin. Sähköasentaja- ja putkiasentajaopiskelijat tekevät tällä työmaalla oman alansa töitä. Maalarit maalaavat ja tapetoivat. Puuseppäopiskelijat tekevät kiintokalusteita keittiöön, kodinhoitohuoneeseen ja muihin tiloihin sekä osin asentavatkin kiintokalusteita. Logistiikka-alan opiskelijat kuljettavat kaikenlaista tavaraa ja massaa. Myös maarakennusalan opiskelijat ovat osallistuneet tähän paritaloprojektiin tekemällä perustuksia ja maansiirtoa. Rakentamisen toimialaan kuuluvien opintoalojen keskinäinen yhteistyö on olennaisen tärkeää, jotta pysytään sovitussa aikataulussa ja siten ei muodostu turhia odotusaikoja.

Teline- ja elementtirakentamista – sääsuoja käytössä

Tällä työmaalla rakennusalan opiskelijat voivat suorittaa osana opintojaan myös telinerakentamisen tutkinnonosan. Opiskelijat ovat voineet opiskella myös elementtirakentamista, sillä seinäelementit on tehty rakennusalan työsalissa.

Huomionarvoista on myös, että koko kohteen päälle rakennettiin sääsuoja, jonka sisällä rakentaminen tapahtui ideaalissa työskentelyolosuhteissa. Talon B perustukset opiskelijat tekivät paikallavalutekniikalla siihen liittyvine muotti- ja raudoitustöineen. Talon A perustuksiin opiskelijat tekivät betonielementit kokkolalaisella elementtitehtaalla, joten he pääsivät tutustumaan tarkemmin myös elementtitehtaan toimintaan.

Mukana myös Taitaja2017-finalisti Helinä Hiltula
DSC_0076

Puusepäksi toista vuotta opiskeleva Helinä Hiltula on valmistanut erilaisia kiintokalusteita paritaloon, muun muassa keittiökalusteita ja kodinhoitohuoneen kalusteita. Ammattiosaamisen näyttönä Hiltulalla oli keittiön sisälaatikollisen korkean komerokaapin valmistus. - Tässä vaiheessa olen oppinut, miten eri kalusteita tehdään erilaisten standardien mukaisesti, kalusteiden mitoituksesta, piirustusten luvusta, laadukkaasta ja mittatarkasta työskentelystä ja mitä erilaisia mekanismeja kalusteisiin tulee, Hiltula kertoo.

Kalusteiden asennus on Hiltulalle ammatillinen valinnainen tutkinnon osa. Kalusteiden asennustyö realisoituu hänellä tulevana syksynä. - Asennusvaiheessa pääsee näkemään, miten oikeissa työmaaolosuhteissa toimitaan. Opiskeluun tulee todenmukaisen työelämän tuntumaa. Samalla näkee muidenkin opintoalojen opiskelijoiden työskentelyä, Hiltula toteaa. Helinä Hiltula on selviytynyt Helsingin Messukeskuksessa toukokuussa järjestettäviin ammattitaidon SM-kilpailujen finaaliin huonekalupuuseppä-lajissa.

Sähköasentajaopiskelijoilta saatua palautetta työmaatyöskentelystä

Kolmannen vuoden sähköasentajaopiskelijoiden mielestä tällä työmaalla työskentelyn myötä oppii toimimaan oikeassa työmaaympäristössä ja samalla huomioimaan myös muut eri alojen toimijat. Yhteistyötaitojen ohella työmaatyöskentely kehittää myös ongelmanratkaisukykyä ja kädentaitoja työelämää varten. Lisäksi se opettaa huolellisuuteen ja tarkkuuteen sekä vastuullisuuteen eli oman työn laadun varmistamiseen. Konkreettisena hyötynä pidetään myös tuntuman saamista oikeiden sähkötöiden suuruudesta sekä sähkö- ja rakennuspiirustuksien tulkitsemisen oppimista todellisessa mittakaavassa.

Yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa ja kaikkien toimijoiden huomioimista

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rakennusalan ja muiden rakennusklusterin opinto-alojen opiskelijoille tarjoutuu mahdollisuus toimia yhteistyössä myös rakennushankkeen eri toimijoiden kanssa, jolloin työmaalla tehtävän yhteistyön merkityksen tärkeys ja arvo konkretisoituvat ja havainnollistuvat opiskelijoille. Rakentaminen on siis myös yhteistyötä ja toisten huomioimista.

Työelämäyhteistyötä paikallisten urakoitsijoiden kanssa on tehty ja tehdään muun muassa nosto-, kuljetus-, teline/sääsuoja- ja maanrakennustöissä sekä muiden rakennusklusterin opintoalojen yrittäjien kanssa.

Ensimmäinen opiskelijatyönä rakennettu talo valmistui vuonna 1970 – kokonaismäärä jo noin 50

Opiskelijatyönä rakennettavilla omakotitaloilla on jo pitkä perinne, sillä ensimmäinen Kokkolan ammattikoulun – nykyisin Keski-Pohjanmaan ammattiopisto – opiskelijatyönä rakentama talo valmistui vuonna 1970 Pensarintien varteen. Yhteensä taloja on rakennettu Kokkolan seudulle jo miltei viitisenkymmentä. Tätä nyt harjannostajaisvaiheeseen edennyttä Talonpojankadun paritaloprojektia edelsi Puntusharjun asuntoalueelle Sateenkaareen opiskelijatyönä rakennetut kaksi omakotitaloa, joista jälkimmäinen valmistui ja myytiin tämän vuoden tammikuussa.

Paritalojen pääsuunnittelija:

 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto J. Paloranta Oy

Paritalojen erikoissuunnittelijat:

 • Sähkö: Kokkolan LVIS-Palvelu Oy
 • KVV- ja IV-suunnittelu: K-P:n LVI-suunnittelutoimisto Oy
 • Rakennesuunnittelu: IdeaStructura Oy (ent. Insinööritoimisto Nissilä & Cygnel Oy)

Työpäällikkö ja rakennusprojektin vastuuhenkilöt opintoaloittain:

 • Työpäällikkö Veli-Matti Isoaho
 • Paritaloprojektin vastaava työnjohtaja, rakennusalan päätoiminen tuntiopettaja Tomi Iso-Kungas
 • Rakennusalan lehtori Jorma Latvala
 • Talotekniikan lehtori Kimmo Nykänen
 • Sähkö- ja automaatiotekniikan päätoiminen tuntiopettaja Risto Palin
 • Pintakäsittelyalan päätoiminen tuntiopettaja Jari Piispanen
 • Puualan päätoiminen tuntiopettaja Arto Mäenpää
 • Auto- ja kuljetusala: koulutuspäällikkö Pekka Luoma

Rakennusprojekti ennakoi osaltaan ammatillisen koulutuksen reformia ja raja-aitojen kaatumista

Nämä harjannostajaiset olivat viimeiset tässä muodossaan. Tuleva ammatillisen koulutuksen reformi uudistaa ja muuttaa  vuoden 2018 aikana Keski-Pohjanmaan ammattiopiston pientalorakentamista siten, että jatkossa työmaakohteita toteuttavat yhdessä nuoret ja aikuiset rakennusalan sekä muut rakentamisen toimialaan kuuluvien opintoalojen opiskelijat. Toimialan toiminnot ja tilat keskitetään Kokkolan Ammattikampuksella saman katon alle osoitteeseen Talonpojankatu 10.