Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Varaa aika jälkiohjaukseen

Vapaita paikkoja 7.8. alkavissa koulutuksissa

Katso koulutukset täältä

 

 

 

 

 

 

Ajankohtaista

Kpedu järjestää laboranttilajin Taitaja2017-semifinaalin 1.2.

27.1.2017 klo 09:59

IMG_7514

Eri lajien semifinaaleissa mukana 29 Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijaa

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto järjestää laboranttilajin Taitaja-semifinaalin keskiviikkona 1.2. Kokkolan Ammattikampuksella toteutettavaan yksipäiväiseen semifinaaliin osallistuu yhteensä 15 laboranttiopiskelijaa eri puolilta Suomea. Keski-Pohjanmaan ammattiopistoa semifinaalissa edustavat laboratorioalan opiskelijat Sini Kivioja ja Jani Haasala. Kilpailun tuomaristo koostuu pääosin alan työelämän edustajista.

Semifinaalin kuusi parasta opiskelijaa selviytyy Helsingin Messukeskuksessa toukokuussa järjestettävän Taitaja2017-finaalitapahtuman laboranttilajin loppukilpailuun. Nelipäiväinen nuorten ammattitaidon SM-kilpailut – Taitaja2017 on Suomen suurin ja merkittävin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma sekä tänä vuonna myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma.  

Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta 29 opiskelijaa Taitaja2017-semeissä

Tammi- ja helmikuussa käytäviin valtakunnallisiin lähes 50 Taitaja2017-semifinaaliin osallistuu neljän viikon aikana noin 1.550 ammattiin opiskelevaa, joista parhaat selviytyvät lajikohtaisesti Helsingin finaalitapahtumaan kamppailemaan ammattitaidon suomenmestaruuksista.  

Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta Taitaja2017-semifinaaleihin osallistuu 29 opiskelijaa 11 eri lajissa. Laboranttilajin Sini Kiviojan ja Jani Haasalan ohella muut semifinaaleissa kilpailevat opiskelijat ovat seuraavat, suluissa laji: Miika Lauri ja Riku Pöyhtäri (autonasennus), Juuso Känsälä ja Valtteri Hakala (kuljetuslogistiikka), Markus Poutanen (tietojenkäsittely), Johan Händelin ja Jonas Händelin (verkkosivujen tuottaminen), Hawa Sesay ja Johannes Karppinen (asiakaspalvelu ja myynti), Jenni Kola (lähihoitaja), Iida Korhonen, Iina Leponiemi, Janina Hannula ja Jenna Huhtala (hevosenhoito), Ilona Jahkola ja Selina Saimala (eläintenhoito), Helinä Hiltula (huonekalupuuseppä), Martta Karppinen ja Saara Mouru (maalaus ja tapetointi), Joel Karppi ja Ossi Pöyhtäri (sähköasennus), Matias Kangastie ja Tobias Pajukangas (automaatioasennus), Kalle Piippo ja Teppo Syrjälä sekä Sampo Aho ja Sami Vuori (mekatroniikka, parilaji)

Laboranttilajin semifinaalin tehtävät ja arviointi pähkinänkuoressa

Kokkolan Ammattikampuksella ensimmäistä kertaa kilpailtavan laboranttilajin semifinaali on yksilökilpailu. Aikaa tehtävälliseen mitta-analyysiin on varattu 15 semifinalistille yhteensä neljä tuntia ja työpisteen siistimiseen 30 minuuttia. Semifinalistit saavat tutustua kilpailupaikkaan ohjatusti 20 minuuttia ennen varsinaisen kisan alkua.

Semifinalistien tehtävänä on määrittää näytteen metallipitoisuus titraamalla. Työhön sisältyvät muun muassa tarvittavat liuoslaskut, liuoksen valmistaminen, näytteiden käsittely sekä tuloksen laskeminen, arvioiminen ja raportointi.

Kokonaispistemäärä on maksimissaan 100. Arvioinnissa noudatetaan seuraavaa viisiosaista moduulirakennetta: 1. laboratoriotyön suunnittelu ja kokonaisuuden hallinta, 2. työmenetelmien, välineiden ja materiaalin hallinta, 3. työn perustana olevan tiedon hallinta, 4. elinikäisen oppimisen avaintaidot ja 5. tuloksen oikeellisuus.

Arviointikriteereissä huomioidaan (5 %) myös Taitaja-kilpailun pakolliset teemat eli yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Laboranttilajin tuomarit pääosin alan työelämästä

Laboranttilajin tuomareina toimivat Freeport Cobalt Oy:n, Boliden Kokkola Oy:n, Eurofins Scientific Finland Oy Kokkolan ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) sekä Neste Oil:in (Porvoo) ja SeiLab Oy:n (Seinäjoki) edustajat.

Lisäksi tuomareita tulee myös Stadin ammattiopistosta ja Turun ammatti-instituutista.

Työnantajien sponsoroimien tuomareiden lisäksi VWR International Finland lahjoittaa semifinaaliin tarvikkeita ja reagensseja.

Kilpailijoiden huoltajat lähtevät semifinaalin alettua tutustumaan Freeport Cobalt Oy:n laboratorioon.

Mia Pirttimaa laboranttilajin semifinaalikoordinaattori – useampi ammattiopiston opettaja mukana lajien ohjausryhmissä

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston laboratorioalan päätoiminen tuntiopettaja Mia Pirttimaa vastaa laboranttilajin semifinaalin käytännön järjestelyistä. Pirttimaa kuuluu myös laboranttilajin valtakunnalliseen ohjausryhmään.

Taitaja2017-lajien ohjausryhmissä vaikuttavat myös Keski-Pohjanmaan ammattiopiston lehtori Juhani Kuivaniemi (lajina tietojenkäsittely), päätoiminen tuntiopettaja Jussi Rajaniemi (verkkosivujen tuottaminen), lehtori Piritta Pärssinen (eläintenhoito) ja päätoiminen tuntiopettaja Marianne Hyyrynen (hevostenhoito). Lisäksi iso joukko muitakin Kpedun opettajia valmentaa Keski-Pohjanmaan ammattiopiston semifinalisteja.