Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Varaa aika jälkiohjaukseen

Vapaita paikkoja 7.8. alkavissa koulutuksissa

Katso koulutukset täältä

 

 

 

 

 

 

Hevosen käyttäytymisestä ja oppimisesta luento Ammattikampuksella

16.9.2016 klo 12:19

Anna Kilpeläinen luennoi Kpedun Ajantasalla-hankkeen Kokkolan Ammattikampuksen auditoriossa 15.9. järjestämässä tilaisuudessa. Kilpeläinen on hevosten oppimiseen ja käyttäytymiseen erikoistunut ratsastuksenohjaaja, eläintenkouluttaja, kasvatustieteen ammattilainen ja päätoiminen hevosalan yrittäjä. Hevosten kanssa Kilpeläinen on työskennellyt yli 25 vuotta; opettajana ratsastuskouluissa, valmentajana ja hevostenkouluttajana sekä nykyisin siis myös luennoitsijana.Ajantasalla_hevoset_hanke2
Kuvassa Sirpa Puusaari (Kaustisen toimipaikan koulutuspäällikkö), Annamari Heikkilä (Kaustisen toimipaikan aikuisopiskelija), luennoitsija Anna Kilpeläinen, Toini Immonen (Kaustisen toimipaikan hevostalouden tuntiopettaja) ja Marjo Kaivolahti (kouluttaja, Kaustisen toimipaikka).

Kilpeläinen käsitteli Ammattikampuksen auditoriossa pitämässään luennossa muun muassa eläinten käyttäytymistiedettä, hevosen koulutuksen tarvetta ja lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, hevosta oppijana sekä hevosen kouluttamisen teoriaa, käyttäytymishaasteita ja liikkumistavan muokkaamista.

Kilpeläinen antaa tunnustusta Kpedun Kaustisen toimipaikalle

Kilpeläinen on suorittanut Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Kannuksen toimipaikan toteuttaman eläintenkouluttajan ammattitutkinnon. Tänä syksynä Kilpeläinen on työskennellyt Kpedun Kaustisen toimipaikassa eläintenkouluttajakurssin opettajana toimiessaan nykyisin valtakunnallisesti eläintenkouluttajan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen hevosopettajana.

Kilpeläinen kiittelee sitä, miten onnistuneesti Kaustisen toimipaikassa on saatu integroitua uusi tutkinto ja sen osia osaksi siellä tapahtuvaa muuta opetusta sekä mahdollistettu hevosiin erikoistuvien eläintenkouluttajien opiskella lähijaksoillaankin aidossa hevosympäristössä.

Pitkäaikainen yhteistyö eläinkouluttaja Tuire Kaimion kanssa

Kilpeläinen kertoo, että vuosien ja kokemuksen myötä hänen toiminnassaan entistä keskeisempään asemaan on noussut hevosen terveys ja hyvinvointi. Kilpeläinen on tehnyt 15 vuotta tiivistä yhteistyötä eläinkouluttaja, eläintietokirjailija Tuire ”Tuikku” Kaimion kanssa. Tuikun opissa Kilpeläinen on perehtynyt hevosten käyttäytymiseen, oppimisen lainalaisuuksiin ja koulutusmenetelmiin. Kaimion ohella Kilpeläistä on urallaan siivittänyt eteenpäin ranskalainen kouluratsastusvalmentaja, eversti Christian Carde.

Hevosen hyvinvointi ja elämänmittainen prosessi

Kilpeläisellä erityispaino koulutuksessa on hevosen hyvinvoinnilla. - Hevosen tulee ymmärtää, mitä siltä odotetaan sekä työskennellä rentona ja motivoituneena. Kilpeläinen toteaa myös, että hyvinvoivan ja motivoituneen hevosen kanssa on saavutettavissa kokemuksia, joiden ansiosta hevosharrastus ja -ammatti on mielekästä, innostavaa ja kehittävää.

Hevosen oppimisen lainalaisuuksien ja lajityypillisen käytöksen ymmärtäminen antavat avaimet kouluttaa hevosta tehokkaasti siten, että hevosen hyvinvoinnista huolehditaan: stressaantumisen välttäminen ja käyttäytymistarpeiden huomioiminen tekevät koulutuksesta myös hevosen kannalta miellyttävää.

Kilpeläisen mukaan oppiminen hevosihmiseksi ja ratsastajaksi on elämänmittainen prosessi. - Valmiiksi tuskin tullaan milloinkaan, mutta matka kokonaisuudessaan on antoisa.

Kommentteja luennosta

Kaustisen toimipaikassa hevostalouden perustutkintoa aikuiskoulutuksena suorittava Annamari Heikkilä aikoo jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, että hevosen on fyysisesti hyvä olla sitä koulutettaessa. Toisin sanoen että hevonen on terve ja kykenee kaikin puolin suoriutumaan pyydetyistä tehtävistä, on oikealla mielellä, varusteet ovat sopivia yms.

Saman toimipaikan opettajaa Toini Immosta miellytti Kilpeläisen luennossa myös käytännönläheisyys ja luentoon sisältyneet selkeän havainnollistavat videoesimerkit. - Luennolta saatu tieto avasi silmät näkemään vieläkin tarkemmin hevosen koulutustilanteet. Luennon myötä sai myös lisää konkreettisia työkaluja ja paljon oikeaa asennetta hevosen kouluttamiseen. Molemmat kiittivät mielenkiintoisen luennon järjestämisestä.

Perhon toimipaikassa nuorten ammatillista perustutkintoa hevostaloudessa ensimmäistä vuotta suorittava Helmiina Hertteli oppi Kilpeläisen luennolla hevosten käyttäytymisestä paljon. - Oppimani vaikuttaa varmasti omaan käyttäytymiseeni hevosten kanssa. Herttelin mukaan mielenkiintoista oli myös se, että hevoselle täytyy opettaa sama asia molemmista suunnista ja eri paikoissa, jotta se osaa sen.

Seuraava hankkeen järjestämä tilaisuus Kaustisella 17.11., luennoitsijana Heli Hyytiäinen

Viime joulukuussa käynnistynyt kolmivuotinen Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallinnoima Ajantasalla-hanke välittää tietoa maatalous-, hevos- ja turkisalan toimijoille ajankohtaisista asioista järjestämällä mm. seminaareja, luentoja ja infotilaisuuksia. 

Hankkeen seuraava tilaisuus järjestetään 17.11. Kaustisen Evankelisen Opiston auditoriossa. Luennoitsijana on eläinfysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti ja filosofian tohtori Heli Hyytiäinen, joka luennoi hevosen tuki- ja liikuntaelimistön rakenteesta ja biomekaniikan perusteista sekä lajikohtaisista liikkumiseen liittyvistä tekijöistä.

Ajantasalla-hankkeen yhteistyötoimijat, toteutusalue ja rahoittajat

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ohella hankkeen muut yhteistyötoimijat ovat ProAgria Keski-Pohjanmaa, MTK Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Suomen Turkiseläinten kasvattajat ry. Hankevastaavana toimii projektikoordinaattori Ritva Jaakkola Kpedun Kannuksen toimipaikasta sekä projektityöntekijöinä kouluttaja Marjo Kaivolahti (hevosala) Kaustisen ja kouluttaja Tapio Hernesniemi (turkisala) Kannuksen toimipaikasta.

Hankkeen toteutusalue kattaa Keski-Pohjanmaan maakunnan lisäksi myös Pohjois-Pohjanmaalta Kalajoen, Alavieskan, Ylivieskan, Sievin ja Reisjärven kunnat. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Rahoittajina toimivat Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset.

Ajankohtaista

Hevosen käyttäytymisestä ja oppimisesta luento Ammattikampuksella

16.9.2016 klo 12:19

Anna Kilpeläinen luennoi Kpedun Ajantasalla-hankkeen Kokkolan Ammattikampuksen auditoriossa 15.9. järjestämässä tilaisuudessa. Kilpeläinen on hevosten oppimiseen ja käyttäytymiseen erikoistunut ratsastuksenohjaaja, eläintenkouluttaja, kasvatustieteen ammattilainen ja päätoiminen hevosalan yrittäjä. Hevosten kanssa Kilpeläinen on työskennellyt yli 25 vuotta; opettajana ratsastuskouluissa, valmentajana ja hevostenkouluttajana sekä nykyisin siis myös luennoitsijana.Ajantasalla_hevoset_hanke2
Kuvassa Sirpa Puusaari (Kaustisen toimipaikan koulutuspäällikkö), Annamari Heikkilä (Kaustisen toimipaikan aikuisopiskelija), luennoitsija Anna Kilpeläinen, Toini Immonen (Kaustisen toimipaikan hevostalouden tuntiopettaja) ja Marjo Kaivolahti (kouluttaja, Kaustisen toimipaikka).

Kilpeläinen käsitteli Ammattikampuksen auditoriossa pitämässään luennossa muun muassa eläinten käyttäytymistiedettä, hevosen koulutuksen tarvetta ja lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, hevosta oppijana sekä hevosen kouluttamisen teoriaa, käyttäytymishaasteita ja liikkumistavan muokkaamista.

Kilpeläinen antaa tunnustusta Kpedun Kaustisen toimipaikalle

Kilpeläinen on suorittanut Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Kannuksen toimipaikan toteuttaman eläintenkouluttajan ammattitutkinnon. Tänä syksynä Kilpeläinen on työskennellyt Kpedun Kaustisen toimipaikassa eläintenkouluttajakurssin opettajana toimiessaan nykyisin valtakunnallisesti eläintenkouluttajan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen hevosopettajana.

Kilpeläinen kiittelee sitä, miten onnistuneesti Kaustisen toimipaikassa on saatu integroitua uusi tutkinto ja sen osia osaksi siellä tapahtuvaa muuta opetusta sekä mahdollistettu hevosiin erikoistuvien eläintenkouluttajien opiskella lähijaksoillaankin aidossa hevosympäristössä.

Pitkäaikainen yhteistyö eläinkouluttaja Tuire Kaimion kanssa

Kilpeläinen kertoo, että vuosien ja kokemuksen myötä hänen toiminnassaan entistä keskeisempään asemaan on noussut hevosen terveys ja hyvinvointi. Kilpeläinen on tehnyt 15 vuotta tiivistä yhteistyötä eläinkouluttaja, eläintietokirjailija Tuire ”Tuikku” Kaimion kanssa. Tuikun opissa Kilpeläinen on perehtynyt hevosten käyttäytymiseen, oppimisen lainalaisuuksiin ja koulutusmenetelmiin. Kaimion ohella Kilpeläistä on urallaan siivittänyt eteenpäin ranskalainen kouluratsastusvalmentaja, eversti Christian Carde.

Hevosen hyvinvointi ja elämänmittainen prosessi

Kilpeläisellä erityispaino koulutuksessa on hevosen hyvinvoinnilla. - Hevosen tulee ymmärtää, mitä siltä odotetaan sekä työskennellä rentona ja motivoituneena. Kilpeläinen toteaa myös, että hyvinvoivan ja motivoituneen hevosen kanssa on saavutettavissa kokemuksia, joiden ansiosta hevosharrastus ja -ammatti on mielekästä, innostavaa ja kehittävää.

Hevosen oppimisen lainalaisuuksien ja lajityypillisen käytöksen ymmärtäminen antavat avaimet kouluttaa hevosta tehokkaasti siten, että hevosen hyvinvoinnista huolehditaan: stressaantumisen välttäminen ja käyttäytymistarpeiden huomioiminen tekevät koulutuksesta myös hevosen kannalta miellyttävää.

Kilpeläisen mukaan oppiminen hevosihmiseksi ja ratsastajaksi on elämänmittainen prosessi. - Valmiiksi tuskin tullaan milloinkaan, mutta matka kokonaisuudessaan on antoisa.

Kommentteja luennosta

Kaustisen toimipaikassa hevostalouden perustutkintoa aikuiskoulutuksena suorittava Annamari Heikkilä aikoo jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, että hevosen on fyysisesti hyvä olla sitä koulutettaessa. Toisin sanoen että hevonen on terve ja kykenee kaikin puolin suoriutumaan pyydetyistä tehtävistä, on oikealla mielellä, varusteet ovat sopivia yms.

Saman toimipaikan opettajaa Toini Immosta miellytti Kilpeläisen luennossa myös käytännönläheisyys ja luentoon sisältyneet selkeän havainnollistavat videoesimerkit. - Luennolta saatu tieto avasi silmät näkemään vieläkin tarkemmin hevosen koulutustilanteet. Luennon myötä sai myös lisää konkreettisia työkaluja ja paljon oikeaa asennetta hevosen kouluttamiseen. Molemmat kiittivät mielenkiintoisen luennon järjestämisestä.

Perhon toimipaikassa nuorten ammatillista perustutkintoa hevostaloudessa ensimmäistä vuotta suorittava Helmiina Hertteli oppi Kilpeläisen luennolla hevosten käyttäytymisestä paljon. - Oppimani vaikuttaa varmasti omaan käyttäytymiseeni hevosten kanssa. Herttelin mukaan mielenkiintoista oli myös se, että hevoselle täytyy opettaa sama asia molemmista suunnista ja eri paikoissa, jotta se osaa sen.

Seuraava hankkeen järjestämä tilaisuus Kaustisella 17.11., luennoitsijana Heli Hyytiäinen

Viime joulukuussa käynnistynyt kolmivuotinen Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallinnoima Ajantasalla-hanke välittää tietoa maatalous-, hevos- ja turkisalan toimijoille ajankohtaisista asioista järjestämällä mm. seminaareja, luentoja ja infotilaisuuksia. 

Hankkeen seuraava tilaisuus järjestetään 17.11. Kaustisen Evankelisen Opiston auditoriossa. Luennoitsijana on eläinfysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti ja filosofian tohtori Heli Hyytiäinen, joka luennoi hevosen tuki- ja liikuntaelimistön rakenteesta ja biomekaniikan perusteista sekä lajikohtaisista liikkumiseen liittyvistä tekijöistä.

Ajantasalla-hankkeen yhteistyötoimijat, toteutusalue ja rahoittajat

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ohella hankkeen muut yhteistyötoimijat ovat ProAgria Keski-Pohjanmaa, MTK Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Suomen Turkiseläinten kasvattajat ry. Hankevastaavana toimii projektikoordinaattori Ritva Jaakkola Kpedun Kannuksen toimipaikasta sekä projektityöntekijöinä kouluttaja Marjo Kaivolahti (hevosala) Kaustisen ja kouluttaja Tapio Hernesniemi (turkisala) Kannuksen toimipaikasta.

Hankkeen toteutusalue kattaa Keski-Pohjanmaan maakunnan lisäksi myös Pohjois-Pohjanmaalta Kalajoen, Alavieskan, Ylivieskan, Sievin ja Reisjärven kunnat. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Rahoittajina toimivat Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset.