Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Katso tästä juuri nyt

haussa olevat koulutukset!

 

 

 

Kolminkertainen juhlavuositapahtuma Kampushallissa katsoi avoimin mielin tulevaisuuteen

2.11.2015 klo 17:28
Kpedu20v20151102_Kampushalli045

Kpedu 20 vuotta, parturikampaajakoulutus 50 vuotta ja kaupan alan koulutus 70 vuotta – huomionosoitus 16 ansioituneelle

Laaja-alaisen Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän toiminnan alkamisesta tuli tänä vuonna elokuun alussa kuluneeksi 20 vuotta.  Juhlavuoden kunniaksi koulutusyhtymä järjesti Kokkolan Kampushallissa 2.11.2015 Tulevaisuuden osaamistarpeet ja ammatillinen koulutus -nimisen seminaarin. Samalla juhlistettiin myös kaupan alan koulutuksen 70- ja parturi-kampaajakoulutuksen 50-juhlavuosia. Juhlaseminaarin yhteydessä koulutusyhtymä jakoi huomionosoituksen 16 ansioituneelle.

Juhlaseminaarin aluksi tervehdyssanat lausui Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallituksen puheenjohtaja Timo Virolainen, joka onnitteli puheessaan myös tänä vuonna 90 vuotta täyttänyttä Kannuksen toimipaikkaa. Vaikka 20-vuotias Kpedu elääkin historiansa taloudellisesti haasteellisinta ajanjaksoa, Virolainen kehotti katsomaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti eteenpäin. Aivan kuten tekivät laaja-alaisen kuntayhtymän perustajat aikanaan.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni-Grahn-Laasonen toi valtiovallan tervehdyksen videon välityksellä. Ministerin mukaan ammatillinen koulutus on jatkuvan kehittämisen tiellä. Toimintaympäristön ja työelämän muuttuessa myös ammatillisen koulutuksen on elettävä ajan hermolla. Osaamisperusteisuus ja yksilölliset oppimispolut ovat tärkeällä sijalla, kuten myös opintopolun jatkuminen eli jatko-opintojen mahdollisuuden edistäminen.

Kaksi entistä yhtymäjohtajaa toimittajan haastateltavina

Seuraavaksi toimittaja Outi Airola haastatteli Nenäpäivä-keräyksen merkeissä punaisella sohvalla koulutusyhtymän ensimmäistä ja toista johtajaa opetusneuvos Mauri Koivusta ja nykyistä Keski-Pohjanmaan maakuntajohtajaa Jukka Ylikarjulaa. Molemmat kiittelivät kuntayhtymän jäsenkuntien luottamushenkilöstöä hyvin sujuneesta yhteistyöstä sekä antoivat tunnuksen ammattitaitoiselle opettajakunnalle ja tukipalveluhenkilöstölle. Perustamisvaiheessa ja sen jälkeenkin vallitsi hyvä tekemisen meininki ja innostunut ilmapiiri. Kumpikin olisi halunnut säilyttää Pohjoismaisen Taidekoulun koulutusyhtymän osana. Taidekoulu kuului yhtymään vuosina 1997 – 1999. Kaksikko ennakoi ammatillisen perustutkintokoulutuksen opetuksen muuttuvan tulevaisuudessa ympärivuotiseksi.

Työelämän puheenvuorot

Työelämän puheenvuoron käyttivät toimitusjohtaja Janne Lehtinen Softwave Ohjelmistot Oy:stä ja kampaajamestari, ekokampaaja Tarja Borén-Karppi Parturi-Kampaamo-Kauneushoitola Hiusateljéesta. Lehtinen puhui aiheesta Digitalisaatio – työelämän haasteet kaupan alalla ja Borén-Karppi hiusalan osaamisperusteisuudesta ja tulevaisuuden työelämästä.

Juhlapuhujana tulevaisuustutkija Leena Jokinen

Juhlapuhuja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen varajohtaja, koulutuspäällikkö, tulevaisuustutkija Leena Jokinen puhui tulevaisuuden osaamistarpeista. Hän totesi työstä saatavan palautteen ja ohjauksen olevan merkittävin tapa oppia. Opettajan Jokinen määritteli seuraavasti: sivistysagentti, organisaattori ja huolenpitäjä. Tutkijan viesti opiskelijoille oli seuraava: ”luota siihen, mitä osaat, kiinnostu, innostu, keskity. Elämä ja maailma ei taivu suunnitteluun.” Ohjaajille Jokinen vuorostaan totesi: ”Ohjaus on entistä vähemmän interventiota ja enemmän jatkuvaa yhteyttä.” Jokinen korosti myös sitä, että organisaatiolle tärkeää on elävän yhteyden rakentaminen, ei keskusjohtoinen suunnittelu.

Jokisen mukaan ihminen tarvitsee fyysistä vuorovaikutusta. Tulevaisuuden kompetensseina Jokinen mainitsi muun muassa käytännön osaamisen ja teoreettisen tiedon yhdistämisen, huippuun viritetyn erityisosaamisen ja osaajien verkoston sekä kyvyn vuorovaikutukseen erilaisten ihmisten kanssa. Lopuksi Jokinen sanoi, että koulutus on osa maailmaa, ei passiivinen mukana olija, vaan keskeinen rakentaja.

Juhlaseminaarin päätössanat lausui koulutusyhtymän valtuuston puheenjohtaja Marja Hylkilä, joka kiitti kaikki juhlaseminaariin järjestelyihin ja käytännön toteutukseen osallistuneita. Hylkilä nosti keskiöön ammatillisen koulutuksen toiminnan ytimen. Toisin sanoen tärkeintä on opiskelija, huomisen toivo, ja se, mitä hän oppii. Hylkilä valoi uskoa myös siihen, että Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä selviää vallitsevista haasteistaan onnistuneesti.


Kpedun juhlassa palkitut

Huomionosoituksen sai 16 ansioitunutta
Juhlafanfaarin jälkeen ja juhlaseminaarin lopuksi Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän johtaja Liisa Sadeharju sekä talous- ja hallintopäällikkö Jukka Penttinen jakoivat huomionosoituksen seuraaville henkilöille:
Opetusneuvos Mauri Koivunen, yhtymäjohtaja vv. 1995 - 2007
Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula, talousjohtaja vv. 1995 – 2007 ja yhtymäjohtaja 2008 - 2011
Timo Virolainen, nykyisen yhtymähallituksen puheenjohtaja vuodesta 2005 alkaen
Marja Hylkilä, nykyisen yhtymävaltuuston puheenjohtaja, yhtymähallituksen varsinainen jäsen vv. 2009 – 2012 
Silja Mikkola, nykyisen yhtymähallituksen varsinainen jäsen, yhtymähallituksessa vuodesta 1997 alkaen: valtuustokaudella 2009 – 2012 Mikkola oli valtuuston toinen varapuheenjohtaja, muutoin hallituksen varsinainen jäsen
Sirkka Silvennoinen, yhtymähallituksen varsinainen jäsen vv. 1997 – 2008 sekä valtuuston toinen varapuheenjohtaja vv. 1997 – 2000
Pirjo Palosaari-Penttilä, yhtymävaltuuston puheenjohtaja vv. 2005 - 2012
Esa Kant, yhtymähallituksen varsinainen jäsen vv. 2001 – 2012 sekä hallituksen varapuheenjohtaja vv. 2001 – 2012
Tarja Halkosaari, Kokkolan kauppaopiston rehtori vv. 2003 - 2013
Raita Salminen, Kokkolan ammattiopiston rehtori vv. 1997 - 2008
Tapani Salomaa, Keski-Pohjanmaan aikuisopiston rehtori vv. 1982 – 2014
Pekka Huovinen, Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston rehtori vv. 1998 – 2009
Mikko Heikkilä, koulutusyhtymän kiinteistöpäällikkö vv. 2002 - 2014
Pentti Paananen, Keski-Pohjanmaan oppisopimustoimiston johtava koulutustarkastaja, oppisopimuspäällikkö vv. 1996 – 2014
Riitta Penttilä, liiketalouden alan lehtori 1973 -
Tarja Roiko, hiusalan lehtori vv. 1978 – 2000

Ennen juhlaseminaarin alkamista vierailla oli mahdollisuus tutustua Kampushallissa Keski-Pohjanmaan ammattiopiston ja Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen koulutusalojen esittelypisteisiin. Tilaisuuden musiikista vastasi Keski-Pohjanmaan konservatorio.

Katso kuvagalleria tapahtumasta >>
Katso kuvakavalkadi Youtubesta >>

Ajankohtaista

Kolminkertainen juhlavuositapahtuma Kampushallissa katsoi avoimin mielin tulevaisuuteen

2.11.2015 klo 17:28
Kpedu20v20151102_Kampushalli045

Kpedu 20 vuotta, parturikampaajakoulutus 50 vuotta ja kaupan alan koulutus 70 vuotta – huomionosoitus 16 ansioituneelle

Laaja-alaisen Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän toiminnan alkamisesta tuli tänä vuonna elokuun alussa kuluneeksi 20 vuotta.  Juhlavuoden kunniaksi koulutusyhtymä järjesti Kokkolan Kampushallissa 2.11.2015 Tulevaisuuden osaamistarpeet ja ammatillinen koulutus -nimisen seminaarin. Samalla juhlistettiin myös kaupan alan koulutuksen 70- ja parturi-kampaajakoulutuksen 50-juhlavuosia. Juhlaseminaarin yhteydessä koulutusyhtymä jakoi huomionosoituksen 16 ansioituneelle.

Juhlaseminaarin aluksi tervehdyssanat lausui Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallituksen puheenjohtaja Timo Virolainen, joka onnitteli puheessaan myös tänä vuonna 90 vuotta täyttänyttä Kannuksen toimipaikkaa. Vaikka 20-vuotias Kpedu elääkin historiansa taloudellisesti haasteellisinta ajanjaksoa, Virolainen kehotti katsomaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti eteenpäin. Aivan kuten tekivät laaja-alaisen kuntayhtymän perustajat aikanaan.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni-Grahn-Laasonen toi valtiovallan tervehdyksen videon välityksellä. Ministerin mukaan ammatillinen koulutus on jatkuvan kehittämisen tiellä. Toimintaympäristön ja työelämän muuttuessa myös ammatillisen koulutuksen on elettävä ajan hermolla. Osaamisperusteisuus ja yksilölliset oppimispolut ovat tärkeällä sijalla, kuten myös opintopolun jatkuminen eli jatko-opintojen mahdollisuuden edistäminen.

Kaksi entistä yhtymäjohtajaa toimittajan haastateltavina

Seuraavaksi toimittaja Outi Airola haastatteli Nenäpäivä-keräyksen merkeissä punaisella sohvalla koulutusyhtymän ensimmäistä ja toista johtajaa opetusneuvos Mauri Koivusta ja nykyistä Keski-Pohjanmaan maakuntajohtajaa Jukka Ylikarjulaa. Molemmat kiittelivät kuntayhtymän jäsenkuntien luottamushenkilöstöä hyvin sujuneesta yhteistyöstä sekä antoivat tunnuksen ammattitaitoiselle opettajakunnalle ja tukipalveluhenkilöstölle. Perustamisvaiheessa ja sen jälkeenkin vallitsi hyvä tekemisen meininki ja innostunut ilmapiiri. Kumpikin olisi halunnut säilyttää Pohjoismaisen Taidekoulun koulutusyhtymän osana. Taidekoulu kuului yhtymään vuosina 1997 – 1999. Kaksikko ennakoi ammatillisen perustutkintokoulutuksen opetuksen muuttuvan tulevaisuudessa ympärivuotiseksi.

Työelämän puheenvuorot

Työelämän puheenvuoron käyttivät toimitusjohtaja Janne Lehtinen Softwave Ohjelmistot Oy:stä ja kampaajamestari, ekokampaaja Tarja Borén-Karppi Parturi-Kampaamo-Kauneushoitola Hiusateljéesta. Lehtinen puhui aiheesta Digitalisaatio – työelämän haasteet kaupan alalla ja Borén-Karppi hiusalan osaamisperusteisuudesta ja tulevaisuuden työelämästä.

Juhlapuhujana tulevaisuustutkija Leena Jokinen

Juhlapuhuja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen varajohtaja, koulutuspäällikkö, tulevaisuustutkija Leena Jokinen puhui tulevaisuuden osaamistarpeista. Hän totesi työstä saatavan palautteen ja ohjauksen olevan merkittävin tapa oppia. Opettajan Jokinen määritteli seuraavasti: sivistysagentti, organisaattori ja huolenpitäjä. Tutkijan viesti opiskelijoille oli seuraava: ”luota siihen, mitä osaat, kiinnostu, innostu, keskity. Elämä ja maailma ei taivu suunnitteluun.” Ohjaajille Jokinen vuorostaan totesi: ”Ohjaus on entistä vähemmän interventiota ja enemmän jatkuvaa yhteyttä.” Jokinen korosti myös sitä, että organisaatiolle tärkeää on elävän yhteyden rakentaminen, ei keskusjohtoinen suunnittelu.

Jokisen mukaan ihminen tarvitsee fyysistä vuorovaikutusta. Tulevaisuuden kompetensseina Jokinen mainitsi muun muassa käytännön osaamisen ja teoreettisen tiedon yhdistämisen, huippuun viritetyn erityisosaamisen ja osaajien verkoston sekä kyvyn vuorovaikutukseen erilaisten ihmisten kanssa. Lopuksi Jokinen sanoi, että koulutus on osa maailmaa, ei passiivinen mukana olija, vaan keskeinen rakentaja.

Juhlaseminaarin päätössanat lausui koulutusyhtymän valtuuston puheenjohtaja Marja Hylkilä, joka kiitti kaikki juhlaseminaariin järjestelyihin ja käytännön toteutukseen osallistuneita. Hylkilä nosti keskiöön ammatillisen koulutuksen toiminnan ytimen. Toisin sanoen tärkeintä on opiskelija, huomisen toivo, ja se, mitä hän oppii. Hylkilä valoi uskoa myös siihen, että Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä selviää vallitsevista haasteistaan onnistuneesti.


Kpedun juhlassa palkitut

Huomionosoituksen sai 16 ansioitunutta
Juhlafanfaarin jälkeen ja juhlaseminaarin lopuksi Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän johtaja Liisa Sadeharju sekä talous- ja hallintopäällikkö Jukka Penttinen jakoivat huomionosoituksen seuraaville henkilöille:
Opetusneuvos Mauri Koivunen, yhtymäjohtaja vv. 1995 - 2007
Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula, talousjohtaja vv. 1995 – 2007 ja yhtymäjohtaja 2008 - 2011
Timo Virolainen, nykyisen yhtymähallituksen puheenjohtaja vuodesta 2005 alkaen
Marja Hylkilä, nykyisen yhtymävaltuuston puheenjohtaja, yhtymähallituksen varsinainen jäsen vv. 2009 – 2012 
Silja Mikkola, nykyisen yhtymähallituksen varsinainen jäsen, yhtymähallituksessa vuodesta 1997 alkaen: valtuustokaudella 2009 – 2012 Mikkola oli valtuuston toinen varapuheenjohtaja, muutoin hallituksen varsinainen jäsen
Sirkka Silvennoinen, yhtymähallituksen varsinainen jäsen vv. 1997 – 2008 sekä valtuuston toinen varapuheenjohtaja vv. 1997 – 2000
Pirjo Palosaari-Penttilä, yhtymävaltuuston puheenjohtaja vv. 2005 - 2012
Esa Kant, yhtymähallituksen varsinainen jäsen vv. 2001 – 2012 sekä hallituksen varapuheenjohtaja vv. 2001 – 2012
Tarja Halkosaari, Kokkolan kauppaopiston rehtori vv. 2003 - 2013
Raita Salminen, Kokkolan ammattiopiston rehtori vv. 1997 - 2008
Tapani Salomaa, Keski-Pohjanmaan aikuisopiston rehtori vv. 1982 – 2014
Pekka Huovinen, Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston rehtori vv. 1998 – 2009
Mikko Heikkilä, koulutusyhtymän kiinteistöpäällikkö vv. 2002 - 2014
Pentti Paananen, Keski-Pohjanmaan oppisopimustoimiston johtava koulutustarkastaja, oppisopimuspäällikkö vv. 1996 – 2014
Riitta Penttilä, liiketalouden alan lehtori 1973 -
Tarja Roiko, hiusalan lehtori vv. 1978 – 2000

Ennen juhlaseminaarin alkamista vierailla oli mahdollisuus tutustua Kampushallissa Keski-Pohjanmaan ammattiopiston ja Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen koulutusalojen esittelypisteisiin. Tilaisuuden musiikista vastasi Keski-Pohjanmaan konservatorio.

Katso kuvagalleria tapahtumasta >>
Katso kuvakavalkadi Youtubesta >>