Etsitkö opiskelupaikkaa?

Hakijapalvelut auttaa

Ilmoittaudu yleisiin kielitutkintoihin

Lisätietoa

Katso tästä juuri nyt

haussa olevat koulutukset!

Uudet metallin työstötekniikat esillä seminaarissa

15.10.2015 klo 13:37

3Dmetallitulostus3
Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksessa järjestettävässä ”Metallin työstämisen uudet mahdollisuudet”-seminaarissa pureudutaan erilaisiin uusiin metallitekniikoihin. Esille nousee muun muassa yleistyvä metallien tulostaminen, josta saapuu puhumaan Tommi Hirvonen Oulun seudun ammattiopistolta. Oulun 3D-metallitulostin on yksi Suomen seitsemästä.

Muovin ja metallin 3D-tulostamisessa käytetään usein samaa lasensintraus-tekniikkaa. 

- Pääperiaatteeltaan ne ovat hyvin lähellä toisiaan, molemmissa materiaali, eli muovi tai metalli, on pulverimuodossa. Kappaleet valmistetaan kerros kerrokselta siten, että valmis kappale on periaatteessa pulverin sisällä kovettuneena, kertoo Metallin työstämisen uudet mahdollisuudet-seminaariin puhumaan tuleva OSAO:n suunnittelija Tommi Hirvonen.

Muovin ja metallin sintrauksen merkittävin ero on laserin tehossa. Muovia sintrattaessa riittää kevyemmät tehot, kun metalleille on käytössä Yb-kuitulaserit, joiden teho on tyypillisesti 200 tai 400 wattia.

Metallia tulostaessa on kappaleilla oltava myös tukirakenne, joka on valmistettavan kappaleen kanssa samaa metallia.

- Muoveilla ei yleensä tarvitse tukirakenteita, vaan levitettävä pulveri riittää pitämään kappaleet kasassa valmistusprosessin ajan.

Metallia tulostamalla saadaan aikaan monimutkaisempia kuvioita perinteisiin menetelmiin verrattuna.

- Esimerkiksi lasersintrattavaan kappaleeseen voidaan tehdä sisäisiä muotoja, kuten spiraalireikäinen jäähdytyskanava muotti-inserttiin. Ilmailuteollisuudessa on saatu hyviä tuloksia aikaan suunnittelemalla jo olemassa olevia perinteisesti koneistettuja osia lasersintraamalla, Hirvonen kertoo.

 

Kokkola Material Week järjestetään Kokkolassa 24.-29.10., jonka osa aikuiskoulutuksen seminaari on. ”Metallin työstämisen uudet mahdollisuudet”-seminaari järjestetään Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen auditoriossa 29.10. klo 13-16. Hirvosen lisäksi metallin työstömahdollisuuksista puhuvat Petri Maunula Best Hall Oy:stä kantavien metallirakenteiden CE-merkinnästä, Mikael Luokkala Kokkolan LCC:stä Metallien laserpinnoituksesta sekä Arto Alapiha kansainvälisistä hitsaustutkinnoista. Tähän ja muihin viikon tapahtumiin voi ilmoittautua osoitteessa www.materialweek.fi. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Ajankohtaista

Uudet metallin työstötekniikat esillä seminaarissa

15.10.2015 klo 13:37

3Dmetallitulostus3
Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksessa järjestettävässä ”Metallin työstämisen uudet mahdollisuudet”-seminaarissa pureudutaan erilaisiin uusiin metallitekniikoihin. Esille nousee muun muassa yleistyvä metallien tulostaminen, josta saapuu puhumaan Tommi Hirvonen Oulun seudun ammattiopistolta. Oulun 3D-metallitulostin on yksi Suomen seitsemästä.

Muovin ja metallin 3D-tulostamisessa käytetään usein samaa lasensintraus-tekniikkaa. 

- Pääperiaatteeltaan ne ovat hyvin lähellä toisiaan, molemmissa materiaali, eli muovi tai metalli, on pulverimuodossa. Kappaleet valmistetaan kerros kerrokselta siten, että valmis kappale on periaatteessa pulverin sisällä kovettuneena, kertoo Metallin työstämisen uudet mahdollisuudet-seminaariin puhumaan tuleva OSAO:n suunnittelija Tommi Hirvonen.

Muovin ja metallin sintrauksen merkittävin ero on laserin tehossa. Muovia sintrattaessa riittää kevyemmät tehot, kun metalleille on käytössä Yb-kuitulaserit, joiden teho on tyypillisesti 200 tai 400 wattia.

Metallia tulostaessa on kappaleilla oltava myös tukirakenne, joka on valmistettavan kappaleen kanssa samaa metallia.

- Muoveilla ei yleensä tarvitse tukirakenteita, vaan levitettävä pulveri riittää pitämään kappaleet kasassa valmistusprosessin ajan.

Metallia tulostamalla saadaan aikaan monimutkaisempia kuvioita perinteisiin menetelmiin verrattuna.

- Esimerkiksi lasersintrattavaan kappaleeseen voidaan tehdä sisäisiä muotoja, kuten spiraalireikäinen jäähdytyskanava muotti-inserttiin. Ilmailuteollisuudessa on saatu hyviä tuloksia aikaan suunnittelemalla jo olemassa olevia perinteisesti koneistettuja osia lasersintraamalla, Hirvonen kertoo.

 

Kokkola Material Week järjestetään Kokkolassa 24.-29.10., jonka osa aikuiskoulutuksen seminaari on. ”Metallin työstämisen uudet mahdollisuudet”-seminaari järjestetään Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen auditoriossa 29.10. klo 13-16. Hirvosen lisäksi metallin työstömahdollisuuksista puhuvat Petri Maunula Best Hall Oy:stä kantavien metallirakenteiden CE-merkinnästä, Mikael Luokkala Kokkolan LCC:stä Metallien laserpinnoituksesta sekä Arto Alapiha kansainvälisistä hitsaustutkinnoista. Tähän ja muihin viikon tapahtumiin voi ilmoittautua osoitteessa www.materialweek.fi. Tapahtumiin on vapaa pääsy.