Usein kysyttyjä kysymyksiä kennellinjasta

Eläintenhoitajan koulutus Kannuksessa

  • kannuksenasuntola
  • kannuksenasuntola_2
  • kannuksenasuntola_3
  • kannuksenasuntola_4

Usein kysyttyjä kysymyksiä kennellinjasta

 

Saako kouluun ottaa mukaan koiran?

Yhden oman koiran saa ottaa mukaansa opiskelemaan tullessa, kunhan koira on rokotettu ja madotettu kennellinjan ohjeiden mukaisesti. Koiran pitää olla riittävän sosiaalinen, jotta sen kanssa voi asua soluasunnossa yhdessä muiden opiskelijoiden ja näiden koirien kanssa.

Saako kouluun ottaa mukaan lemmikkejä, esim. kanin?

Muita lemmikkejä ei koulun asuntoon voi ottaa mukaan.

Onko oman koiran omistaminen pakollista, jotta pääsisi opiskelemaan?

Oman koiran omistaminen ei ole pakollista opiskelemaan pääsemiseksi.

Pitääkö koiran olla palveluskoira vai voiko olla millainen koira tahansa?

Opiskelijan mukana tuleva koira voi olla millainen tahansa, ei tarvitse olla tietyn rotuinen ja voi myös olla sekarotuinen koira. Ikäjakauma on myös vapaa, toki kovin vanha koira ei ehkä pysty osallistumaan kaikkiin harjoituksiin, mutta niitä sitten sovelletaan koiran mukaan.

Mihin koulutuksesta voi valmistua?

Koulutuksesta valmistutaan eläintenhoitajiksi, jolloin valmistunut voi työskennellä erilaisissa eläinten hoitamiseen liittyvissä tehtävissä. Varsinainen ammatti riippuu paljon opiskelijan omasta kiinnostuksesta. Koulutus antaa hyvät valmiudet työskennellä eläinten hoitajana esimerkiksi eläinhoitolassa, löytöeläinkodissa tai tuotantoeläinten parissa. Mahdollisuus on myös tehdä lomittamista koulutuksen jälkeen. Useita valmistuneita on töissä eläinkaupoissa. Muita mahdollisuuksia ovat mm. rekikoirayritykset, eläinlääkäriasemat tai koulutusyritykset. Jatko-opinnot ja oppisopimuskoulutus eläinalalla ovat myös hyviä vaihtoehtoja tai lisiä opiskelun jälkeen.

Mitä työssäoppiminen on?

Työssäoppiminen on ohjattua käytännön työskentelyn harjoittelua työpaikalla. Sitä kuuluu opintoihin vähintään 30 osaamispistettä.

Missä työssäoppimista voi tehdä?

TYössäoppimista voi tehdä melko vapaasti kaikenlaisissa eläinalan työpaikoissa riippuen siitä, mihin koulutuksen osaan työssäoppiminen liittyy. Tyypillisiä paikkoja ovat esim. eläinkauppa, koulutusyritys tai eläinlääkäriasema.

Haluaisin suorittaa lukion samalla, onko se mahdollista?

Ammatillisen tutkinnon ohessa voi tehdä myös lukio-opintoja, kun koulutusaika on kolme vuotta. Tuolloin tehdään lukiossa yo-kirjoitukset ja opiskelu lukiossa tähtää näihin. Jos haluaa saada lukiosta päättötodistuksen, pitää opiskelua mahdollisesti jatkaa neljännelle vuodelle, jolloin opiskelija on siirtynyt lukion oppilaaksi.

Millaiset opiskelijat voivat hakea kennellinjalle?

Kennellinjalle voivat hakeutua suoraan peruskoulusta tulleet tai muut ilman ammatillista koulutusta – nämä ovat peruskoulupohjaisia opiskelijoita. Ylioppilastutkinnon tehneet hakevat YO-pohjaiselle linjalle. Jos olet tehnyt ammatillisen tutkinnon, voit hakea erillishaussa perustutkintoon (tai aikuisten perustutkintoon).

Saako jokainen opiskelija asuntolassa oman huoneen?

Jokaisella opiskelijalla on asuntolassa oma huone ja asuminen tapahtuu 2-4 hengen soluasunnoissa, joissa on yhteinen keittiö, oleskelutila ja WC/kylpyhuone.

Saako asuntolassa asua myös viikonloppuisin?

Jos opiskelija tulee kaukaa, saa asuntolassa asuntolanvalvojan luvalla asua myös viikonloppuisin.

Joutuvatko kennellinjalaiset opiskelemaan myös lehmäopintoja?

Eläintenhoidon koulutusohjelmaan kuuluu aina pakollisia opintoja, joissa opiskellaan maatalousalan perusasioita (esim. traktori-, metsä- ja kasviopinnot) sekä eläinten hoitamista, joka Kannuksessa keskittyy tuotantoeläimistä eniten lehmiin. Näitä opintoja on pieneläin- ja koiraopintojen ohessa ensimmäisenä vuonna, jonka jälkeen loppuajan opinnoissa keskitytään pieneläimiin ja koiriin. Jos opiskelija haluaa, hän voi ottaa valinnaisiin opintoihin myös tuotantoeläinopintoja.

Mikä on projektikoira?

Projektikoira on opiston kautta saatu virka- tai hyötykoira, jonka opiskelija kasvattaa ja kouluttaa ohjattuna halutulle tasolle opiskeluaikana. Taso määräytyy koiran tulevan käyttötarkoituksen mukaisesti. Projektikoiria ovat mm. opas-, tulli- ja poliisikoirat.

Saavatko kaikki opiskelijat projektikoiran?

Kaikki opiskelija eivät halua tai eivät saa projektikoiraa. Projektikoiran saamisessa katsotaan mm. opiskelijan kiinnostusta asiaa kohtaan, ajankohdan sopimista koiran ottamiseksi sekä koirien käsittelytaitoja.

Minkä ikäisiä opiskelijoita kennellinjalla on?

Opiskelijoiden ikähaarukka on yleensä 16-25 vuoden välillä eli koulutukseen voi hakeutua muulloinkin kuin heti peruskoulun jälkeen. Aikuisille järjestetään myös omaa perustutkintoa näyttöperusteisena sekä eläintenhoitajan ammattitutkintoa (ks. aikuiskoulutus). Nämä ovat monimuoto-opiskelua eli opiskelu sisältää sekä lähi- että etäopiskelua.

Onko kennellinjalle vaikea päästä?

Hakijoiden määrä vaihtelee vuosittain olleen n. 50-80 hakijaa. Hakijoita on yleensä ollut aika paljon, mutta jos on kiinnostunut opiskelusta kennellinjalla ja suunnittelee tulevaisuutta alalla, haluaa opiskelemaan eläin- ja kennelalaa, sisäänpääsy on luonnollisesti mahdollista. Ja aina kannattaa yrittää, koska joka vuosi 18 innokasta hakijaa pääsee opiskelemaan.

Millainen on tyypillinen kennellinjalaisen viikko?

Tyypillistä viikkoa ei kennellinjalla varmaankaan ole, vaan opiskelu on vaihtelevaa ja vaatii sopeutumista erilaisiin tilanteisiin ja tehtäviin. Jos opiskelijalla on vuorossa kennelvuoroviikko (maanantaista maanantaihin), työskentelee hän viikon aikana päivittäin hoitolassa. Samaan aikaan saa osallistua opetukseen, mutta se ei ole pakollista. Jos opiskelijalla on normaali kouluviikko, sisältää se yleensä tasapuolisesti käytännön harjoituksia ja teoriaa. Hänellä voi olla esim. maanantaina rakennusopetusta käytännössä, tiistaina aamupäivällä pieneläinpuolen teoria-aineita (esim. lisääntymisfysiologiaa) ja iltapäivällä koirien kouluttamista käytännössä, keskiviikkona aamupäivällä koirien trimmauksia ja hoitamista ja iltapäivällä yrityspuolen opetusta, torstaina aamupäivällä yritysopetusta ja iltapäivällä pieneläinpuolen teoriaa (esim. lakiasioita) ja perjantaina aamupäivällä tuotantoeläinteoriaa.

Lisää kysymyksiä voi esittää sähköpostitse Piritta Pärssiselle, kysymyksiä lisätään tänne saapumisen mukaan. 

Viimeksi muokattu: 12.8.2016