Kannuksessa edistykselliset oppimisympäristöt

Koululla on ajanmukainen pihattonavetta ja yhteistyötä lypsyrobottitilojen kanssa

maaseutuyrittäjä1
Panostus oppimisympäristöjen kehittämiseen takaa kehityksen mukana pysymisen ja mahdollistaa opiskelijoiden monipuolisen koulutuksen. Opiskelijat käyvät opettajan kanssa robottitiloilla opiskemassa uusimman teknologian hyödyntämistä.

Koulun opetusmaatila ja navetta

Opetusmaatila tarjoaa hyvät puitteet opiskelijoiden käytännön harjoituksille ja opetukselle. Koulun pihattonavetassa asustelee keskimäärin 30 lehmää. Lisäksi pihatossa on tilat vasikoiden ja hiehojen kasvatukselle. Tilalla syntyvät sonnivasikat lähtevät terni- tai välitysvasikkoina jatkokasvatukseen.

Pihaton johtoajatuksena on eläinten hyvinvointi ja ajanmukainen koneistus. Hyvinvoinnin takaavat mm. tilavat poikimakarsinat, lämmitetyt makuukatokset pikkuvasikoiden ryhmäkarsinoissa ja nuorkarjan kumimatoilla pehmustetut karsinat. DeLavalin Alpro-järjestelmä ohjaa 4-paikkaista tandem lypsyasemaa ja lehmien ruokintakioskeja. Säilörehun jakelu navetan puolella hoituu Huma-repijävaunulla. Muuna koneistuksena on DeLavalin kiskoruokkija, joka jakaa väkirehun nuorkarjalle. Paalien ja kuivikkeiden käsittelyyn sekä ruokintapöydän puhdistukseen on käytössä  Avant-pienkuormaaja. Lannanpoisto hoituu kuivana raapoilla.

Lypsykarja on Ayshire-valtaista, mutta lisäksi karjassa on tällä hetkellä 5 holstein-friisiläisrotuista lehmää. Karjan keskituotos on korkea, noin 11 000 kg maitoa vuodessa. Karjan jalostuksessa pääpaino on tuotoksen lisäksi terveysominaisuuksien parantamisessa. Alkionsiirtoa käytetään jatkuvasti karjan jalostuksessa; tilalla on huuhdeltu omia lehmiä ja huippualkioita ostetaan myös ulkomailta.

Toimivat tilat ja asiantunteva henkilökunta takaavat oppilaille hyvät mahdollisuudet perusteiden ja myös uusimpien asioiden opiskeluun karjanhoidosta.

Oppilaitoksella toimivan opetusmaatilan pinta-ala on noin 96 ha. Viljelyssä maatilalla on ohra, kaura, vehnä ja nurmikasvit sekä joinakin vuosina myös rypsi. Viljelyalasta noin puolet on vilja- ja öljykasveilla vuodesta riippuen.

Koulutilan konekanta on ajanmukainen. Kalustoa ja uusinta teknologiaa pyritään hankkimaan tilan ja opetuksen käyttöön tarpeen mukaan. Tilalla on yhdeksän traktoria, joiden tehot ovat 65 - 170hv. Kylvötyöt sujuvat kahdella kylvölannoittimella ja leikkuupuimurina on Sampo Rosenlew 2035.

Tilalla valmistetaan esikuivattua säilörehua. Säilörehusato korjataan esikuivattuna tarkkuussilppurilla. Rehu säilötään torniin, johon mahtuu rehua noin 550 tonnia. Rehutornin täyttö ja tyhjennys tapahtuu automaattisesti siirtokuljettimen, imulietson ja jyrsinlaitteen avulla.

Syksyllä 2011 käyttöön otettu Teknotalo tarjoaa toimivat ja ajanmukaiset tilat maatalousteknologian opetukseen. Tiloista löytyvät modernit tilat, koneet ja laitteet mm. hitsaukseen ja koneistukseen.

Eläinhoitolassa on jokaiselle hoidokille oma tila.

Eläinhoitola

Eläintenhoidon opiskelijat käyttävät opiskelussa oppimisympäristönä oppilaitoksen eläinhoitolaa, jossa on hyvät tilat ja välineet koirien, kissojen ja pieneläinten hoidon opiskeluun.

Dogness-hallissa kelpaa treenata noutamista.

Dogness-halli

Kennelpuolen opiskelijoiden käytännön tunneilla on käytössä lämmin kumirouhe- ja tekonurmipohjainen iso Dogness -harjoitteluhalli, joka sijaitsee n. 2 km päässä oppilaitoksesta.

Metsäsimulaattori

Oppilaitoksella on käytössään metsäsimulaattori metsäalan opiskelijoita varten.
 
Viimeksi muokattu: 17.10.2019