Puhetta tukeva ja korvaava kommunikointi- verkkokurssi

Tavoite

Kurssilainen saa tietoa ja käytännön vinkkejä puhetta tukevasta ja korvaavasta kommunikaatiosta sekä oppii hyödyntämään erilaisia kommunikoinnin keinoja arkipäivän tilanteissa.

Kohderyhmä

Kaikille avoin.

Sisältö

Kurssilla tutustutaan erilaisiin puhetta tukeviin ja korvaaviin kommunikointimenetelmiin. Kurssilla saat tietoa mitä kommunikointi on sekä ideoita ja vinkkejä arkipäivän kommunikaatio- ja vuorovaikutustilanteisiin.

Kurssi toteutetaan teamsissa verkko-opetuksena klo 9.00- 14.00.

Alustava päivän ohjelma ja sisältö:
1. päivä
• 9 - 10.30 (2 oppituntia) Mitä kommunikointi on? Vuorovaikutus ja asenteet.
Ensitietoa puhetta tukevista ja korvaavista kommunikaatiomenetelmistä sekä niiden oppimisesta.
• 10.30 - 10.45 Tauko
• 10.45 - 11.30 (1 oppitunti) Kommunikointi
Käytännön vinkkejä ja ideoita kommunikointiin ja erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin.
(mm. kuvat, piirtäminen, kirjoittaminen)
• 11.30 - 12.30 Ruokatauko
• 12.30 - 14 (2 oppituntia) Viittomakommunikaatio. Viittomat: Ydinsanat, paikat
Arkipäivän toimintoihin liittyviä viittomia.

2. päivä
• 9 - 10.30 (2 oppituntia) Kuvakommunikaatio ja toiminnanohjaus. Käytännön vinkkejä ja ideoita. (yksittäiset kuvat, toimintataulut, kuvakansiot, kommunikointiohjelmat)
• 10.30 - 10.45 Tauko
• 10.45 - 11.30 (1 oppitunti) Arjen strukturointi
• 11.30 - 12.30 Ruokatauko
• 12.30 - 13.15 Viittomakommunikaatio. Viittomat: Kysymyssanat, värit, tunteet
• 13.15-14.00 Opitun yhteenveto ja keskustelua.

Hakuajan päättymisen jälkeen sinulle lähetetään Teams-linkki hakulomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Huolehdithan, että hakulomakkeessa on se sähköpostiosoite, jolla osallistut kurssiin.

Lisätietoja

kouluttaja: Mirva Kittilä, tulkki ja kommunikaatio-ohjaaja, Viittoen Oy
Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Hakuajan päättymisen jälkeen peruutetusta kurssipaikasta veloitamme 30% kurssin hinnasta. Peruttamattomasta kurssipaikasta veloitamme koko kurssimaksun. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Koulutusmaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24§) Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on oikeus peruuttaa koulutus, mikäli ryhmäkoko jää liian pieneksi.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää