Palliatiivinen- ja saattohoito

Tavoite

Tavoitteena on lisätä kuolevan ihmisen hoitamisen ideologiaa. Kurssin pääpaino on kohtaamisessa, intuitiossa, mitä saattohoitopotilas juuri nyt tarvitsee. Kurssi rakentaa valmiuksia saattohoitopotilaan ja läheisten kohtaamiseen ja tukemiseen.
Palliatiivisen- ja saattohoidon ero on saumaton, niitä ei voi erottaa. Hoito muuttuu loppuvaiheessa, jossa päätepiste on hyvä kuolema. Kivun hoidon päämääränä on oireiden lievitys niin, että ihminen voi elää lopun mahdollisimman kivutta. Palliatiivisen- ja saattohoidon tulee olla sellaista, että kuoleva saa fyysisen kivun hallintaan. Kivuttomana hän kykenee ja jaksaa paneutua henkisiin kipuihin, joita lähestyvä kuolema mahdollisesti tuo mukanaan. Eletty elämä tai elämättä eletty tuo muistoja, ajatuksia ja tuskaakin, jolloin hoitajien ja omaisten on oltava läsnä ja tukena. Koulutuksessa saa valmiudet, miten kohtaan ja otan vastaan kuolevan ihmisen.

Kohderyhmä

Koulutus sopii kaikille, niin hoitajille kuin niille joilla ei ole lääketieteellistä tuntemusta.

Sisältö

Eletty elämä
Saattohoitopäätös
Palliatiivinen hoito ja saattohoito / ennakoiva hoitosuunnitelma
Saattohoitopotilaan hoitotyö kokonaisuudessaan
Kivunhoito
Omaiset
Yhteistyö
Surun kohtaaminen

Koulutus järjestetään Teamsissa klo.9.00-14.00 molempina koulutuspäivinä. Lähetämme s.postiin Teams-linkin hakuajan päättymisen jälkeen.

Lisätietoja

kouluttaja: Tarja Kovalainen, esh/klö/th/vyöhyketerapeutti/life coach
Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää